Hyppää sisältöön

Saamelaiskäräjät pitää kyttyrälohta "totaalisena ekokatastrofina" ja haluaa sen haitallisten vieraslajien listalle

Atlantin lohen kanssa kilpailevat kyttyrälohet pitää Saamelaiskäräjien mukaan poistaa Tenojoelta ja Näätämöjoelta kesällä 2023.

Kyttyrälohi ui pinnan alla Tenojoessa.
Viime kesänä kyttyrälohia nousi Saamelaiskäräjien mukaan Tenojokeen jo enemmän kuin Atlantin lohia. Kuva: Hans Pieski
Annu Passoja

Saamelaiskäräjät vaatii kyttyrälohen luokittelua haitalliseksi vieraslajiksi. Käräjien mukaan kyttyrälohi uhkaa Tenojoen ja Näätämöjoen vesistöjen ekosysteemejä ja luonnollisia lohikantoja. Jokiin kuolevat ja mätänevät kyttyrälohet ovat Saamelaiskäräjien mukaan uhka myös ihmisten terveydelle.

Kyttyrälohi on Tyyneltämereltä peräisin oleva vieraslaji, mutta sitä ei ole tällä hetkellä luokiteltu haitalliseksi. Pohjois-Atlantille se on levinnyt Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän siirtoistutusten jäljiltä.

Kyttyrälohi kilpailee Atlantin lohen kanssa esimerkiksi kutupaikoista ja ravinnosta.

Saamelaiskäräjät vaatii, että jo tänä kesänä pitää kokeilla kalastajien kanssa erilaisia pyyntimenetelmiä kyttyrälohien poistamiseksi. Kyttyrälohta on aiemmin poistokalastettu esimerkiksi Norjan pienissä lohijoissa.

– Suomen valtion tulee kantaa vastuunsa Tenojoen ja Näätämöjoen vesistöjen ja alkuperäisten lohikantojen suojelusta ja ryhtyä kaikkiin tarvittaviin toimiin kyttyrälohen katstrofaalisen leviämisen estämiseksi. Toimenpiteitä olisi tarvittu jo aikoja sitten, ja nyt niille on todellinen kiire, toteaa Saamelaiskäräjien ensimmäinen varapuheenjohtaja Anni Koivisto Saamelaiskäräjien tiedotteessa.

Kyttyrälohelle halutaan myyntiin oikeuttava poikkeuslupa

Saamelaiskäräjät esittää maa- ja metsätalousministeriölle, että kyttyrälohi lisättäisiin kansalliseen ja EU:n haitallisten vieraslajien luetteloon nopeutetulla aikataululla. Luokittelu haitalliseksi vieraslajiksi pitäisi esityksen mukaan saada voimaan kesäksi 2023, jolloin kyttyrälohia odotetaan taas olevan runsaasti Tenojoessa ja Näätämöjoessa.

Suomen kansallinen vieraslajilaki tuli voimaan vuonna 2016. EU:n vieraslajiluetteloon liitetään lajeja, jotka aiheuttavat niin isoja ongelmia, että niitä pitää torjua koko unionin voimin.

Vieraslajilaki ei salli haitallisen vieraslajin myyntiä. Saamelaiskäräjät esittää, että valtioneuvosto säätäisi kyttyrälohta koskevan poikkeuksen ja sallisi syömäkelpoisen kalan myynnin.

Kyttyrälohi saattaisi kelvata ravintoloillekin.

– Miksi ei, se on kuulemma ihan hyvää tuoreena. Mikä tässä tilanteessa olisi ekologisempaa kuin syödä vieraslajia, joka on joessa, johon se ei kuulu, palkittu Aanar-ravintolan keittiömestari Heikki Nikula totesi Ylen haastattelussa syksyllä 2021.

Kalastusretkiä järjestävä Atte Ikkalakin piti kyttyrälohea arvokkaana urheilukalana. Ikkalan asiakkaista kaikki halusivat kesällä 2021 saada kyttyrälohen, jonka aggressiivisuutta ja hurjaa kutuasua pidettiin houkuttelevina.

Kyttyrälohien pyynti oli myös helppoa, koska niitä oli niin paljon.

Lue lisää:

Suomi aikoo panostaa kyttyrälohen torjuntaan ja naalikannan elvyttämiseen Barentsin neuvoston puheenjohtajakaudellaan

Kyttyrälohen mätiä suorastaan kuhisee Tenojoen pohjassa – Luke tutkii nyt kyttyrälohen lisääntymistä

Tenojoki täyttyi vieraslajiksi luokitelluista kyttyrälohista, ja tutkijoita ja paikallisia se huolettaa – kalat uhkaavat atlantinlohta ja mätänevät jokeen

Voiko tätä kalaa syödä silmät auki? Kyttyrälohi näyttää hurjalta, mutta se voi olla myös raaka-aine huippuravintolaan tai lohimatkailun pelastus

Suosittelemme sinulle