Hyppää sisältöön

Poliisi varoittaa rahapelien lieveilmiöstä jääkiekon MM-kisoissa: "Markkinointitoimissa usein vain mielikuvitus on ollut rajana"

Poliisihallitus kertoo pyrkivänsä ehkäisemään rahapelien laitonta markkinointia jääkiekon MM-kisoissa.

Tampereen Nokia Arena
Tampereen uudella areenalla ei saa mainostaa ulkomaisia rahapeliyhtiöitä. Kuva: Miikka Varila / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Poliisihallitus varoittaa ihmisiä, että jääkiekon MM-kisoissa voi olla laitonta ulkomaista rahapelimarkkinointia.

Arpajaislain vastaista rahapelimarkkinointia on Poliisihallituksen mukaan tavattu useissa eri yleisötapahtumissa aikaisemminkin.

Tämä on näkynyt niin logobrändättyjen ilmaistuotteiden jakamisena, somekampanjointina kuin mainosteipattujen autojen muodossa.

– Rahapelien markkinointi on näkyvintä verkossa, mutta etenkin suurten yleisötapahtumien aikaan rahapeliyhtiöt pyrkivät saamaan näkyvyyttä myös muilla markkinointitavoilla. Vastaan on tullut muun muassa tapaus, jossa saunarekka oli teipattu näyttävästi rahapeliyhtiön logoilla. Markkinointitoimissa usein vain mielikuvitus on ollut rajana, ylitarkastaja Juhani Ala-Kurikka Poliisihallituksen arpajaishallinnosta toteaa tiedotteessa.

Jääkiekon MM-kisat järjestetään 13.-29. toukokuuta Tampereella ja Helsingissä. Poliisihallitus kertoo pyrkivänsä ehkäisemään rahapelien laitonta markkinointia jääkiekon MM-kisoissa.

Poliisihallitus on lähettänyt useille kymmenille tapahtumaan osallistuville tahoille kirjeen koskien rahapelien markkinointia.

Tapahtumaan osallistuvia tahoja onkin ohjattu esimerkiksi varmistamaan, ettei markkinointipaikkoja myönnetä ulkomaisille rahapeliyhtiöille, eikä näiden markkinointimateriaaleja muutoinkaan jaeta tapahtuma-alueilla.

Vain Veikkaus saa Suomessa mainostaa rahapelejä

Ylitarkastaja Juhani Ala-Kurikka sanoo, että rahapelaaminen aiheuttaa merkittäviä taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja.

Suomessa rahapelien kulutus on kansainvälisesti verrattuna korkealla tasolla.

Suomessa rahapelien markkinointia saa harjoittaa ainoastaan Veikkaus Oy arpajaislaissa säädetyin rajoituksin. Muiden toimijoiden markkinointi on arpajaislain nojalla kokonaan kiellettyä silloin, kun se on suunnattu Suomeen ja Suomessa asuville kuluttajille. Suomessa järjestettävissä tapahtumissa toteutettava markkinointi on erityisen selkeästi suunnattu suomalaisille kuluttajille.

Poliisihallitus voi kieltää lainvastaisen rahapelitoiminnan ja markkinoinnin ja asettaa kiellon tehosteeksi uhkasakon. Lisäksi vuoden 2022 alusta alkaen Poliisihallitus on voinut esittää markkinaoikeudelle seuraamusmaksun määräämistä arpajaislain vastaisesta markkinoinnista.

Suosittelemme sinulle