Hyppää sisältöön

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen Pyhäjoen ydinvoimalahankkeesta: "Toivon, että hankkeelle voitaisiin löytää jatkaja"

Oululaisministeri perusteli toivettaan maanantai-illan A-studiossa sillä, että Hanhikiven rakennustyöt ovat pitkällä ja alueella on jo valmiudet ottaa vastaavantyyppinen hanke vastaan.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) Eduskunnan Valtiosalissa 11.11.2021.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.). Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Hanna Holopainen

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) toivoo, että Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimalahanke voitaisiin viedä loppuun, siitäkin huolimatta, että Fennovoima ilmoitti eilen yhteistyön venäläisen Rosatomin kanssa päättyneen.

– Henkilökohtaisesti toivon, että hankkeelle voitaisiin löytää sellainen jatkaja, että se voitaisiin viedä loppuun.

Oululaisministeri perusteli toivettaan maanantai-illan A-studiossa sillä, että Hanhikiven rakennustyöt ovat pitkällä ja alueella on jo valmiudet ottaa vastaavantyyppinen hanke vastaan.

Tuppuraisen mukaan asiasta tullaan varmasti keskustelemaan hallituksessa.

– Se ei tule millään muotoa olemaan helppo asia, tässä ovat olemassa olevat toimijat ja omistajat, joilla on avainrooli. Mutta hallituksen tehtävä on varmistaa se, että teollisuuden energiahuolto pelaa.

Tuppurainen toteaa, että Suomi tarvitsee päästötöntä energiaa ja siinäkin mielessä hankkeen toteuttaminen olisi hänen mielestään toivottavaa.

Ministeri nostaa esille muun muassa Raahen terästehtaan suuren sähköntarpeen sen siirtyessä tuotannossaan vetypelkistykseen.

Kaikkiaan Tytti Tuppurainen pitää Fennovoiman päätöstä Rosatom-yhteistyön lopettamisesta hyvänä.

– Tämä oli mielestäni hyvä ja odotettu päätös Fennovoiman hallitukselta. Olisi hankala kuvitella, että Rosatomin kanssa olisi millään muotoa voitu edetä tämän hankkeen toteutumisen kanssa.

Lisää aiheesta:

Nykyiset Fennovoima-osakkaat eivät rakenna uutta ydinvoimalaa kariutuneen laitoksen tilalle, arvioi Energiateollisuuden toimitusjohtaja

Lue lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia täältä.

Suosittelemme sinulle