Hyppää sisältöön

Pohjois-Savon pelastuslaitos joutuu maksamaan 1,25 miljoonaa euroa varallaolokorvausta viidelle työntekijälle

Työtuomioistuin on antanut ensimmäisen tuomion Pohjois-Savon pelastuslaitoksen työntekijöiden varallaolosta. Kaikkiaan varallaolokorvausten kokonaissumma on 30 miljoonaa euroa.

Palava rakennus jonka edustalla palomies sammutusletkun kanssa.
Varallaolijan on oltava välittömästi tavoitettavissa taajaman lähistöllä hälytyksiä varten. Arkistokuva. Kuva: Keijo Salokangas / Yle
Meri Remes,
Keijo Salokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Työtuomioistuin on tuominnut Pohjois-Savon pelastuslaitoksen maksamaan varallaolokorvauksia viidelle pelastuslaitoksen työntekijälle. He saavat takautuvasti palkkasaatavia yhteensä noin 1 250 000 euroa viivästyskorkoineen.

Varallalokorvausta haki 13 pelastuslaitoksen työntekijää. Työtuomioistuin hylkäsi kahdeksan henkilön hakemukset.

Tuomio on Pohjois-Savon pelastuslaitoksen ensimmäinen. Kaikkiaan 137 Pohjois-Savon pelastuslaitoksen työntekijää on esittänyt varallaolovaatimuksia. Pelastuslaitos on arvioinut, että korvausvaatimusten kokonaissumma on tällä hetkellä noin 30 miljoonaa euroa.

Maksut kuntien vastuulle

Summa tulee näillä näkymin kuntien maksettavaksi, eivätkä ne siirry reilun puolen vuoden päästä aloittavan hyvinvointialueen kontolle.

– Tämän hetken tieto on se, että nykyiset pelastustoimen järjestäjät eli Pohjois-Savon kunnat maksavat nämä saatavat. Pelastuslaitoksella ei ole talousarviossa varattuna tällaisia rahoja, kertoo Jukka Koponen, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtaja.

Koposen mukaan kuntien kanssa pidetään ensi viikon alussa aiheesta palaveria.

– Eihän tämä kunnille mieluinen tieto ole, ja monilla kunnilla on ennestään tiukka taloustilanne. Käymme läpi sitä, miten rahoitus kunnista järjestyy, Koponen sanoo.

Vuonna 2004 voimaan tulleen paikallisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan varalla olijan on oltava välittömästi tavoitettavissa esimerkiksi matkapuhelimella ja hänellä on oikeus liikkua lähtövalmiina taajaman läheisyydessä. Varallaolosta on maksettu 35–40 prosenttia palkasta. Sopimuksen mukaan varallaolo koskee kiireellistä pelastustoimintaa, valmiuden ylläpitoa tai vastaavaa.

Pelastuslaitos perustaa seitsemän välittömän lähtövalmiuden pelastusasemaa

Varallaolossa on kyse päiväpaloasemien lähtövalmiudesta virka-ajan ulkopuolella. Varallaolijoita on ollut pelastusasemilla 1–3 kerrallaan.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen näkemyksen mukaan varallaolo on ollut virkaehtosopimuksen mukaista toimintaa, eikä sitä ole laskettu mukaan työaikaan. Pelastuslaitos katsoo maksaneensa varallaolosta korkeampaa korvausta kuin mitä virka- ja työehtosopimus olisi edellyttänyt. Hälytysten määrä varallaoloaikana on ollut pelastuslaitoksen mukaan vähäistä.

Pohjois-Savon pelastuslaitos on muuttamassa pelastusasemien toimintamallia lisäämällä maakuntaan seitsemän välittömän lähtövalmiuden pelastusasemaa, johon liitetään vapaamuotoinen 30 minuutin varallaolojärjestelmä.

Tätä varten pelastuslaitos on valmistellut tälle vuodelle muutostalousarvion, jotta pelastusasemille voidaan perustaa uusia virkoja ja varalla oloa vähentää.

Suosittelemme