Hyppää sisältöön

Aborttikiista kärjistyy Yhdysvalloissa, kun lakiluonnos vuoti julkisuuteen – korkeimman oikeuden tuomari vahvistaa lakiluonnoksen aitouden

"Roe vastaan Wade" -päätös on turvannut liittovaltion tasolla aborttioikeuden jo lähes viisi vuosikymmentä. Konservatiivinen korkein oikeus ja osavaltioiden päätökset ajavat aborttioikeutta ahtaalle.

Yhdysvalloissa osoitettiin mieltä sekä aborttioikeuden puolesta, että vastaan
Yhdysvalloissa osoitettiin mieltä sekä aborttioikeuden puolesta, että vastaan
Jyrki Saarikoski,
Teemu Juhola

Politico-uutissivuston tekemä paljastus (siirryt toiseen palveluun) aborttioikeuden kumoamishankkeesta Yhdysvalloissa on saanut abortin puoltajat osoittamaan mieltään Washingtonissa.

Kuten asiaan kuuluu, paikalla ovat myös aborttioikeuden vastustajat.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari vahvistaa, että Politicon julkistama, aborttioikeuden kumoamista koskeva päätöslauselmaluonnos on aito.

Korkeinta oikeutta johtava tuomari John Roberts korostaa, ettei kyseessä ole lopullinen päätös asiasta. Hän sanoo määränneensä tutkinnan siitä, miten luonnos on vuotanut julkisuuteen.

Aborttioikeus turvattiin liittovaltion tasolla korkeimman oikeuden vuoden 1973 kuuluisalla Roe vastaan Wade -päätöksellä.

Yhdysvaltain korkein oikeus, jonka tuomareiden enemmistö on konservatiivisia, aikoo Politicon julkaiseman uutisen mukaan haastaa lähes viisi vuosikymmentä voimassa olleen käytännön.

Politico perustaa tietonsa päätösluonnokseen, jossa konservatiivinen tuomari Samuel Alito katsoo Yhdysvaltain oikeuskäytäntöä linjanneen aborttipäätöksen olleen "törkeän väärä jo alusta alkaen".

98-sivuinen tuomioistuimen mielipiteeksi kuvailtu teksti tähtää Roe vastaan Wade -päätöksen kumoamiseen.

"Roe vs. Wade" -päätöstä haastetaan

Uutistoimisto AP:n mukaan päätöksen kumoaminen johtaisi aborttikieltoon noin puolessa Yhdysvaltain osavaltioista.

Julkisuuteen tullut luonnos ei kuitenkaan välttämättä vastaa oikeuden lopullista kantaa, koska käsittelyssä päätökseen voi tulla pieniä tai huomattaviakin muutoksia.

Pian uutisen jälkeen Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennuksen eteen kokoontuneet sadat mielenosoittajat vaativat kongressin demokraatteja toimimaan aborttioikeuden puolesta.

Korkein oikeus konservatiivien hallussa

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden kokoonpano painottui entistä korservatiivisemmaksi maan edellisen presidentin, republikaani Donald Trumpin myötä.

Roe vs. Wade - päätöksen kumoaminen olisi liittovaltiotasolla historiallista.

Eräissä osavaltioissa on jo säädetty aborttioikeutta rajoittavia lakeja. Syyskuussa 2021 Texasissa voimaan tullut abortit lähes kieltävä laki on johtanut siihen, että raskauden keskeytystä haluavien on matkustettava muihin osavaltioihin.

Aborttioikeutta puoltavan "Planned Parenthood" -järjestön mukaan aborttiklinikoiden asiakkaiden määrä näissä osavaltioissa on moninkertaistunut, raportoi uutistoimisto AFP.

– Kun nainen on päättänyt ettei voi jatkaa raskauttaan, on julmaa lykätä raskauden keskeyttämistä, sanoo Lousianassa toimivan Hope Medical Group -organisaation hallintojohtaja Kathaleen Pittman.

– Kohtaamme paljon epätoivoisia naisia. Kerromme heille, että yritykset päättää raskaus omatoimisesti ovat tuhoisia, lisää Pittman.

Oikeuden politisoituminen uusi ilmiö

Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi pitää huolestuttavana sitä, että Yhdysvaltain korkein oikeus on muodostunut vaikeiden poliittisten ja moraalisten kysymysten ratkaisijaksi.

Martti Koskenniemi.
Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

– Kyllä nämä ovat sellaisia kysymyksiä, jotka kansaisyhteiskunnan ja valtion tulisi voida ratkaista itse lainsäädännöllä, sanoo Koskenniemi.

Hän huomauttaa, että jo tuomarien valintavaiheessa kamppaillaan siitä, millainen on Yhdysvaltojen korkeimpaan oikeuteen valittavien maailmankatsomus.

– Tämä on uusi ilmiö. Aiemmin tuomarivalintoihin ei juuri kiinnitetty huomiota, muistuttaa Koskenniemi. – Tuomioistuin on politisoitunut tavalla, joka ei tee hyvää luottamukselle Yhdysvaltain oikeusjärjestelmään. Se on hyvin haitallista.

Aborttikielto koettelisi köyhiä

"Roe vastaan Wade" -päätöksen uudelleenarvioinnissa on kyse liittovaltion ja osavaltioiden välisistä valtasuhteista.

– Vaikka sisällöllisesti kyse on oikeudesta aborttiin, niin muodollisesti on kyse siitä, onko osavaltioilla oikeus säätää aborttilainsäädäntöä, sanoo Koskenniemi. – "Roe vastaan Wade" -päätöksessä todetaan, että osavaltioilla ei ole oikeutta säätää aborttioikeutta rajoittavaa lakia.

Jos konservatiiviset tuomarit kaatavat enemmistöllään tämän ennakkotapauksen, se merkitsee Koskenniemen mukaan abortin vastaisia lakeja säädetään vajaassa vajaassa puolessa Yhdysvaltain osavaltioista.

– Tämä iskee köyhempiin ja usein mustaan väestöön, jolla ei ole mahdollisuutta helposti matkustaa vaikkapa Kaliforniaan saadakseen abortin, ennakoi Koskenniemi. – Hyvin toimeentulevilla on mahdollisuus liikkua ja hankkia ulkomailta aborttipillereitä. Heille tämä ei ole ongelma.

Juttua muokattu klo 1435: Lisätty professori Koskenniemen haastattelu.

Juttua muokattu klo 21.30: Lisätty korkeimman oikeuden tuomarin vahvistus siitä, että vuodettu lakiluonnos on aito.

Voit keskustella aiheesta 4.5. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Myös Oklahoma on hyväksymässä tiukan aborttilain Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain korkein oikeus sallii Texasin aborttikiellon haastamisen – kyseessä on osittainen voitto aborttioikeuden puolustajille

Historiallisen aborttikiistan Yhdysvalloissa voittanut asianajaja on kuollut – ennusti aborttioikeuden olevan taas uhattuna

Suosittelemme sinulle