Hyppää sisältöön

Ensi kaudella Bundesliigassa kaksi Iisaloa päävalmentajana – Joonas Iisalo hyppää veljensä tiimistä päävastuuseen: "Ei kellään ollut tällaisia odotuksia"

Tuomas Iisalo ja Joonas Iisalo valmensivat viime kaudella Crailsheimin sensaatiomaisesti pudotuspeleihin ja nyt Bonnin runkosarjan kärkeen. Pudotuspelien jälkeen Joonas vaihtaa seuraa.

Joonas Iisalo.
Joonas Iisalo siirtyy ensi kaudella päävalmentajaksi Bundesliigassa. Kuva: IMAGO / Wolter / All Over Press
Mika Halonen,
Jouko Vuolle
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensi kaudella Saksan miesten koripallon pääsarjassa työskentelee päävalmentajana kaksi Iisaloa. Bundesliigan joukkue USC Heidelberg tiedottaa, että 36-vuotias Joonas Iisalo aloittaa seuran päävalmentajana kaksivuotisella sopimuksella.

Joonas Iisalo oli Suomessa päävalmentajana 1-divisioonassa Forssan Koripojissa 2015–16 ja Korisliigassa Salon Vilppaassa 2016–19. Sitten hän siirtyi Saksaan ja Crailsheim Merlinsiin veljensä Tuomas Iisalon, 39, apuriksi.

2020–21 Iisalot johdattivat sarjan häntäpäässä yleensä majailevan ja pienellä budjetilla operoivan Crailsheim Merlinsin aina pudotuspeleihin asti.

Tällä kaudella Iisalot ovat valmentaneet Bonnia, joka johtaa Saksan Bundesliigaa. Tuomas Iisalo valittiin viime viikolla ylivoimaisella äänivyöryllä sarjassa Vuoden valmentajaksi. Hänen viime kesänä julkaistu sopimuksensa Bonniin on kaksivuotinen.

Lue lisää: Suomalaisvalmentaja sai äänivyöryn – Tuomas Iisalo valittiin Bundesliigan vuoden valmentajaksi

– Onhan tämä (päävalmentajapesti) hieno mahdollisuus itselle valmentajana. Kolme vuotta olemme nyt olleet yhdessä Tuomaksen kanssa täällä, olemme oppineet valtavasti ja kasvaneet yhdessä valmentajina. On jaettu huikeat kolme vuotta. Ei kellään ollut tällaisia odotuksia, Joonas Iisalo kertoo puhelimessa Yle Urheilulle.

Valmentajakaksikko Tuomas Iisalo (edessä) ja Joonas Iisalo (takana).
Bonnin valmentajakaksikko Tuomas Iisalo (edessä) ja Joonas Iisalo (takana). Kuva: All Over Press

Veljensa saaman Vuoden valmentaja -palkinnon Joonas Iisalo kokee koko "staffin" palkintona, kuten Tuomaskin aiemmin sanoi.

– Meitä on ollut Tuomas, minä, unkarilainen apuvalmentaja, hollantilainen analyytikko sekä fysio, jotka olemme yhdessä tämän tehneet.

Menestynyt seura uuteen nousuun Joonas Iisalon johdolla?

Heidelberg on reilun 160 000 asukkaan kaupunki Saksan lounaisosissa. Kaupunki tunnetaan varsinkin Saksan vanhimmasta yliopistosta, ja yhdestä Euroopan vanhimmista yhä toimivista – perustettu vuonna 1386.

Myös koripallohistoriaa löytyy. USC Heidelberg on voittanut toiseksi eniten Saksan mestaruuksia, 13, mutta viimeisin tuli 1977.

Kun kyselyitä päävalmentajaksi alkoi tulla, päätyi Iisalo valitsemaan Heidelbergin, koska uskoo sen olevan potentiaalinen, jälleen noususuunnassa oleva seura.

Iisalo kertoo, että joitain pelaajasopimuksia on valmiina, mutta hän saa muuten melko autonomisesti valita taustajoukkonsa sekä pelaajistonsa. Vuosi Bonnissa on Iisalon mukaan opettanut, kuinka tärkeää on löytää pelaajia, jotka sopivat omiin visioihin.

– Sitten päivittäinen työ on paljon helpompaa. Valmentajana ei voi hirveästi tehdä kompromisseja sen suhteen, miten haluat valmentaa tai kasata joukkueen. Sen suhteen pitää olla melko ehdoton ja uskoa juttuun, jota tehdään. Vähän onneakin aina kaipaa.

Bonnin valmennus neuvonpidossa Saksan koripalloliigan ottelussa.
Bonnin valmennus neuvonpidossa Bundesliigan ottelussa maaliskuussa: vasemmalta Adrian Kovacs, Tuomas Iisalo ja Joonas Iisalo. Kuva: IMAGO / R.Seidel Imagery / All Over Press

– Haluan tuoda kulttuurini ja pelityylini Heidelbergiin. Minun mentaliteettini asettaa "me" aina "minän" edelle. Nautin, että kaikki työskentelevät ahkerasti, älykkäästi ja yhdessä kohti yhteistä päämäärää. Nyt fokukseni on alkavissa pudotuspeleissä, mutta sen jälkeen suuntaan innolla tutustuakseni Heidelbergin faneihin ja kauniiseen kaupunkiin, Iisalo totesi seuran tiedotteessa.

Seura kuvailee nettisivuillaan, että moderni termi "apulaispäävalmentaja" on sopinut hyvin Joonas Iisaloon jo Tuomas Iisalon apuna.

– Olemme palkanneet valmentajan, joka tuo peliin uutta lähestymistapaa ja filosofiaa. Yleisesti ottaen huomasimme alusta asti, että Joonaksella oli selkeät ajatukset monessa asiassa. Hänen ideansa sopivat erittäin hyvin suuntaviivoihimme tuleville vuosille, ilmoitti Heidelbergin neuvonantaja Alex Vogel.

Heidelberg on Bundesliigassa sijalla 14, eikä pääse kahdeksan parhaan pudotuspeleihin. Iisalojen tämän kauden seura Bonn on runkosarjan kärjessä, mutta se on jo pelannut ottelunsa. Sarjakakkonen Alba Berlin on kahden pisteen päässä ja se pelaa vielä kolme runkosarjan ottelua.

Vilppaan menestys sytyttää

Iisalo valmensi ennen Saksaan lähtöä Salon Vilppaan kahdesti SM-hopealle. Viime kaudella salolaiset voittivat ensimmäisen mestaruutensa.

Nyt Vilpas pelaa jälleen Korisliigan finaaleissa, tosin altavastaajana. Runkosarjan voittaja Kauhajoki kaatoi Vilppaan maanantai-iltana ensimmäisessä finaaliottelussa 90–68.

Vilppaan menestysputki ilahduttaa Iisaloa.

– Minulla on niin paljon hyviä muistoja siltä ajalta. Ei pelkästään kentiltä, vaan niiden ihmisten kanssa työskentelystä. Edelleen on paljon ystäviä Salossa ja olen vilpittömästi onnellinen heidän puolestaan. En näe mitään syytä, miksi menestys ei jatkuisi tästäkin eteenpäin. Organisaatio on mallillaan ja puitteet kunnossa.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 14.53 Joonas Iisalon kommenteilla.

Lue lisää:

Koponen ja Huff kiittelivät puolisoitaan viimeisessä seurajoukkuepelissään – onko Koposesta enää Susijengin ykköstakamieheksi? "En halua lähteä turistiksi EM-kisoihin"

13 000 asukkaan Kauhajoella luotiin ainutlaatuinen menestystarina – kuuluisat fanit ja toistuva menestys siivittivät harvinaiseen projektiin

Suomalaisvalmentaja sai äänivyöryn – Tuomas Iisalo valittiin Bundesliigan vuoden valmentajaksi

Peli-Karhuille jo neljäs peräkkäinen koripallon Suomen mestaruus! Lotta Vehka-aho, 21, pussitti ennätyspisteensä ratkaisevassa finaalissa: "Ei ole oikein sanoja"

Sota jakoi Inga Orekhovan kodin kahtia – Kotkassa koripallomestaruutta jahtaava pelaaja kertoo ukrainalais-venäläisen perheensä tilanteesta

Iisalon veljekset veivät suitsutetun valmennusfilosofiansa Bonniin ja tuloksia alkoi tulla – Tuomas Iisalo avaa alkukauden menestykseen johtaneita syitä Yle Urheilulle

Suosittelemme