Hyppää sisältöön
Hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä (kesk.) on pettynyt Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen pysähtymiseen.

Ydinvoimalan työmaa Pyhäjoella jää "uinuvaan tilaan" – hallituksen puheenjohtaja: Ei tämän näin pitänyt mennä

Fennovoiman edustajat kertoivat hankkeen tilanteesta, kun sopimus venäläisen laitetoimittaja RAOS Projectin kanssa irtisanottiin. Yle seurasi Pyhäjoella järjestettävää tiedotustilaisuutta suorana tässä artikkelissa. Tilaisuus on nyt päättynyt.

Antti Heikinmatti
Johanna Laakkonen
Johanna Laakkonen

Tiedotustilaisuus on päättynyt

Fennovoiman tiedotustilaisuus on päättynyt. Voit katsoa tallenteen täältä.

Antti Heikinmatti

Härmälä: En spekuloi Rosatomin mahdollisilla vastatoimilla

Ylen Timo Sipola kysyi Fennovoiman hallituksen puheenjohtajalta Esa Härmälältä, miten yhtiö suhtautuu Rosatomin viesteihin, jotka viittaavat siihen että he varautuvat aloittamaan oikeustoimet sopimuksen purkamisen seurauksena.

– Sopimuksissa on määritelty menettelytavat, miten toimitaan jos on tyytymätön tehtyyn päätökseen. Minulla ei ole siihen enempää kommentoitavaa, Härmälä sanoi.

Härmälä korosti jälleen, että projektin mittasuhteet ovat niin valtavat, että tällaista päätöstä ei ole tehty kevein perustein.

– Sen juridinen oikeellisuus ja kaikki asiat on pyritty varmistamaan monelta taholta ja mahdollismman hyvin.

Johanna Laakkonen

Härmälä: "Eihän tämän näin pitänyt mennä"

Hallituksen puheenjohtajan Esa Härmälä toteaa, että tällä hetkellä ei voi lähteä ennustamaan, kauanko projekti on lepotilassa.

Tiedotustilaisuuden lopuksi Härmälä toteaa olevansa pettynyt.

– Kun haastattelin toimitusjohtajakandidaatteja liki kolme vuotta sitten, niin silloin hyvin yhdenmukaisesti tuli vastauksia, että teille tulee maailman paras ydinvoimala. Nyt se ei toteutunut ja totta kai se harmittaa. Eihän tämän näin pitänyt mennä.

Antti Heikinmatti

Fennovoiman ydinvoimalaan tuleva paineastia on ollut määrä valaa Kramatorskissa, Ukrainassa, mutta Venäjä on pommittanut kaupunkia.

Hallituksen puheenjohtajan Esa Härmälän mukaan asiasta on pyydetty selvitystä laitostoimittajalta, mutta vastausta ei ole saatu. Vaihtoehtoisia paikkoja paineastian valmistamiselle olisi Härmälän mukaan löydettävissä, mutta tilanne ei ole helppo.

– Tietysti on myös niin, että se olisi pitänyt STUKin käydä läpi ja hyväksyä ja nykyisessä maailmantilanteessa se olisi niin sanotusti haastava harjoitus, Härmälä sanoo.

Johanna Laakkonen

Vaikuttaa kaikkiin työntekijöihin

Ylen toimittaja Timo Sipola kysyy, Fennovoiman projektitoimituksen johtaja Tiina Partaselta, miten uutinen vaikuttaa konkreettisesti Pyhäjokeen ja ydinvoimalan työmaalla työskenteleviin ihmisiin.

Partasen mukaan tilanne vaikuttaa kaikkiin Fennovoiman työntekijöihin, ja nyt muutosneuvottelut käynnistyvät. Partanen sanoo, että vielä ei tiedetä tarkkaan, paljonko työntekijöitä alueella on esimerkiksi tämän vuoden lopussa. Muutos on kuitenkin merkittävä.

Partanen ei lähde avaamaan, kauanko Rosatomin työntekijöitä on alueella.

Antti Heikinmatti

Partanen: Työmaa jää "uinuvaan tilaan"

Partasen mukaan uutinen oli järkyttävä myös Fennovoimalle.

Yhtiö on hänen mukaansa alkanut tiedottaa henkilöstölle, miten asia etenee.

– Henkilökunnalla on varmasti paljon kysymyksiä, joihin me haemme sitten vastauksia. Kaikkia vastauksia ei tietysti ole, Partanen sanoo.

Lisäksi pidetään yllä työmaata, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi hallintorakennuksen rakentaminen saatetaan loppuun. Jonkin ajan kuluttua työmaa kuitenkin pysähtyy.

– Käytännössä koska työt RAOS Projectin kanssa päättyy, niin jonkin ajan kuluessa työmaa jää uinuvaan tilaan eli jää odottamaan jatkoa.

Antti Heikinmatti

Fennovoima: Sota on edelleen lisännyt riskejä, joita laitostoimittaja ei ole pystynyt ehkäisemään

Fennovoiman projektitoimituksen johtaja Tiina Partanen kertoo, että päätös laitostoimitussopimuksen päättämisestä RAOS Projectin kanssa on merkittävä asia Pyhäjoella.

Partasen mukaan päätöksen perusteena on se, että laitostoimittajalla on ollut toistuvia viiveitä projektin toteuttamisessa.

– Käytännössä projekti ei ole edennyt ja laitostoimittaja on ollut kyvytön totetuttamaan tämän hankkeen. Ikävä kyllä, kuten on paikallisten tiedossa, viivästykset ovat jatkuneet ja kasvaneet, Partanen sanoo.

Hänen mukaansa Venäjän sota Ukrainassa on myös vaikuttanut päätökseen osaltaan. Hänen mukaansa sota on järkyttänyt kaikkia ja Fennovoima on tuominnut sen jyrkästi.

– Sota on edelleen lisännyt riskejä hankkeessa. Laitostoimittaja ei ole pystynyt näitä riskejä ehkäisemään, mikä on edelleen vaikuttanut tilanteeseen.

Antti Heikinmatti

Voimalahankkeen stoppi ei tullut yllätyksenä pyhäjokelaisille – Anu Eveli: "Ostan kakun sen kunniaksi"

Pyhäjokelainen Anu Eveli aikoi ostaa kakun sen kunniaksi, että Fennovoiman ydinvoimalahanke on pysähtynyt.

Fennovoiman ydinvoimalahanke on jakanut kuntalaisten mielipiteitä Pyhäjoella. Osa vastusti voimalaa kiivaasti jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, mutta moni mietti siihen asti muun muassa laitoksen rakentamisen työllisyysvaikutuksia.

Sota ei yhtiön mukaan ole ainakaan ainoa syy sopimusten purkamiseen. Moni Pyhäjoella ajattelee kuitenkin toisin.

Lue myös: Kunnanjohtaja Matti Sorosen mukaan Pyhäjoella uskotaan yhä ydinvoimalan tuloon: "Meillä kyllä kärsivällisyys riittää"

Pyhäjoelle ydinvoimalaa rakentava Fennovoima irtisanoi sopimuksensa venäläisen laitetoimittajan, valtionyhtiö Rosatomin tytäryhtiö RAOS Projectin kanssa vapun alla.

Laitospaikalle Hanhikivenniemellä on rakennettu ydinvoimalaitosta varten valmistelevia rakenteita ja rahaa hankkeeseen on kulunut jo satoja miljoonia.

Fennovoiman edustajat vierailivat Pyhäjoella kertomassa hankkeen tilanteesta ja tulevaisuudesta.

Voit katsoa tallenteen tilaisuudesta Yle Areenassa.

Lue myös:

Nykyiset Fennovoima-osakkaat eivät rakenna uutta ydinvoimalaa kariutuneen laitoksen tilalle, arvioi Energiateollisuuden toimitusjohtaja

Lintilä on tyytyväinen Rosatom-päätökseen – ympäristöpolitiikan professori arvioi: Ydinvoimalalle etsitään toimittaja lännestä tai Japanista

Suosittelemme sinulle