Hyppää sisältöön

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori joutui keskustelussa ahtaalle – "Urheilussakin luottamus on ansaittava, ei sitä voi itse ilmoittaa"

Olympiakomitean hallitus järjesti keskustelutilaisuuden jäsenistölle. Puheenvuoroissa hallitus ja sen puheenjohtaja Jan Vapaavuori joutuivat kritiikin kynsiin.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kuvassa.
Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori myönsi jäsenjärjestöjen keskustelutilaisuudessa, että Mika Lehtimäki -tapaus olisi pitänyt käsitellä toisin. Kuva: /All Over Press
STT Urheilu,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori myönsi Olympiakomitean (OK) ja sen jäsenjärjestöjen keskustelutilaisuudessa maanantaina, että Mika Lehtimäen epäasiallisesta käytöksestä saama varoitus ja uudelleenvalinta Huippu-urheiluyksikön johtajaksi olisi pitänyt käsitellä toisin.

Vapaavuori korosti, ettei tapausta eikä varoitusta voitu saattaa julkisuuteen, mutta jälkeenpäin ajatellen rangaistus olisi pitänyt saattaa OK:n hallituksen tietoon ennen uudelleenvalintaa.

– Ehkä olisi voinut kertoa hallituksella, ehkä olisi voinut toimia toisin. Näin asiaa ei olisi pitänyt hoitaa, Vapaavuori pyöritteli asiaa tilaisuuden avauspuheenvuorossa, joka kesti liki puoli tuntia.

– Tehtävän merkityksen takia asia olisi pitänyt juoksuttaa jotenkin toisella tavalla.

Mika Lehtimäki erosi Huippu-urheiluyksikön johdosta kohun tultua julkisuuteen maaliskuussa.

Keskustelutilaisuudessa vain harva jäsenjärjestö käytti puheenvuoroa, mutta näissä puheenvuoroissa esitettiin ajoittain voimakasta kritiikkiä Olympiakomitean johtamistapaa kohtaan.

Onko hallitus työskentelykykyinen?

Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki totesi Yle Urheilulle, että Olympiakomitean johtamisjärjestelmässä on ollut nähtävissä puutteita pidempään. Hänen mielestään Olympiakomitean arvoihin ja asiakirjoihin kirjoitettu hyvä hallintotapa ja läpinäkyvyys on jäänyt pinnan alle.

– Monia ongelmia olisi voitu välttää, jos johtamisjärjestelmä ja vuorovaikutus olisi sidottu yhteen. Että tiedetään, mitä eri tahot tekevät, Lähdesmäki kommentoi.

Keskustelutilaisuuden puheenvuorossaan Lähdesmäki arveli, että Lehtimäen tapaus on vain jäävuorenhuippu ja nimityksistä vellova keskustelu on ollut käsittämätöntä. Lähdesmäki esitti myös jäsenjärjestöjen näkökulmasta tärkeän kysymyksen Olympiakomitean hallituksen työskentelykyvystä:

– Miten nykyinen hallitus tilanteen kokee? Oletteko te tässä ilmastossa, tässä ympäristössä työskentelykykyinen? hän kysyi.

– Jos hallitus kokee olevansa työskentelykykyinen, hallituksen pitää ottaa etupainotteisesti agendalle johtamisjärjestelmän laatiminen niin, että se kattaa koko Olympiakomitean toiminnan. Hyvän hallinnan periaatteet on päivitettävä.

Pitkäaikainen ilmiö urheiluelämässä

Yli 40 vuotta urheilujärjestöjen luottamustehtävissä toiminut Birgitta Kervinen edusti tilaisuudessa Suomen Urheilujohtajasenioreita. Hän totesi puheenvuorossaan, että muutosjohtamisessakin on lähdettävä arvoista ja perustehtävistä.

Kervinen oli Lähdesmäen kanssa pettynyt siihen, että niin moni jäsenjärjestö ei ottanut osaa keskusteluun.

– Se on hyvin pitkäaikainen ilmiö suomalaisessa ja kansainvälisessä urheiluelämässä, että päätökset syntyvät jossakin muualla kuin niissä paikoissa, missä sitä pitäisi tehdä, Kervinen kommentoi Yle Urheilulle.

Olympiakomitean logo seinässä.
Olympiakomitean jäsenjärjestöt saivat keskustelutilaisuudessa mahdollisuuden kysyä viime aikoina Olympiakomiteaa ravistelleista asioista ja käydä keskustelua. Kommentteja tuli ja keskustelua käytiin tilaisuudessa varsin vähän. Kuva: Lehtikuva

Hänelle viimeaikaiset tapahtumat Olympiakomitean ympärillä ovat olleet suuri pettymys, mutta hän muistutti, että jos tuntee kansallisen ja kansainvälisen urheiluliikkeen johtamisen, se ei ollut yllättävää. Kervisen mukaan päätöksenteosta vastaava ryhmä on pienentynyt ja jättänyt suomalaista urheiluelämää ulkopuolelle.

– Ongelma on avoimuus. Täällä tietenkin selitetään asioita juridiikan kautta, mutta jos hallitus tuntee omat sääntönsä, omat vastuullisuusohjelmansa, oman tilansa päätöksentekoa tehtäessä, niin kyllä hallituksen jokainen vastuullinen jäsen kyselee perään asioista, Kervinen sanoi.

Hän hämmästeli myös sitä, miten hallitus ja puheenjohtaja voivat virheen jälkeen itse julistaa nauttivansa luottamusta.

– Urheilussakin luottamus on ansaittava, ei sitä voi itse ilmoittaa.

"Demokratian halventamista"

Lehtimäen tapauksen jälkeen paljastui kaksi muuta Olympiakomiteaan liittyvää epäilyä epäasiallisesta käytöksestä. Ne on saatettu Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin selvitettäviksi.

31. toukokuuta järjestetään OK:n ylimääräinen jäsenkokous Sulkapalloliiton ja 16 muun jäsenjärjestön vaatimuksesta. Jäsenjärjestöt vaativat myös ulkopuolista selvitystä Olympiakomitean toiminnasta.

Kervinen huomautti, että kyseinen ylimääräinen jäsenkokous järjestetään samana päivänä kuin yleiskokous.

– Pidän sitä jo itsessään demokratian halventamisena. Se olisi pitänyt kutsua koolle mahdollisimman nopeasti, Kervinen sanoi.

Olympiakomitea ja urheilujohtamisen ruma kuva – “Tätä pesää ei ole puhdistettu”

Lue myös:

Elisabeth Rehn ja muut urheilussa vaikuttaneet naiset ottavat kantaa valtapelin pimeään puoleen: "Hyvä veli -kerhoille on saatava loppu"

Valta-asemaan liittyvään häirintään on erityisen vaikea puuttua, sanoo kokenut tasa-arvovaikuttaja – Lehtimäen tapaus vain jäävuoren huippu

Kulisseissa käytiin kovia keskusteluita Mika Lehtimäen tapauksesta – Mika Poutala antoi Jan Vapaavuorelle suoraa palautetta

Olympiakomitean uusi toimitusjohtaja Taina Susiluoto otti heti kantaa viime aikojen kohuun – keskusteli jo henkilöstön kanssa "kipeistä asioista"

Ministeriö haluaa selvityksen Olympiakomitealta

Mika Lehtimäen tapaus siirtyy ulkopuoliseen selvitykseen – jatkokausi "eettis-moraalisesti ongelmallista"

Mika Lehtimäki sai varoituksen käytöksestään syksyllä, huippupestiä jatkettiin maaliskuussa – puheenjohtaja Vapaavuori: "Ansiot ovat niin kiistattomat"

Olympiakomitean huippu-urheilupomo Mika Lehtimäki sai varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä

Suosittelemme