Hyppää sisältöön

Suomi putosi lehdistönvapaudessa viidenneksi – "Fox News -ilmiö" on kuolemanvaara demokratioille, varoittaa toimittajajärjestö

Suomen sijoitusta heikensivät Helsingin Sanomien toimittajien syytteet sekä median taloudellinen keskittyminen.

Eri medioiden mikkejä pöydällä.
Pohjoismaista Suomen edellä lehdistönvapaudessa ovat Norja, Tanska ja Ruotsi. Kuva: Silja Viitala / Yle, kuvankäsittely: Otso Ritonummi / Yle
Laura Kangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi putosi maailman lehdistönvapausindeksin kakkossijalta viidenneksi. Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittain laatima indeksi julkaistiin tänään.

Viides sija on Suomen heikoin sijoitus sitten vuoden 2007. Viime vuodet eli 2019–2021 Suomi on ollut indeksissä toisena.

Parhaimmat pisteet lehdistönvapaudesta sai Norja. Suomen edellä ovat myös Tanska, Ruotsi ja Viro.

Suomen pudotus voi johtua osittain siitä, että indeksin kriteerejä on uudistettu eikä niitä voi täysin verrata aiempiin vuosiin. Suomi saa kuitenkin selvästi Norjaa huonommat pisteet journalismin laillisten puitteiden ja taloudellisten toimintaedellytysten osalta, huomauttaa suomalaisen Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma järjestön tiedotteessa.

– Tässä ovat takana ainakin Helsingin Sanomain kolmen toimittajan saamat syytteet viime syksynä sekä median lisääntyvä taloudellinen keskittyminen, Grüne-Luoma kertoo.

Grüne-Luoman mukaan Suomen saamat pisteet jäävät selvästi jälkeen Norjasta ja Tanskasta, mutta ovat lähellä Ruotsin ja Viron pisteitä.

Media jakautuu yhä enemmän ääripäihin

Lehdistönvapausindeksi vertailee 180 maan lehdistönvapauden tilaa ja jakaa maat viiteen kategoriaan sen perusteella.

Tänä vuonna parhaaseen kategoriaan yltää vain kahdeksan maata: Norja, Tanska, Suomi, Ruotsi, Viro, Irlanti, Portugali ja Costa Rica. Parhaaseen kategoriaan yltää vähemmän maita kuin koskaan indeksin 20-vuotisessa historiassa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan median polarisaatio uhkasi merkittävästi lehdistönvapautta viime vuonna. Järjestön pääsihteeri Christophe Deloire varoittaa etenkin niin sanotusta "Fox News -mallista", jossa media houkuttelee yleisöä jyrkillä mielipiteillä.

– Mallin lisääntyminen mediassa on kuolemanvaara demokratioille, koska malli horjuttaa yhteiskuntien sisäisen harmonian ja suvaitsevan julkisen keskustelun perustaa, Deloire sanoo järjestön tiedotteessa.

Järjestön mukaan sosiaalisessa mediassa leviävä disinformaatio kiihdyttää myös sitä, että ihmiset jakautuvat mielipiteiltään ääripäihin.

Järjestön mukaan polarisaation vaarat näkyvät myös Ukrainan sodassa, jossa Venäjä käytti propagandaa aseenaan jo ennen hyökkäystä. Median valjastaminen aseeksi eliminoi kansalaisten oikeuden informaatioon, mutta voi johtaa jännitteiden kasvuun ja pahimmillaan sotiin, sanoo Deloire.

Muokattu 3.5. kello 16.05: Karttagrafiikkaa on korjattu Saudi-Arabian osalta. Saudi-Arabia kuuluu erittäin huono -kategoriaan. Se oli aiemmin merkitty virheellisesti huono -kategoriaan.

Lue myös:

Toisinajattelijat riskeeraavat henkensä, terveytensä ja työnsä Venäjällä

Ennätysmäärä toimittajia on vangittuna juuri nyt eri puolilla maailmaa – järjestöjohtaja: "Kolmen diktatuurin aikaansaannos"

Kolme Helsingin Sanomien toimittajaa sai syytteen Puolustusvoimien salaisten paperien julkaisemisesta – toimittajia uhkaa vankeusrangaistus

Viestintäoikeuden tutkija pitää Helsingin Sanomien toimittajien saamaa syytettä hyvin poikkeuksellisena: salaaminen ei automaattisesti tarkoita kieltoa uutisoida

Suosittelemme sinulle