Hyppää sisältöön

Tuomas Harjulan terveysongelmien syy yhä mysteeri – turhautunut ampumahiihtäjä sai motivaatiota kilpailutauosta: "En enää jaksanut hakata päätäni seinään"

Ampumahiihtäjä Tuomas Harjula puhalsi pelin poikki Pekingin olympialaisten jälkeen ja on kevään aikana ravannut lukuisissa testeissä. Selvää syytä hapenkuljetuksen ongelmiin ei ole kuitenkaan löytynyt.

Tuomas Harjula säväytti ampumahiihdon maailmancupissa toissa kaudella, mutta viime kausi oli tuloksellisesti kaukana toivotusta. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Suomen maajoukkueen ampumahiihtäjät ovat aloittaneet harjoittelun tulevaa kautta varten virallisesti tällä viikolla. Toissa kaudella pariinkin otteeseen maailmancupissa säväyttänyt Tuomas Harjula sen sijaan viettää vielä lomaa Rodoksen auringon alla.

Jos kaikki olisi mennyt suunnitelmien mukaan, olisi 23-vuotias Harjula kilpaillut vielä huhtikuun alkupuolella. Mutta kausi sujui kaikkea muuta kuin suunnitelmien mukaan ja Pekingin olympialaisten jälkeen Harjula päätti puhaltaa pelin poikki.

– Kun ei tullut kilvan hiihtämisestä mitään, niin päätin, että yritän selvitellä asioita ja syitä, mistä kiikastaa, etelän lämmöstä puhelimitse tavoitettu Harjula kertoi Yle Urheilulle.

Pekingin olympialaisten aikaan Harjula valitteli STT:n haastattelussa, että hänellä on hapenkuljetuksessa ongelmia ja testeissä parhaimman ja huonoimman testin välillä on eroa jopa viidenneksen verran. Hänellä on diagnosoitu rasitusastma, mutta viime talven ongelmat johtuivat enimmäkseen siitä, etteivät lihakset saaneet happea eikä hapenotto toiminut normaalisti maksimialueella.

Harjulan keuhkoja on tutkittu jo aiemminkin, ja tämän kevään aikana hän on käynyt lukuisissa tutkimuksissa – muun muassa sydäntutkimuksissa, laboratoriokokeissa ja mattotestissä, mutta selkeää syytä ei ole löytynyt. Harjula kokeili myös kolmen viikon täydellistä harjoittelutaukoakin, mutta siitäkään ei ollut apua.

– Ei ainakaan mitään sellaista, että voisi sanoa, että tuosta se johtuu. Se on ollut tosi turhauttavaa ja sen takia en enää talvella jaksanut hakata päätäni seinään, koska se ei ole tähän astikaan sillä ratkennut.

Hengähdystauko tehnyt vain hyvää

Toissa kaudella Tuomas Harjula nousi otsikoihin, kun hän oli parhaana suomalaismiehenä Kontiolahden maailmancupin normaalimatkalla 14:s. Pari viikkoa myöhemmin Hochfilzenin viestissä Harjula käytti Suomen miesten joukkueen kärkikahinoissakin. Hyvä kausi ei kuitenkaan saanut jatkoa, ja Harjula sai tästä viitteitä jo harjoituskaudellaan, joka sujui nihkeästi.

– Viime kaudella saattoi kauden paras ja huonoin hiihto tulla samalle viikolle. Suorituskyvyssä oli tosi isoa vaihtelua.

Harjulan viime kauden parhaaksi maailmancupin sijoitukseksi jäi Anterselvan normaalimatkan 40. sija, mutta useimmiten hänen tuloksensa pyörivät 80. sijan huonommalla puolella.

Tuomas Harjulaa turhauttaa se, että hyvästä harjoittelusta huolimatta hänen suoritustasonsa vaihtelee paljon. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Harjulaa on tällainen vaihtelukin turhauttanut, sillä hän tietää pystyvänsä olemaan hyvänä päivänä vähintään maailmancupin pisteillä ja todellisena huippupäivänä 20 joukossa. Vuokatissa asuva ja Tuusulan Voima-Veikkoja edustava Harjula haluaakin päästä takaisin hyvälle tasolleen tulevana kautena. Hänen mukaansa pitkä kilpailutauko ja etäisyyden ottaminen lajiin on ollut hyvä veto, sillä nyt hänellä riittää motivaatiota harjoitella.

– Pieni hengähdystauko on tehnyt vain hyvää. Minulla ei ole käytännössä ollut vuoden 2019 keväästä asti minkäänlaista taukoa harjoittelussa, Harjula kertoi.

– Olen varma, että kunto löytyy vielä ja uskon vahvasti, että ongelma ratkeaa.

Maajoukkueen pakka vielä auki

Tuomas Harjula on tehnyt henkilökohtaisen valmentajansa Niko Aapajärven kanssa yhteistyötä jo pitkään ja kaksikko jatkaa tätä myös tulevana kautena. Harjoitteluun aiotaan tehdä muutoksia, ennen kaikkea määrän ja tehoharjoittelun suhteessa.

– Tarkoitus on vähentää määräharjoittelua ja tehdä enemmän tehoharjoittelujaksoja. Eli enemmän tehokkaampaa harjoittelua ja vähemmän tunteja.

Myös Suomen maajoukkueen harjoitteluun tulee varmasti muutoksia, sillä Jonne Kähkösen jälkeen maajoukkueen päävalmentajaksi tuli norjalainen Erik Bartlett Kulstad. Harjula myöntää, että hän tietää uudesta valmentajasta vain saman verran kuin mitä mediassa on lukenut eikä urheilijoilta kysytty mielipidettä päävalmentajavalintaan.

Kun Bartlett Kulstadin sopimus julkaistiin maanantaina, oli maajoukkueella ennen tätä 45 minuutin sisäinen tiedotustilaisuus, mutta Harjulan mielestä se ei tarjonnut mitään maata mullistavaa informaatiota.

– Uusi päävalmentaja vaikuttaa hyvälle, mutta esimerkiksi leirityksistä en tiedä mitään eikä ryhmiäkään ole valittu, joten on vaikea sanoa mitään fiiliksiä tai miltä tilanne vaikuttaa. Pakka on auki vielä aika lailla, Harjula sanoi.

Lue myös:

Tuomas Harjula säväytti jälleen ja käytti miesten viestijoukkuetta kärjessäkin – Ruotsi juhli, Suomi kymmenes

Mystiset ongelmat keskeyttivät Tuomas Harjulan viime kauden pettymykseen – Kontiolahden jättiyllätyksen jälkeen hän hamuaa lisää suomalaisille harvinaisia sijoja

Asiantuntija hehkuttaa nuorta suomalaisyllättäjää ennen pikamatkaa – "Nyt näyttäisi siltä, että se askel ylöspäin ja kohti maailman kärkeä on otettu"

Suosittelemme sinulle