Hyppää sisältöön

Kunnanjohtaja Matti Sorosen mukaan Pyhäjoella uskotaan yhä ydinvoimalan tuloon: "Meillä kyllä kärsivällisyys riittää"

Kävimme Pyhäjoella kysymässä kuntalaisten mietteitä nyt, kun Fennovoima on irtisanonut sopimuksen Hanhikiven ydinvoimalan venäläisen laitetoimittajan kanssa.

Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen Pyhäjoen kunnantalon edessä
Pyhäjoen kunnanjohtajan Matti Sorosen mukaan Hanhikiven voimalaitosalue on käytännössä itse voimalaitosta vaille valmis. Hän uskoo, että laitos vielä toteutuu. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Antti Heikinmatti,
Ensio Karjalainen

Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen harmittelee Fennovoiman päätöstä purkaa sopimus laitostoimittaja Rosatomin eli RAOS Project Oy:n kanssa. Käytännössä päätös tarkoittaa voimalahankkeen pysähtymistä ainakin toistaiseksi.

– Kyllä se aika ison mutkan tuo Hanhikiven hankkeen etenemiseen. Toivotaan, että se löytää uuden asennon, Soronen muotoili.

Vaikka Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä ei tänään lupaillutkaan nopeaa jatkoa hankkeelle, Soronen luottaa yhä siihen että kuntaan vielä joskus nousee toimiva ydinvoimala.

– Aikaa on mennyt tähänkin mennessä, ja meillä kyllä kärsivällisyys riittää. Kannattaa muistaa, että ydinvoima on aina sellainen sadan vuoden projekti. Pyhäjoen kunta ei voi sitä taata, mutta meillä on vahva käsitys siitä, että yhteiskunta tarvitsee ydinvoimaa.

Iso, mutta ei yllättävä uutinen

Kuntalaisille hankkeen pysähtyminen on iso juttu, mutta toisaalta ongelmia on osattu odottaakin Venäjän aloitettua sodan Ukrainaa vastaan.

– Uutinen oli iso, mutta ei henkilökohtaisesti tullut yllätyksenä, sanoo Jukka-Pekka Pahkasalo.

Heikki Korpela istuu kahvilassa pöydän ääressä ison ikkunan edessä.
Heikki Korpela ja moni muu pyhäjokelainen oli jo ehtinyt aavistella Fennovoiman ratkaisua.

Pyhäjoella hankkeen siirtyminen venäläisomistukseen ei syönyt sen suosiota kuntalaisten keskuudessa. Osa on suhtautunut koko ideaan epäillen, moni on ajatellut sillä olevan positiivisia talousvaikutuksia.

Nyt tilanne hämmentää, sanoo pyhäjokelainen Heikki Korpela.

– Toimija on sellainen, että se ei luo luottamusta meidän systeemeihin.

Turvallisuus on myös Hilkka Sakon mielessä.

– Olisiko se sitten turvallisempi tällä mallilla? Jospa siihen saataisiin uusi yrittäjä, niin tästä ei olisi Pyhäjoen kunnalle niin suurta vahinkoa.

"Hämmästelen, että kesti näinkin kauan"

Kunnalle hankkeen tyssääminen ei sinänsä aiheuta kunnanjohtaja Matti Sorosen mukaan välittömiä talousvaikutuksia. Odotetut verotulot ja positiiviset talousvaikutukset jäävät toki tulematta.

Lisäksi osa Hanhikivenniemellä työskentelevistä noin 350 ihmisestä asuu kunnassa ja on nyt vaarassa jäädä työttömäksi.

– Se on jokaiselle yksilölle vaikea paikka, kun työ loppuu, Soronen sanoo.

Fennovoiman ydivoimalahanketta Hankikivelle vastustaneen Pro Hanhikivi -liikkeen entinen varapuheenjohtaja ja entinen vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää on tyytyväinen sen pysähtymisestä.

– Hämmästelen sitä, että yhtiön puolella päätöksen tekeminen kesti näinkin kauan. Myös moraalin puute yllätti minut, sillä yhtiö haluaa korostaa, että päätös ei heidän puoleltaan liittyisi millään tavalla Ukrainassa käytävään sotaan, Halmeenpää sanoo.

Hänen mukaansa Hanhikiven ydivoimalahankkeen jäädyttäminen oli nyt ainoa oikea ratkaisu.

– Eikä hankkeesta tule tämän jälkeenkään yhtään mitään. Maalaisjärjellä ajateltuna on hyvin vaikea uskoa sellaiseen skenaarioon, että Fennovoiman osakkaat olisivat halukkaita saati kykeneviä rahoittamaan minkäänlaista jatkoa, Hanna Halmeenpää toteaa.

Lue lisää: Maakuntajohtaja Pauli Harju: Toivon Pyhäjoen ydinvoimalahankkeelle jatkajaa

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun ydinvoimasta Yle Tunnuksella tiistaihin 3.5. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle