Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta erotettu komisario on valittanut irtisanomisestaan hallinto-oikeuteen.
Poliisi pyytää hallinto-oikeutta kumoamaan irtisanomispäätöksen.
Kaakkois-Suomen poliisilaitos irtisanoi valvonta- ja hälytyssektorilla Kouvolassa työskennelleen poliisin maaliskuussa. Syynä oli poliisilaitoksen mukaan äärioikeistolaisten näkemysten aiheuttama luottamuspula.
Kyseenalaistaa perustelut
Irtisanottu poliisi kyseenalaistaa irtisanomisperustelut.
Hänen mukaansa irtisanominen ja virantoimituksesta pidättäminen ovat tapahtuneet yksityisesti lähetettyjen viestien vuoksi.
Hänen mukaansa viestien sisältö on sinällään riidaton ja ne on lainattu oikein, mutta ne on irrotettu asiayhteydestään siten, että ne eivät kuvaa hänen ajattelua, mielipiteitä tai käsityksiään.
Poliisin mukaan viestien lähettämisessä on ollut kysymys ilmeisesti stressin purkamisesta kollegalle.
Lisäksi kyseessä olivat perustuslain suojaa nauttivat yksityiset viestit, joita ei ole tarkoitettu julkisuuteen. Viestit olivat tulleet poliisilaitoksen tietoon, kun toista poliisia epäiltiin rikoksesta.
Poliisi haluaakin hallinto-oikeuden arvioivan, onko yksityisiä ja yksittäisiä viestejä voinut käyttää irtisanomisen perusteena.
Poliisi kertoo valituskirjelmässään hoitaneensa työtehtävänsä moitteettomasti.
Hänen mielestään irtisanomismenettely on ollut suhteeton. Hän arvioi toimintansa huomautuksen tai korkeintaan kirjallisen varoituksen arvoiseksi.
Viestittely paljastui laajemmassa tutkinnassa
Poliisin irtisanomiseen liittyvät syyt tulivat ilmi laajemmassa Keskusrikospoliisin ja Syyttäjälaitoksen tutkinnassa, joka kohdistui äärioikeistolaiseen ideologiaan liittyvään toimintaan poliisihenkilöstössä.
Kyseinen poliisi ei kuitenkaan ollut edellämainitussa kokonaisuudessa esitutkinnan kohteena eikä häntä epäillä rikoksesta.
Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Ari Karvonen kertoi aiemmin Ylelle, että poliisilla on erityinen käyttäytymisvelvollisuus.
– Se johtuu siitä, että poliisi käyttää suomalaisessa yhteiskunnassa merkittävää valtaa. Käyttäytymisvelvollisuus ulottuu myös vapaa-ajalle.
Toiminnan on oltava kaikissa tilanteissa lain mukaista.
Karvonen ei kertonut, miten näkyvästi irtisanotun poliisin äärioikeistolaiset näkemykset tulivat ilmi.
– Keskeisenä asiana päätöksenteossa on sen arviointi, voiko poliisi työnantajana luottaa siihen, etteivät esiin tulleet seikat vaikuta viranhoitoon ja sen edellyttämään päätöksentekoon, Karvonen sanoo.
Irtisanottu poliisi sanoo hallinto-oikeudelle osoittamassaan valituksessa, että hänen viestinsä eivät vastaa hänen toimintaansa virkatehtävissään, hänen suhtautumisessaan työtovereihinsa tai asiakkaisiin.