Hyppää sisältöön

Lahti Energian toimitusjohtaja Rosatom-sopimuksen purkamisesta: hyvä ja odotettu päätös

Fennovoima on purkanut Pyhäjoen ydinvoimalan laitostoimittajasopimuksen Rosatomin kanssa. Suomalaisosakkaat ovat odottaneet prosessin etenemistä Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.

Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen katsoo kameraan. Miehellä silmälasit ja harmaa puvuntakki.
Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen pitää epätodennäköisenä, että Hanhikivi 1 -ydinvoimalahankkeeseen löydettäisiin uusi laitetoimittaja Rosatomin tilalle. Arkistokuva. Kuva: Petri Niemi / Yle
Sini Ojanperä

Fennovoiman päätös purkaa laitostoimittajasopimus venäläisen Rosatomin kanssa selkeyttää tilannetta omistajien kannalta, sanoo Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen.

– Tämä on hyvä ja odotettu päätös, hän toteaa.

Lahti Energia on jo ennakoinut Hanhikivi 1 -ydinvoimalahankkeen kariutumista Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Yhtiö on valmistautunut tekemään Fennovoiman osakeomistustensa suuruisen alaskirjauksen tämän vuoden tilinpäätökseensä. Lahti Energia varautuu siis siihen, ettei investoinnille koskaan saada vastinetta.

Fennovoiman maanantaisen ilmoituksen perusteella näyttää varmalta, että hanke kariutuu, joten alaskirjaamiseen varautuminen on osoittautunut perustelluksi ratkaisuksi.

– Käytännössä toimimme, kuten olemme jo suunnitelleet, Haikarainen toteaa.

Se, mitä laitostoimitussopimuksen purkaminen käytännössä omistajille tarkoittaa, on vielä toimitusjohtaja Haikaraisen mukaan auki. Osakkaat odottavat lisää tietoa myös Voimaosakeyhtiö SF:stä, jonka kautta suomalaiset omistajat ovat edustettuina Fennovoimassa. Haikaraisen käsitys on, että osakassopimukset ovat yhä voimassa.

– On hyvin todennäköistä, ettei hankkeen jatkamiselle ole edellytyksiä. Julkisuudessa on puhuttu aiemmin muun muassa siitä, voisiko laitostoimittajan korvata jollain toisella. Itse pidän sitä hyvin epätodennäköisenä, Lahti Energian toimitusjohtaja arvioi.

Haikaraisen mukaan on niin ikään epätodennäköistä, että Lahti Energia voisi saada jonkinlaisia korvauksia tyhjäksi tehdystä investoinnista. Täysin varmaa se ei vielä ole.

– Seuraako tästä jotain oikeudellisia prosesseja – tässä vaiheessa sitä on osakkaana mahdoton arvioida, hän sanoo.

Lahti Energia oli alun perin sitoutunut investoimaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen kaikkiaan noin 36 miljoonaa euroa. Tämän vuoden alaskirjaus on leikkaamassa yhtiön tulosta lähes 17 miljoonaa euroa.

Lue myös:

Fennovoima-hanke lyömässä ison loven Lahti Energian tulokseen

Lahti Energia varautuu Fennovoima-hankkeen jumiutumiseen – sijoittanut lähes 17 miljoonaa euroa

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle