Hyppää sisältöön

Hallinto-oikeus hylkäsi Jukurien ja KalPan valitukset avin tiukoista koronarajoituksista: "Rajoitukset välttämättömiä", perusteluissa todetaan

Tammikuussa 12 jääkiekkoseuraa valitti aluehallintovirastojen koronarajoituksista. Jukurit ja KalPa saivat kielteisen ratkaisun.

Jääkiekkojoukkue Jukurit valitti hallinto-oikeuteen siitä, että jääkiekko-ottelut suljettiin yleisöltä tammikuussa 2022. Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Maria Bonnor

Tammikuussa SM-liigaseura Jukurit valitti hallinto-oikeuteen Itä-Suomen aluehallintoviraston asettamista koronarajoituksista. Jukurit HC Oy ja KalPa Hockey Oy jättivät samansisältöiset valitukset, joissa vaadittiin päätösten kumoamista lainvastaisena.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kielsi yleisötilaisuudet alueellaan 31.12.2021–20.1.2022. Sallittuja olivat vain korkeintaan 50 hengen tilaisuudet, joissa kaikille osallistujille oli määritelty istumapaikka.

Päätös esti seuroja järjestämästä jääkiekko-otteluita yleisötilaisuuksina. Seurojen mukaan jääkiekko-ottelut ovat matalariskistä toimintaa, johon ei ole tarvetta puuttua tartuntatautilailla, vaan lievemmät keinot ovat riittäviä.

Lausunnossaan aluehallintovirasto toteaan, ettei sulkemispäätös liity jääkiekkoseurojen omaan toimintaan, koska määräys ei koske ammattiurheilemista. Näin ollen se olisi jätettävä tutkimatta.

Aluehallintoviraston mukaan myös valitukset yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämistä koskevasta määräyksestä on hylättävä.

Hallinto-oikeus ei tutkinut tilojen sulkemista koskevaa valitusta

Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi määräysten keskeyttämistä koskevat vaatimukset jo välipäätöksellään 11. tammikuuta.

Nyt hallinto-oikeus teki ratkaisut aluehallintoviraston lausunnon mukaisesti: se jätti tutkimatta Jukureiden ja KalPan valitukset siltä osin kuin ne kohdistuvat tilojen sulkemiseen.

Hallinto-oikeus suostui arvioimaan yleisötilaisuuksien kieltämisen lainmukaisuutta, mutta hylkäsi jääkiekkojoukkueiden valitukset.

Hallinto-oikeus perustelee ratkaisuaan sillä, että aluehallintovirasto on voinut arvioida, etteivät aiemmin määrätyt lievemmät koronarajoitukset olleet riittäviä ja että tilanne edellyttää rajoitusten kiristämistä.

"Oikeutta järjestää yleisötilaisuuksia on rajoitettu vain siinä määrin, kuin se on ollut tartuntatautien leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä", perusteluissa todetaan.

Hylättyihin vaatimuksiin ei saa hakea muutosta valittamalla. Hylätyn valituksen osalta Jukurit ja KalPa voivat valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos KHO myöntää valitusluvan.

Vuoden alussa kaikkiaan 12 jääkiekon SM-liigaseuraa valitti aluehallintovirastojen asettamista koronarajoituksista oman alueensa hallinto-oikeuteen.

Suosittelemme sinulle