Hyppää sisältöön

Kahden lajin taitaja Julia Schalin ei ehtinyt juhlia Kiekko-Espoon mestaruutta – Pikkuhelmarit avaa EM-lopputurnauksen tiistaina Ranska-ottelulla

Julia Schalin tavoittelee tänä kesänä kahden lajin arvokisoihin. Jalkapallossa Suomen alle 17-vuotiaat tytöt aloittavat tiistaina EM-lopputurnauksen, ja kesäkuussa Schalin tavoittelee paikkaa jääkiekon alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-turnauksessa Yhdysvalloissa.

Kuvassa Julia Schalin. Kuva: Lehtikuva
STT Urheilu,
Mika Halonen,
Timo Uusitalo

Jalkapallon U17-tyttöjen EM-kilpailut

ti 3.5. klo 18.20 Yle Areena Ranska–Suomi

pe 6.5. klo 18.20 Yle Areena Espanja–Suomi

ma 9.5. klo 20.50 Yle Areena Suomi–Norja

Espoolainen Julia Schalin, 16, on urheilulupaus ja kahden eri urheilulajin taitaja. Hän on ollut viime perjantaista lähtien Pikkuhelmarien mukana Bosnia-Hertsegovinassa, jossa Suomi aloittaa huomenna tiistaina jalkapallon EM-lopputurnauksen.

Schalin oli sitä ennen voittamassa huhtikuussa Kiekko-Espoon riveissä jääkiekon Naisten Liigan mestaruutta hyökkääjän roolissa. Aikaa juhlille ei kuitenkaan jäänyt.

– Hirveästi en ehtinyt juhlia mestaruutta, kun heti finaalien seuraavana päivänä lähdin suoraan Kuortaneelle jääkiekon U18-maajoukkueleirille.

Kesken Kiekko-Espoon finaalisarjan Schalin ehti välillä piipahtaa myös jalkapallon tyttömaajoukkueen leirillä. Sen takia roolitus jääkiekkofinaaleissa oli välillä vähän niin ja näin. Ratkaisevassa kiekkofinaalissa Schalin sai kuitenkin kunnolla vastuuta.

Jalkapalloa Schalin pelaa seuratasolla Hongassa, mutta Kansallinen liiga jäi kauden aluksi hieman jääkiekon ratkaisupelien jalkoihin.

– Pelejä ei vielä ollut paljon, mutta treenasimme talven todella hyvin. Ajankäyttöni menee aika tasan jalkapallon ja jääkiekon suhteen.

Jalkapallossa laiturina ja keskikenttäpelaajana pelaava Schalin pitää vahvuuksinaan pelinlukutaitoa, kaksinkamppailuja ja kestävyyttä.

Kiire ei haittaa, kun nauttii tekemisestä

Schalin ei ole vielä kokenut kahden lajin pääsarjassa pelaamista liian suureksi urakaksi. Suunnitelmallisuutta elämä ja urheilu toki vaativat.

– Treenejä on noin kymmenen kertaa viikossa. Joka viikkoon pitää kuitenkin suunnitella yksi lepopäivä, jolloin ei ole mitään urheilua, Schalin kertoi.

Julia Schalin tuulettaa maalia Kiekko-Espoon paidassa. Kuva: Riku Eskelinen

Hän opiskelee urheilupainotteisessa Haukilahden lukiossa Espoossa. Opettajat ymmärtävät poissaolot urheilun takia, ja kevään viimeisen koulujakson Schalin opiskelee itsenäisesti.

– On ollut aika kiireinen kevät, mutta nautin, kun saan tehdä sitä, mistä tykkään, Schalin sanoi.

Tavoitteena jalkapallon MM-turnaukseen pääsy

Pikkuhelmarit aloittaa EM-turnauksen Ranskaa vastaan, jatkaa ensi perjantaina Espanja-ottelulla ja päättää alkulohkon viikon päästä maanantaina Norja-peliin.

Etenkin isot urheilumaat Espanja ja Ranska ovat kovia, mutta niin on Suomikin edettyään karsinnoista maanosan seitsemän parhaan joukkoon. Isäntämaa sai kisapaikan ilman karsintaa.

– Tavoitteemme on yltää lohkossa kahden parhaan joukkoon, joka veisi meidät samalla välieriin. Kolme parasta EM-maata saavuttaa paikan Intiassa ensi syksynä pelattavaan MM-turnaukseen. MM-kisapaikka on meidän tavoite, kertoo Schalin.

EM-turnauksen finaalijoukkueet pääsevät automaattisesti MM-lopputurnaukseen Intiaan lokakuussa. Välierien hävinneet pelaavat jatkokarsinnan MM-paikasta. Suomi pelasi alle 17-vuotiaiden tyttöjen MM-turnauksessa vuonna 2018 Uruguayssa.

– Olemme tosi taistelutahtoinen futisjengi. Se näkyi myös tärkeässä Irlanti-pelissä, jossa tulimme takaa lopussa ohi. Joukkueessa on paljon erilaisia pelaajia, ja jokaiselle pelipaikalle riittää monipuolisia vaihtoehtoja. Taitoakin löytyy, lisää Schalin.

Hänen tavoitteenaan on saada aikanaan urheilusta ammatti, ja jalkapallon osalta EM-turnaus on oiva näytönpaikka.

– Tämä turnaus voi avata portteja muuallekin, Schalin sanoi.

Lue myös

Ada Eronen, 17, ja Julia Schalin, 16, ovat poikkeuksellisia urheilijoita – pelaavat Suomen huipulla samaan aikaan kahdessa lajissa

Suosittelemme sinulle