Hyppää sisältöön

Lähisuhdeväkivalta jää usein pimentoon terveydenhuollossa – tutkija: Siitä kannattaisi kysyä samalla tavalla kuin alkoholista

Lähisuhdeväkivalta aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja, kuten masennusta ja fyysisiä sairauksia. Uhreista alle prosentti tunnistetaan terveydenhuollossa, vaikka he käyttävät jopa 80 prosenttia enemmän palveluita kuin muut.

Heli Siltala seisoo Oulun vankilan edustalla.
Lähisuhdeväkivallasta väitellyt Heli Siltala työskentelee tutkijana Jyväskylän yliopistossa ja vankilapsykologina Oulussa. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle
Marika Harjumaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Lähisuhdeväkivallalla on kauaskantoisia vaikutuksia. Päivystyksessä paikatut ruhjeet ovat jäävuoren huippu, sillä väkivalta vaikuttaa terveyteen monella muullakin tavalla.

Lähisuhdeväkivallan uhreilla on niin paljon terveysongelmia, että he käyttävät terveydenhuollon palveluita jopa 80 prosenttia enemmän kuin muu väestö. Asia käy ilmi psykologi-tutkijatohtori Heli Siltalan väitöskirjasta, jossa tutkittiin lähisuhdeväkivallan vaikutuksia terveyteen ja sen kuluja terveydenhuollolle.

– Lähisuhdeväkivalta aiheuttaa masennusta, ahdistusta, ja posttraumaattista stressiä. Ne ovat pitkäaikaisia ja vaikeasti hoidettavia sairauksia ja kuormittavat paljon terveydenhuoltoa, Siltala sanoo.

Päälle tulevat vielä fyysiset sairaudet. Vaikka lähisuhdeväkivalta olisi satunnaista, se pitää uhria jatkuvassa stressitilassa. Stressin puolestaan tiedetään aiheuttavan somaattisia sairauksia, kuten hengitystieinfektioita sekä sydän- ja verisuonisairauksia.

Väkivallasta pitäisi kysyä samalla tavalla kuin alkoholista

Ennen puhuttiin parisuhde- tai perheväkivallasta, mutta lähisuhdeväkivalta on käsitteenä laajempi. Se pitää sisällään kaiken väkivallan, joka on läheisen ihmisen tekemää. Jopa yli puolet suomalaisista on kokenut elämänsä aikana lähisuhdeväkivaltaa, kun mukaan lasketaan lapsuuden kokemukset.

Lähisuhdeväkivallan yleisyys ja haitat ovat hyvin tiedossa, mutta silti alle prosentti hoitoon hakeutuvista uhreista tunnistetaan terveydenhuollossa. Tehokkaampi tunnistaminen voisi auttaa väkivallan uhreja ja tuoda säästöjä julkiselle sektorille.

Siltalan tutkimuksessa väkivallan uhrin kustannukset terveydenhuollolle kääntyivät laskuun sen jälkeen, kun hänen tilanteensa oli tunnistettu.

Heli Siltala seisoo ulkona ja katsoo suoraan kameraan.
– Terveyshaittoja ei aiheudu vain fyysisestä väkivallasta, vaan henkisen väkivallan vaikutus mielenterveyteen voi olla jopa merkittävämpi, Heli Siltala sanoo. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Siltala sanoo, että lähisuhdeväkivallasta voitaisiin tehdä samanlainen seulontakysymys kuin alkoholin käytöstä.

– Uhrien häpeän tunne on hirveän voimakas, ja he syyllistävät itse itseään väkivallasta. Kynnys puhumiseen on korkea, koska aihe on edelleen tabu. Kun kysyttäisiin tarpeeksi usein, uhrille voisi jäädä kytemään ajatus, että jos ei yhdellä kerralla puhu, niin ehkä seuraavalla.

Kysymisen jälkeen ammattilaisella pitäisi olla selvä suunnitelma etenemisestä, jos asiakas kertoo väkivallasta.

Siltalan mukaan kysymällä lähetettäisiin myös sellainen viesti, että lähisuhdeväkivalta otetaan vakavasti eikä siitä tarvitse vaieta ja siihen on apua tarjolla.

Varhainen puuttuminen on tärkeää siksikin, että lähisuhdeväkivalta tyypillisesti pahenee ja raaistuu ajan saatossa.

Uhreina myös terveydenhuollon henkilöstö

Siltalan mukaan terveydenhuollon henkilöstö luulee tunnistavansa lähisuhdeväkivallan uhrin: hän on se, joka tulee viikonloppuna mustan silmän kanssa päivystykseen. Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen, vaan yleensä väkivalta ei näy päällepäin.

– Myös asenteita pitäisi muuttaa. Nyt monissa palveluissa ajatellaan, että väkivalta ei kuulu meille. Sitä pidetään yksityisasiana ja jopa uhrin omana syynä. Palloa pitäisi heittää myös organisaatiolle: onko meillä tarpeeksi aikaa puuttua väkivaltaan?

Siltala havaitsi tutkimuksessaan, että lähisuhdeväkivaltakokemukset ovat yleisiä myös terveydenhuollon henkilöstön parissa ja ne vaikuttavat merkittävästi ammattilaisten hyvinvointiin ja jaksamiseen.

– Tämäkin on vaiettu aihe. Myös he ansaitsisivat tukea ja apua.

Siltala on mukana THL:n hankkeessa, jossa kartoitetaan lähisuhdeväkivallan kustannuksia yhteiskunnalle. Sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi hankkeessa paneudutaan myös oikeuslaitokselle aiheutuviin kustannuksiin. Tutkimusrapotti julkaistaan elokuussa.

Oletko kohdannut lähisuhdeväkivaltaa? Näistä linkeistä saat apua ja tietoa:

TraumaSummit, joka on ilmainen ja kaikille avoin verkkotapahtuma 11.–13. toukokuuta. Heli Siltala puhuu torstaina 12. toukokuuta tapahtumassa.

Mitä lähisuhdeväkivalta on?

Nettiturvakoti

24/7 tukipuhelin

Rikosuhripäivystys

Raiskauskriisikeskus Tukinainen

Ensi ja turvakotien liitto

Apua väkivaltaa kokeneille miehille

Turvasuunnitelman tekeminen

THL:n ilmaiset verkkokoulutukset väkivaltaan puuttumisesta ja tunnistamisesta (lapset, koulut, lähisuhdeväkivalta)

Lue myös:

Lähisuhdeväkivallan sovittelusta on vuosikausien kokemus, mutta vieläkään se ei ole täysin ongelmatonta – asiantuntija Jaana Koivukangas: “Jotkut uhrit kokevat sovittelun velvollisuudeksi”

Nuorten kokema lähisuhdeväkivalta ja seksuaalinen häirintä lisääntyivät koronapandemiassa, kertoo THL:n selvitys

Poikaystävä alkoi hakata 14-vuotiasta Elinaa eivätkä aikuiset puuttuneet rajuun väkivaltaan – "En ollut riittävän arvokas avun saamiseksi"

Suvi raivosi ja löi poikaansa, kunnes oli pakko hakea apua – väkivaltaisia naisia yhdistävät usein nämä piirteet

Lapsiuhritutkimuksella selvitetään lasten kokemaa väkivaltaa Suomessa – Tampereen yliopiston tutkimus on osa kansallista lapsistrategiaa

Väkivallan uhriksi joutunut ikäihminen kärsii fyysisistä vammoista usein loppuelämänsä: kaikki eivät toivu rikoksesta myöskään henkisesti

Tampereelle avataan uusi turvakoti lähisuhdeväkivallan uhreille ja heidän lapsilleen

Suosittelemme sinulle