Hyppää sisältöön

Helsingin keskustassa liikkui tuhansia ihmisiä, kun auto kaahasi vaarallisesti – kysyimme, miten vappuaaton onnettomuus pääsi tapahtumaan

Helsingin keskustassa on syytä harkita jatkossa autottomuutta suurten tapahtumien aikana, arvioi poliisi.

Päälleajajan auto keula rytyssä Pohjoisesplanadilla.
33-vuotiaan miehen epäillään ajaneen ylinopeutta ihmisiä tungeksineella Pohjoisesplanadilla Helsingissä vappuaattona. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Katri Kirsi

Helsingin keskustassa tapahtui vappuaaton iltana kolmen ihmisen loukkaantumiseen johtanut onnettomuus.

Poliisi epäilee 33-vuotiaan miehen kaahanneen Pohjoisesplanadilla vain hetkeä Havis Amanda -patsaan lakituksen jälkeen. Lakitusta katsomassa oli jopa kymmeniätuhansia ihmisiä.

Tapaus on herättänyt kysymyksiä siitä, miksi autoja päästettiin ajamaan väenpaljouden keskelle Pohjoisesplanadille. Helsingin poliisilaitos ja Helsingin kaupunki vastasivat alueen turvallisuussuunnitelmasta yhdessä.

Pohjoiseplanadi oli "Mantan" lakituksen aikaan osittain suljettu henkilöliikenteeltä. Sulku oli osoitettu liikennemerkeillä, mutta tie oli jätetty auki viranomaisten kulkuneuvoja varten.

Poliisipartio näytti kuljettajalle pysähtymismerkkiä Pohjoisrannassa. Hän ei noudattanut poliisin pysähtymiskäskyä, vaan suuntasi Pohjoisesplanadille.

– Siinä on ajettu vastoin liikennemerkkiä sille alueelle, mikä ei ollut tarkoitettu muille kuin huoltoajolle ja viranomaisten liikenteelle, kertoo Helsingin poliisilaitoksen hälytys-ja valvontayksikön johtaja, ylikomisario Heikki Porola.

Mies kolhi useita autoja, kunnes vauhti pysähtyi kolariin Pohjoisesplanadi 37:n kohdalla. Kolarissa loukkaantui kolme henkilöä, joista yksi oli epäilty. Kaikki loukkaantuneet saivat hoitoa sairaalassa.

Poliisi: Työtaistelu haittasi järjestelyjä

Useina aiempina vappuina keskustan liikennettä on rajoitettu muun muassa betoniporsailla. Nyt Pohjoisesplanadilla ei ollut liikennemerkkien lisäksi mitään hidasteita.

Helsingin kaupungin turvallisuus- ja valmiuspäällikön Minna Liimataisen mukaan vapun turvallisuus- ja liikennejärjestelyissä oli palattu korona-aikaa edeltäneisiin toimintatapoihin.

Hänen mukaansa autoliikennettä oli vappuna rajoitettu keskustassa laajalla alueella eri tavoin. Raskaita esteitä oli muun muassa Presidentinlinnan edustalla, jossa ajoradan käyttö oli estetty.

Osassa katuja oli sulkupylväitä ja osassa liikenteen ohjausta. Sulkualueillakin täytyy varmistaa muun muassa viranomaisajoneuvojen kulkeminen.

– Se on aina priorisointia, mitä esteitä laitetaan minnekin. Suunnitelma tehtiin olemassa olevalla tiedolla ja riskiarviolla. Sitä suunnitelmaa noudatettiin, mikä oli tehty, Liimatainen sanoo.

Poliisi on sulkenut Pohjoisesplanadin. Terassikalusteet ovat kumoutuneet kun auto on ajanut niitä päin.
Kolari tapahtui suositun kahvilan edustalla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kaupunki järjestää liikennesulut tapahtumien ajaksi poliisin pyynnöstä. Helsingin kaupunki tiedotti (siirryt toiseen palveluun) ennen vappua kunta-alan työtaistelun vaikutuksista vapun järjestelyihin. Tiistaina on alkamassa 81 000:ta kunta-alan työntekijää koskeva lakko.

– Kaupungilla on ollut haasteita saada kaikkea samalla tavalla järjestettyä kuin aikaisempina vuosina, koska työtaistelu on meneillään, Porola kertoo.

Liimataisen mukaan muun muassa ylityökielto vaikutti etenkin kaupungin siisteydestä huolehtimiseen vapun aikana.

– Näen, että tilanne vaikutti enemmän siisteyteen kuin turvallisuussuunnitelmiin.

Poliisi: Tällainen onnettomuus voi sattua koska tahansa

Porolan mielestä alueen turvallisuus oli järjestetty riittävällä tasolla uhka-arvioon nähden. Porolan mukaan epäilty ei tarkoituksella ajanut väkijoukkoon, vaan hän kaahasi ajoväylällä.

Autotiellä ei onnettomuuden aikaan kulkenut Porolan mukaan ihmisiä, vaan he kulkivat jalkakäytävillä sekä puiston alueella ylittäen tien suojatien kohdalta.

– Tällainen onnettomuus voi tapahtua Helsingin kaduilla milloin tahansa, että joku kaahaa ja sitten mennään jalkakäytävälle, Porola toteaa.

Poliisit taltuttavat miestä kadulla
Kuskin epäillään vastustaneen poliisia kiinniottotilanteessa. Kuva: Lukijan ottama kuva

Poliisi selvittää esitutkinnassaan tilanteen taustoja ja mahdollista motiivia. Kuskia epäillään alustavasti törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta, vammantuottamuksesta, virkamiehen vastustamisesta ja niskoittelusta.

Autottomuutta harkitaan jatkossa

Kaupunki ja poliisi joutuvat ottamaan turvallisuussuunnitelmassaan huomioon myös liikenteen tarpeet alueella.

Jos keskusta suljetaan autoilta tapahtuman ajaksi, voi se aiheuttaa haasteita muun muassa alueen asukkaille sekä Eteläsatamaan menevälle liikenteelle.

Siksi ajoväyliä ei ole aiempinakaan vuosina tukittu kokonaan, vaan alueelle on tehty hidasteita ja liikennettä on säännöstelty.

– Asioiden arviointiin vaikuttavat monet asiat. Otamme tapauksesta saatavat opit huomioon, kaupungin turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Minna Liimatainen kertoo.

Poliisi tekee jatkossakin uhka-arvionsa vasta tapahtuman alla.

– Ensi vuoden vapun turvallisuusjärjestelyistä ei vielä tässä vaiheessa voi sanoa. Yksi mainio ajatus on se, että tehdään keskustasta täysin autoton alue tapahtuman ajaksi, Porola toteaa.

Poliisi tiedottaa tapauksesta lisää tänään maanantaina.

Lisää aiheesta:

Pohjoisesplanadin turma-auton omistaja on ministeriön virkamies ja aluevaaliehdokas – puoluetoveri: "Viimeinen kaveri, jolta tällaista voisi kuvitella"

Tämän tiedämme nyt Pohjoisesplanadin kaahailusta: Epäilty on 33-vuotias mies, häntä yritettiin pysäyttää jo Pohjoisrannassa

Helsingin poliisi vappujuhlinnan keskellä sattuneesta onnettomuudesta: Ei viitteitä siitä, että olisi yritetty ajaa tahallaan ihmisten päälle

Suosittelemme sinulle