Hyppää sisältöön

Mäntsälä saa lämpöä jatkossa pelletistä – venäläisen datakeskuksen hukkalämpö katkolla, kun sähkösopimusta ei syntynyt

Mäntsälään vuodenvaihteessa tuleva pellettilaitos pyrkii korvaamaan venäläisomisteisesta Yandex-datakeskuksesta saadun hukkalämmön. Jos Yandex joutuu pakotelistalle, yhteistyö päättyy kokonaan.

Yandex Mäntsälässä.
Mäntsäläläisen Yandex Oy:n nimikyltti poistettiin serverihallin ulkoseinästä viime maaliskuussa. Yritys kertoi vaihtavansa nimeä. Kuvassa Yandex Oy maaliskuulta. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Otso Karhu
Avaa Yle-sovelluksessa

Mäntsälän kunta on jo vuosia saanut yli 70 prosenttia kaukolämmöstään venäläisomisteisesta Yandex-datakeskuksesta saatavalla hukkalämmöllä, jota syntyy keskuksen lukuisten tietokoneiden toiminnasta.

Nyt hukkalämmön saanti kunnalle on keskeytynyt. Yandex Oy:n sähkösopimus umpeutui, joten sähköjakelusta huolehtiva Mäntsälän energiayhtiö Nivos Verkot Oy katkaisi Yandex Oy:n sähkön 25. huhtikuuta.

Mäntsälään seitsemän vuotta sitten perustettu Yandex Oy on venäläisen verkkojätti Yandexin palvelinkeskus eli serverihalli. Yandex on Venäjän suurin hakukone eli paikallinen Google.

Yandexin sähköntuotannosta vastaa tällä hetkellä yrityksen oma varavoimala. Taloussanomien tietojen mukaan yhtiö neuvottelee parhaillaan uutta sähkösopimusta.

Nivoksen mukaan sähköt katkaistiin, koska sähkömarkkinalain mukaan näin on toimittava, jos sähkösopimus ei ole voimassa.

– Muutoin Yandex ottaisi sähkövirtaa ja se tulisi verkkoyhtiön maksettavaksi, vaikka sopimusta ei ole, sanoo Nivoksen toimitusjohtaja Marko Ahl.

Uusi pellettilaitos Mäntsälään vuodenvaihteessa

Mäntsälä joutui Ukrainan sodan alussa vaikeaan tilanteeseen. Ahl oli nähnyt venäläisyhteyksissä riskejä jo viime kesänä, jolloin kaupunki päätti aloittaa selvitystyön uuden pelletinpolttolaitoksen rakentamisesta.

Pelletit ovat polttoainekäyttöön soveltuvia pieniä rakeita, joita voi valmistaa esimerkiksi puusta ja hiilestä.

Kun sota syttyi, laitoksen kehitystyötä nopeutettiin.

Mäntsälän uusi pellettilaitos avataan alustavasti vuodenvaihteessa. Ahlin mukaan pelletti saadaan Suomesta, Ruotsista ja Pohjois-Amerikasta, pääosin Kanadasta. Laitoksen toimittaja on Orimattilasta, pellettikattilat tuodaan Itävallasta.

– Emme osta pellettiä Venäjältä niin kauan kuin sotatila on päällä ja maalla on nykyisen kaltainen hallitus, Ahl sanoo.

Pellettilaitos paikkaa Yandexin hukkalämmön menetyksen kokonaan kesäisin. Talvikuukausina pellettilaitos ei riitä kaukolämmön tarpeen kattamiseen, joten Nivos suunnittelee myös muita vaihtoehtoja.

Idealistalla on muun muassa hakkeenpoltto ja erilaiset lämmönvarastointitekniikat.

Niitä odotellessa kaupunki käyttää kaukolämmön tuotantoon maakaasua ja kevytpolttoöljyä. Kevytpolttoöljy tulee Nesteen jalostamolta, jonne noin 15 prosenttia polttoöljystä tulee Venäjältä.

Ahlin mukaan kehitteillä olevilla ratkaisuilla pyritään vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja samalla pääsemään eroon venäläisen maakaasun ja kevytpolttoöljyn käytöstä.

Jos sähkösopimus syntyy, toimintaa jatketaan

Mäntsälän Yandex Oy kertoi Ylelle maaliskuussa, että se on vaihtamassa nimeä. Yritys ei kuulu venäläistoimijoihin kohdistetulle EU:n pakotelistalle.

Jos Yandex Oy saa uuden sähkösopimuksen, Nivos jatkaa sähkönjakelua yritykselle normaalisti.

Jos näin ei toimittaisi, Nivos syyllistyisi Ahlin mukaan sopimusrikkomukseen. Nivoksella on Yandexin kanssa voimassa oleva sähköliittymäsopimus.

– Länsimaiseen sopimusyhteiskuntaan kuuluu, että sopimuksia noudatetaan. Minulle on sanottu, että eihän Venäjäkään noudata sopimuksia, mutta emme halua lähteä samalle tielle, Ahl sanoo.

Jos Yandex Oy laitetaan pakotelistalle, Nivos lopettaa Ahlin mukaan yhteistyön siihen.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 4.5.2022 kello 23 saakka.

Lue myös:

Mäntsälä laski lämmityksensä venäläisen datakeskuksen varaan – vihreä ratkaisu mureni yhdessä yössä, eikä kukaan tiedä, mitä ensi talvena tapahtuu

Microsoft rakentaa Suomeen uuden datakes­kusa­lueen, tontit Espoossa ja Kirkkonummella – Fortumin asiakkaille päästö­töntä kauko­lämpöä

Suosittelemme