Hyppää sisältöön

Fennovoiman ydinvoimalasta saattaa tulla tappioita eteläpohjalaisille energiayhtiöille

Seinäjoen Energia on investoinut ydinvoimahankkeeseen tähän mennessä noin 10 miljoonaa euroa. Mikäli hanke ei jatku, summa tullaan alaskirjaamaan tämän vuoden tuloksessa.

Seinäjoen Energia
Seinäjoen Energia on mukana ydinvoimahankkeessa Voimajunkkarit Oy:n kautta. Kuva: Antti Kettumäki / Yle
Elina Niemistö

Pohjalaiset energiayhtiöt tulevat todennäköisesti kirjaamaan tappioita Fennovoiman ydivoimalaitoksesta. Fennovoima ilmoitti eilen, että yhteistyö venäläisen laitostoimittajan kanssa Pyhäjoella päättyy.

Esimerkiksi Seinäjoen Energia on mukana hankkeessa Voimajunkkarit Oy:n osakkaana. Mukana ovat myös Alajärven Sähkö, Jylhän Sähköosuuskunta ja Lehtimäen Sähkö. Lapuan Energia on mukana hankkeessa toisen yhtiön kautta.

Seinäjoen Energia on sijoittanut hankkeeseen noin 10 miljoonaa euroa. Mikäli ydinvoimahanke ei toteudu, summa todennäköisesti alaskirjataan tämän vuoden 2022 liiketuloksessa.

– Hankkeen mahdollinen kariutuminen on harmillista menetettyjen sijoitusten takia sekä sen vuoksi, että Suomessa tarvitaan tulevaisuudessa vakaata ja ympäristöystävällistä sähköntuotantoa tuleviksi vuosikymmeniksi, kun sähkön tarve lisääntyy, kommentoi toimitusjohtaja Vesa Hätilä.

Seinäjoen Energian omistus Voimajunkkareista on 30,5 %. Voimajunkkarit Oy:n omistus Voimaosakeyhtiö SF:stä on 7,3 %. Fennovoiman puolestaan omistavat Voimaosakeyhtiö SF Oy (66 %) ja RAOS Voima Oy (34 %).

Päätöksiä myöhemmin

Seinäjoen Energia ja sen omistaja Seinäjoen kaupunki seuraavat nyt, miten asian käsittely jatkuu. Moni on jo toivonut, että hanke jatkuu silti edelleen.

Seinäjoella vakuutetaan, että myös ilman tätä hanketta pärjätään.

– Seinäjoen Energian sähköntuotannolle tämä hanke ei ole kriittinen, sillä Seinäjoen Energia on sähkönhankinnan suhteen yliomavarainen EPV Energian omistuksen kautta, mm. tuulivoimaa, vesivoimaa, ydinvoimaa ja lämpövoimaa, kertoo Hätilä.

Fennovoiman pääomistaja Voimaosakeyhtiö SF ja sen osakkaat tekevät päätöksiä jatkotoimista myöhemmin.

– Seinäjoen kaupunki ja kaupungin omistama energiayhtiö tekevät omat päätökset näiden asioiden selviämisen jälkeen, oletettavasti kesän tai syksyn 2022 aikana. Esimerkiksi alaskirjaukset ja hankkeen lopettaminen tai joku muu mahdollisuus, miettii Hätilä.

Lue myös: Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen Pyhäjoen ydinvoimalahankkeesta: "Toivon, että hankkeelle voitaisiin löytää jatkaja"

Nykyiset Fennovoima-osakkaat eivät rakenna uutta ydinvoimalaa kariutuneen laitoksen tilalle, arvioi Energiateollisuuden toimitusjohtaja

Suosittelemme sinulle