Hyppää sisältöön

Dollari on vahvistunut kuukaudessa ennätyslukemiin – talousasiantuntijat kertovat, mitä se tarkoittaa Euroopan taloudelle

Eurooppalaiset kuluttajat kärsivät, mutta vienti vetää. Asiantuntijoiden mukaan dollari vahvistuu aina, kun maailma on myllerryksessä.

Srilankalainen rahanvaihtaja laski rahoja maaliskuussa 2022.
Kun euro heikkenee, matkustaminen euroalueen ulkopuolella kallistuu. Kuva: Chamila Karunarathneepa / EPA / AOP
Hanna Visala,
Maarit Piri-Lahti

Dollari on vahvistunut suhteessa euroon nopeasti kuluneen kuukauden aikana.

Vanhoina hyvinä aikoina yhdellä eurolla sai 1,30 Yhdysvaltojen dollaria. Nyt eurolla sai enää 1,05 dollaria (3.5.). Kurssi on eurolle heikoin yli viiteen vuoteen.

Kokosimme neljä keskeistä seikkaa dollarin vahvistumisesta ja sen seurauksista.

1. Kuluttaja kärsii, mutta vienti vetää

Pääsääntö on, että kun euron kurssi laskee, vienti lähtee vetämään. Ne hyötyvät, jotka käyvät kauppaa euroalueen ulkopuolelle erityisesti Yhdysvaltoihin. Tällöin esimerkiksi suomalaiset tuotteet halpenevat yhdysvaltalaisille ja käyvät hyvin kaupaksi.

Tuonnissa vaikutus on päinvastainen. Yhdysvalloista tulevat tuotteet kallistuvat.

– Yksinkertaistettuna vienti vetää, mutta eurooppalainen kuluttaja kärsii, Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sanoo.

henkilökuva
Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju uskoo että päivä, jolloin euro ja dollari ovat samanarvoisia on jo lähellä. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Kun yhdellä eurolla saa vähemmän dollareita, kaikki Yhdysvaltojen tuotteet ovat kalliimpia euroalueen yrityksille ja asukkaille.

– Myös turisti huomaa dollarin nousun kukkarossaan, jos reissaa Yhdysvaltoihin, toteaa Suomen Pankin vanhempi markkina-analyytikko Jukka Lähdemäki.

2. Raaka-aineiden hinnat nousevat

Dollarin arvon nousu ei ole viennin kannalta yksioikoisesti pelkästään etu.

Jos vientiyrityksellä on kuluja, jotka se joutuu maksamaan dollareissa, se heijastuu tuotteen hintaan. Etenkin raaka-aineet hinnoitellaan useimmiten dollareissa.

– Kaikki tavarat, jotka hinnoitellaan dollareissa kallistuvat. Kun myös raaka-aineet kallistuvat, se nostaa valmistuskustannuksia ja vaikuttaa näin suoraan tuotteen lopulliseen hintaan, Kangasharju kiteyttää.

Dollarin vahvistuminen näkyy erityisesti öljyn hinnassa. Öljy on Venäjän hyökkäyssodan takia jo valmiiksi kallista ja dollarin vahvistuminen tekee siitä eurooppalaisille vielä kalliimpaa.

– Kun öljyn hinta on dollareissa per barreli, nyt tarvitaan enemmän euroja jokaista dollaria kohden, Kangasharju sanoo.

Yksi faktoista on myös se, että Yhdysvallat on toipunut pandemiasta Eurooppaa nopeammin, ja sota kasvattaa eroa entisestään.

– Euroopassa Saksa ja Italia ovat erityisen riippuvaisia kaasusta, joka hinnoitellaan dollareissa markkinoilla. Italia on jo ennestään taloudellisesti heikko maa ja Italian vaikeudet aiheuttavat ongelmia myös muualla euroalueella, sanoo Etlan Kangasharju.

3. Suomalainen terästeollisuus on yksi voittajista

Teräksen ja öljyn hinta nousevat dollarin vanavedessä. Suomessa teräs- ja öljyteollisuus hyötyvät, koska maailmanmarkkinahinnat ovat korkealla.

Hyötyjiä on esimerkiksi Neste, joka jalostaa öljyä ja myy sitä eteenpäin. Myös terästeollisuus hyötyy, koska teräksen ja raudan hinnat ovat korkealla. Suurimmat voitot tulevat Yhdysvalloissa toimiville suomalaisyhtiöille.

Rautavalua Raahen tehtaalla.
Suomen terästeollisuus hyötyy, kun dollarin hinta nousee. Kuva: SSAB

– Kilpailukyky paranee niillä yrityksillä, joilla on paljon vientiä euroalueen ulkopuolelle. Erityisesti Yhdysvaltojen markkinoilla halpa euro on etu, sanoo markkina-analyytikko Jukka Lähdemäki.

4. Dollari vahvistuu aina kun maailma on myllerryksessä

Dollarin vahvistuminen ei ole analyytikoille yllätys. Puhutaan niin sanotusta turvasatamasta eli dollari vahvistuu yleensä aina, kun globaalisti menee heikosti.

– On täysin odotettavissa ja teorian mukaista, että reagoidaan näin. Nyt heilahtaa moni muukin asia, Kangasharju toteaa.

Vahvan dollarin taustalla ovat Yhdysvaltojen taloustilanne ja korkotaso. Molemmat ovat puoltaneet dollarin vahvistumista. Yhdysvalloissa talousnäkymät ovat paremmat kuin Euroopassa erityisesti Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Valuutanvaihtotoimisto Krakovassa, Puolassa, tammikuussa 2022.
Euro on tullut rytinällä alas suhteessa dollariin. Kuva: Beata Zawrzel / NurPhoto / Shutterstock / AOP

Toinen syy dollarin nousuun ovat markkinaodotukset Yhdysvaltojen keskuspankin ripeämmästä koronnostotahdista verrattuna EKP:hen. Euroalueen ja Yhdysvaltojen kasvava korkoero tukee dollarin vahvistumista.

– Tämän vuoden aikana Yhdysvaltojen keskuspankin oletetaan nostavan ohjauskorkoa lähelle kolmea prosenttia, kun taas euroalueella markkinaodotukset koronnostoista ovat huomattavasti maltillisemmat. Vaikka korotukset ovat vasta ennusteita, niiden oletus näkyy valuuttakursseissa, Suomen Pankin Lähdemäki toteaa.

Pariteettia eli euron ja dollarin arvon muodostumista yhtäläiseksi eivät taloustieteilijät myöskään sulje pois.

– Sota on luonut merkittävää epävarmuutta Euroopan talouteen, mikä painaa euron arvoa. Nykytilanteessa ennustaminen on hyvin haastavaa, Lähdemäki sanoo.

Lue seuraavaksi:

Suomi ei olekaan enää kallis maa, kun vertaa muuhun Eurooppaan – hinnat nousevat muualla selvästi nopeammin

Rahan arvo heikkenee, kun inflaatio kiihtyy nyt ennätysvauhtia – näihin asioihin tavallisen kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota poikkeustilanteessa

Suosittelemme sinulle