Hyppää sisältöön

Kaksi tosi kovapalkkaista ja haastavaa työtä oli tarjolla: Marina Erhola nukkui yön yli ja valitsi Pirkanmaan

Marina Erhola valittiin sekä Pirkanmaan että Päijät-Hämeen hyvinvointialuejohtajaksi. Hän kertoo valinnan olleen uransa vaikein päätös. Päijät-Häme joutuu nyt etsimään uuden johtajan.

Marina Erhola on koulutukseltaan lääketieteen tohtori. Arkistokuva. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Nyt pitää nukkua yön yli.

Päijät-Hämeen väliaikainen hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola oli maanantaina vaikea päätöksen edessä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto valitsi hänet maanantaina Pirkanmaan hyvinvointialuejohtajaksi.

Hyvinvointialuejohtajalle maksetaan 17 500 euron kokonaispalkkaa. Tehtävä on ihan uusi sote-uudistuksen jälkeen. Alaisia on noin 19 000 ja budjetti valtavat 2,3 miljardia euroa.

Pirkanmaa on Suomen suurin hyvinvointialue, koska Helsinki järjestää omat palvelut.

Vain viikko sitten Erhola valittiin myös Päijät-Hämeen hyvinvointialuejohtajaksi. Hän kertoi silloin, ettei ota virkaa vastaan ennen kuin Pirkanmaan päätös on tiedossa. Päijät-Hämeen tehtävän palkkaa ei ole määritelty vielä, mutta se on arviolta noin 15 000 euroa.

Tiistaina Erhola kertoi valitsevansa kahdesta maakunnasta Pirkanmaan. Erhola kertoo Ylelle päätöksen olleen uransa vaikein.

– Olen hyvin kiitollinen, että olen saanut olla mukana Päijät-Soten muutosmatkalla ja rakentamassa Päijät-Hämeen hyvinvointialuetta. Valinta kahden tehtävän välillä oli hyvin vaikea ja haikea, mutta ammatillisesti koen olevani omimmillani Pirkanmaan tarjoaman muutoshaasteen edessä. Perheemme koti jää kuitenkin Lahteen, Erhola kertoo.

Miksi valinta oli vaikea?

Erhola tuli alun perin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtajaksi 2019. Hän toteaa johtaneensa maakunnan sotepuolta suurten ja välttämättömien muutosten läpi. Nyt muutostyö on niin pitkällä, että on hyvä aika lähteä, Erhola uskoo.

– Nyt koen, että on hyvä vaihe siirtyä seuraavaan haasteeseen ja täällä jonkun toisen ottaa uusi hyvinvointialue johtoonsa. Siirtymävaihe pyritään ajoittamaan niin, että hyvinvointialueen keskeiset kokonaisuudet, kuten strategiatyö, saadaan täällä aluevaltuuston kanssa hyvään vaiheeseen, Erhola sanoo tiedotteessa.

Erhola sanoi Ylelle maanantaina kertovansa tiistaina, kumpaan tehtävään päätyy. Hän ei valinnut suoralta Pirkanmaata, koska Päijät-Hämeeseen liittyy sukujuuria, ja hän on ollut siellä nostamassa aluetta taloudellisesta kriisistä ylös. Tunneside on siksi vahva.

– Isä opetti, että ennen vaikeita päätöksiä pitää nukkua yksi tai kaksi yötä. Huomenna palaan tähän virka-ajan loppuun mennessä, Erhola kertoi maanantaina.

Hän oli kiitollinen luottamuksesta ja siitä, että pääsi valitsemaan kahdesta mahtavasta työstä.

– Olen kiitollinen ja nöyrä luottamuksen edessä.

Päijät-Häme joutuu etsimään uuden johtajan

Pirkanmaa on Erholan mukaan alueena vetovoimainen ja tehtävä kiinnostava. Hän on asunut Pirkanmaalla aiemmin viisi vuotta. Yksi Erholan neljästä lapsesta asuu Pirkanmaalla. Erhola on Päijät-Hämeestä kotoisin.

Kun Päijät-Hämeen aluevaltuusto valitsi Erholan hyvinvointialuejohtajaksi viime viikolla, hänelle ei valittu varahenkilöä. Viran haku avataan uudelleen.

Uudessa haussa huomioidaan myös hyvinvointialuejohtajan virkaa ensimmäisellä kierroksella hakeneet.

– Kutsun aluehallituksen kokoon ensi maanantaina ja sovimme jatkosta. Toivon nopeaa etenemistä rekrytointiprosessissa, jotta Päijät-Hämeen hyvinvointialueen valmistelu etenee aikataulussa, toteaa Päijät-Hämeen aluehallituksen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen tiedotteessa.

Erhola hoitaa tällä hetkellä Päijät-Hämeen virkaa määräaikaisesti. Hän on koulutukseltaan lääketieteen tohtori.

Lue lisää:

Marina Erhola valittiin kahteen maakuntaan hyvinvointialuejohtajaksi: Nukkuu yön yli ja kertoo aamulla ratkaisunsaLue lisää:

Marina Erhola valittiin Pirkanmaan uudeksi hyvinvointialuejohtajaksi: tienaa yli 17 000 euroa kuussa ja 19 000 alaista

Marina Erhola valittiin Päijät-Hämeen hyvinvointialuejohtajaksi – Pirkanmaan päätös ratkaisee, ottaako hän työn vastaan

Marina Erhola valittiin kahteen maakuntaan hyvinvointialuejohtajaksi: Nukkuu yön yli ja kertoo aamulla ratkaisunsa

Juttua korjattu 3.5.2022 klo 15.00: Erhola aloitti Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtajana 2019, ei 2017, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Suosittelemme sinulle