Hyppää sisältöön

Fifan puheenjohtaja väitti Qatarin MM-kisojen työläisten kokevan ylpeyttä raskaasta työstään ja sivuutti vaivihkaa kuolemat: "Emme ole maailmanpoliisi"

Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino laukoi hämmennystä aiheuttaneita kommentteja jo toista kertaa tänä vuonna. Infantino ei kiistänyt Qatarissa kuolleiden siirtotyöläisten määrää, mutta väitti vain kolmen ihmisen kuolleen stadiontyömailla.

Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino Qatarissa 31.3.2022.
Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino on herättänyt paheksuntaa kommenteillaan kevään aikana. Kuva: Getty Images
Samu Saatsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino osallistui maanantaina taloudellisen ajatushautomon Milken-instituutin järjestämään kansainväliseen konferenssiin Los Angelesissa. Infantino joutui tilaisuudessa toimittajien grillaamaksi kysymyksien kohdistuessa erityisesti tulevana talvena järjestettävien Qatarin MM-kisojen stadiontyöläisten vointiin ja olosuhteisiin.

Fifan puheenjohtajan antamat kommentit tilaisuudessa herättivät uutistoimisto AP:n mukaan runsaasti ihmettelyä.

Infantinolta kysyttiin alkuun, aikooko Fifa käyttää kisoista saamiaan rahallisia voittoja kisoja varten rakennetuilla stadioneilla kuolleiden vierastyöläisten perheiden auttamiseksi. Italialais-sveitsiläinen järjestöjohtaja kiersi yhdysvaltalaistoimittaja Stephanie Ruhlen esittämän kysymyksen osittain, ja kertoi sen sijaan työläisille asetetusta minimipalkasta ja parannelluista työehdoista.

– Ei unohdeta tästä keskusteltaessa yhtä asiaa. Kun puhumme tästä aiheesta, eli työstä, joka on raskasta tai jopa kovaa. Tämäkin maa (Yhdysvallat) on siirtolaisten maa. Minunkin vanhempani muuttivat Italiasta Sveitsiin. Ei niin kauas, mutta joka tapauksessa, Infantino aloitti polveilevan selostuksensa.

– Kun jollekulle annetaan työtä, jopa raskaissa olosuhteissa, annetaan hänelle samalla ihmisarvo ja ylpeyttä. Se ei ole hyväntekeväisyyttä, sellaista ei tehdä.

Toimittaja Ruhle huomautti väliin, että kyseessä on kuitenkin vain stadionien rakentamisesta maahan, jossa pidetään jalkapallon MM-kisat.

– Nimenomaan. Se on meille silti myös ylpeyden asia, että olemme voineet muuttaa näiden 1,5 miljoonan ihmisen oloja. Se tekee meidät erittäin ylpeäksi, Fifan puheenjohtaja jatkoi viitaten lukumäärällä Qatarissa kisapaikoilla työskentelevien määrään.

"Fifa ei ole maailmanpoliisi"

Brittilehti Guardian raportoi helmikuussa 2021, että yli 6 500 siirtotyöläistä Intiasta, Pakistanista, Bangladeshista, Nepalista ja Sri Lankasta oli kuollut vuosina 2010–2020 kisoihin liittyvissä rakennusprojekteissa. Kuolleiden määrä perustuu maiden viranomaistietoihin.

Guardianin mukaan kuolleiden määrä on todennäköisesti huomattavasti suurempi, sillä Qatariin on värvätty töihin ihmisiä myös esimerkiksi Keniasta ja Filippiineiltä, joilta ei ole saatu tarkkoja tietoja.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tutkinut siirtotyöläisten kuolemia ja saanut selville, että Qatar on pyrkinyt piilottelemaan työläisten kuolemansyitä, jottei sen tarvitse maksaa kompensaatiota työläisen kotimaahan jääneelle perheelle tämän menehdyttyä.

– MM-kisaisännän teettämät pitkät ja raskaat työtunnit ankaran kuumassa ilmastossa aiheuttavat hengenvaaraa työläisille, Amnestyn raportissa todetaan.

Siirtotyöläinen Qatarissa.
Stadioneita rakentaneet ulkomaalaiset siirtotyöläiset ovat joutuneet työskentelemään äärimmäisen kuumassa säässä. Kuva: AOP

Ruhle nosti kuolemat esiin myös Milken-instituutin konferenssissa esittäessään kysymyksiä Infantinolle. Fifan puheenjohtaja ei suoraan kiistänyt Guardianin raporttiin perustuvaa väitettä. Hänen mukaansa kuitenkin vain kolme työläistä olisi kuollut Qatarin MM-kisojen stadiontyömailla.

– Muut 6 000 ovat ehkä saattaneet kuolla muissa työtilanteissa, mutta Fifa ei ole maailmanpoliisi tai vastuussa kaikesta, mitä maailmalla tapahtuu. Mutta, kiitos Fifan ja jalkapallon, olemme voineet korjata näiden puolentoista miljoonan ihmisen tilaa, Infantino totesi.

Infantino myös totesi AP:n mukaan ääneen sen, että Qatarissa oli käytössä "modernin orjuuden" -järjestelmä ennen kuin Qatar alkoi purkaa niin sanotua kafala-järjestelmäänsä vuonna 2018.

Lue lisää: Qatarin rakennushankkeet vaatineet tuhansia kuolonuhreja – suomalaistutkija peräänkuuluttaa jalkapallon suurmailta äänekästä kannanottoa: “Jos FIFA haluaisi puuttua kisaisännän toimintaan, se pystyisi tekemään sen”

Infantinon kommentit työläisiin liittyen eivät ole hänen ensimmäinen paheksuntaa herättänyt julkitulonsa tänä vuonna. Aiemmin tammikuussa hän sanoi Fifan pyrkivän järjestämään jalkapallon MM-kisat joka toinen vuosi, jotta järjestö voisi tuoda toivoa afrikkalaisille, jottei heidän tarvitsisi lähteä matkaamaan laittomasti Välimeren yli Eurooppaan.

– Meidän pitää löytää tämän järjestelyn kautta tapoja, jolla voimme sisällyttää koko maailman mukaamme. Meidän pitää antaa tällä tavalla toivoa afrikkalaisille, jottei heidän tarvitse ylittää Välimerta vain löytääkseen ehkä onnen Euroopassa, tai sitten todennäköisemmin kuoleman merellä, Infantino sanoi Euroopan neuvoston edessä.

Jalkapallomaailma tyrmistyi kommenteista. Infantino väitti tulleensa väärintulkituksi.

Jalkapallon MM-kisat järjestetään Qatarissa 21. marraskuuta–18. joulukuuta 2022.

Lue myös:

Saudi-Arabia ostaa urheilukisoja sadoilla miljoonilla euroilla – Mikko Ilonen tyrmää golfpiirejä kuohuttavan ökyprojektin: "Ei todellakaan kaivata"

Venäläisestä rahasta tuli urheilumaailmalle liian likaista, mutta Saudi-Arabian jätti-investoinnit kelpaavat – brittitohtori: "Äärimmäisen masentavaa"

Huuhkajat ei enää leireile Qatarissa, kertoo Tim Sparv – ihmisoikeuksista puhuva maajoukkuekapteeni vetoaa vaikutusvaltaisiin supertähtiin

Norjalaistoimittajat pidätettiin Qatarissa – NRK:n pääjohtajalta kovaa tekstiä MM-isäntien ja Fifan suuntaan: "Kestämätöntä"

Tim Sparv vetoaa jalkapallomaailmaan tekstillä Qatarin tilanteesta: "Saatan kohta pelata stadioneilla, jotka ovat maksaneet työntekijöille heidän henkensä"

Suosittelemme sinulle