Hyppää sisältöön

Osakemarkkinoiden hetkellisen rojahduksen syy selvisi: Ison toimijan osakemyynnit, joiden vaikutusta automaattiset myyntitoimeksiannot syvensivät

Helsingin pörssin yleisindeksi putosi kello 11 maissa yli kuusi prosenttia perjantain päätöslukemaan verrattuna. Nopeasti palautunut niiaus koski useita suuryhtiöitä.

Grafiikka näyttää, kuinka Helsingin pörssin yleisindeksi OMXHPI sukelsi hetkellisesti maanantaiaamuna.
Kuva: Samuli Huttunen / Yle
Jarmo Koponen

Pohjoismaisilla osakemarkkinoilla koettiin maanantaina aamupäivällä poikkeuksellinen, mutta lyhytaikaiseksi jäänyt kurssinotkahdus. Käytännössä usean suuren yhtiön kurssi putosi samanaikaisesti niin, että muun muassa Helsingin pörssin yleisindeksi sukelsi pitkälti yli 6 prosenttia.

– Kurssilaskun syynä oli vähintään Euroopan laajuisen toimijan tekemät laajat osakemyynnit, sanoi Helsingin pörssin toimitusjohtaja Henrik Husman iltapäivällä Ylelle.

Suuret myynnit puolestaan laukaisivat sijoittajien välittäjille antamia stop loss-toimeksiantoja, mikä vahvisti pudotusta.

– Käytännössä kyse on toimeksiannoista, joissa sijoittaja on käskenyt myydä omistuksia kurssin laskettua esimerkiksi yli 5 prosenttia, Husman havainnollistaa.

Husmanin mukaan kurssipudotuksen aikana tehdyt kaupan pysyvät voimassa, eli niitä ei lähdetä perumaan.

Ketkä sitten hyötyivät pudotuksesta?

– Näyttää siltä, että myös piensijoittajat ovat pudotuksen aikana ostaneet osakkeita, Husman toteaa.

Harvinainen tapahtuma

Tapahtuneen kaltaiset notkahdukset eivät ole kovin yleisiä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaavaa tiedetään tapahtuneen vuonna 2010.

Nyt koettu notkahdus oli varsin syvä. Suuryhtiöiden yli viiden prosentin pudotukset edellisen pörssipäivän päätöskurssiin nähden eivät ole kovin yleisiä. Kello 11 tienoilla tapahtunut notkahdus oli kuitenkin ohi noin vartissa.

Nordean päästrategi Antti Saari sanoi heti tuoreeltaan, että tällainen notkahdus voi tulla esimerkiksi siten, että jollakin sijoittajalla on suuri myyntitarve, josta se tekee myydään markkinahintaan -toimeksiannnon.

– Sitten kaupankäyntialgoritmit alkavat kokeilla, kuinka halvalla saa ostettua, tämä on minun epäilys, Saari toteaa.

Hän kuitenkin korosti, että kyse voi olla monesta muustakin asiasta.

Fiva käy läpi "ajan kanssa"

Notkahdus on huomattiin myös osakemarkkinoita valvovassa Finanssivalvonnassa.

– Ollaan havaittu, ja myös pörssi on informoinut meitä siitä siltä osin, kuin se on heillä tiedossa, sanoo Fivan toimistopäällikkö Maria Rekola.

Hänen mukaan asiassa odotetaan pörssiltä lisätietoja. Koska notkahdus näyttää palautuneen, on selvitystyöt tarkoitus tehdä ajan kanssa.

Tuolloin käydään muun muassa läpi, ovatko pörssin hintavirheiden hallintaan liittyvät prosessit toimineet.

– En usko, että sylttytehdas on tuossa meidän pörssissä, se on niin sanotusti maailmalla, arvioi Rekola.

3.5.2022 08.05 Muutettu ensimmäisen kappaleen viimeisessä lauseessa sanat etenkin piensijoittajat muotoon myös piensijoittajat.

Suosittelemme sinulle