Hyppää sisältöön
Mielipide
Vanheneminen

Asta Lepän kolumni: Tarkoittaako “arvokkaasti vanheneminen” elävältä kuolemista?

Ihmisten ikääntyminen on tässä kauniiden ja nuorten kehojen someajassa niin suuri yllätys, että siitä revitään jo uutisia. Samalla pitäisi osata vanheta mystisesti “oikein”, Leppä äimistelee. Kolumnin voi myös kuunnella.

Asta Leppä katsoo kameraan
Asta LeppäTietokirjailija, toimittaja

Näin rapiat viisikymppisenä haluaisin mieluusti tietää, mitä on arvokkaasti vanheneminen, ja mitkä asiat pitäisi jättää jo nuorille.

Olen näet viime aikoina lukenut erityisen monta uutista ja somekommenttia, joissa nämä kaksi kysymystä toistuvat.

Vastikään törmäsin someryhmässä keskusteluun juorulehden jutusta. Juttu lupasi antaa selityksen sille, miksi pop-tähti Madonna “ei osaa vanheta arvokkaasti”. Kuusikymppinen poppari ottaa huuliinsa täytteitä, kulkee verkkosukkahousuissa ja seurustelee nuoren tanssijan kanssa. Somekansan mukaan tuollainen on “säälittävää” ja Madonnan tulisi “jo hellittää”.

“Onko pakko katsoa jonkun ikälopun mummelin peräpuolta?” oli kommentti kilteimmästä päästä.

Paljasta pintaa tuputetaan kyllä kaikkialla, mutta keski-ikäisen naisen seksuaalisuus herättää vain myötähäpeää.

Joitakin viikkoja sitten Lenita Airisto kertoi takavuosien häirintätapauksesta, jonka kohteeksi oli joutunut. Kertomus poiki lukuisia Airistoa solvaavia kommentteja, jotka kävivät kiinni diplomiekonomi Airiston ulkonäköön ja seksualiteettiin. Aivan kuten Madonnaa, myös Airistoa ivattiin hänen ikäänsä liittyen.

Vaan eipä aikaakaan, kun seuraava daami jo “nolasi” itsensä. Oopperalaulaja Karita Mattila kehtasi laittaa itsestään eroottisen kuvan someen ja jakaa seksifantasiansa. Taas somekansa pöyristyi. Sadat viestit kehottivat Mattilaa “säilyttämään arvokkuutensa”.

Paljasta pintaa tuputetaan kyllä kaikkialla, mutta keski-ikäisen naisen seksuaalisuus onkin eri juttu: se herättää vain “myötähäpeää”. Yhdessä kommentissa jopa keksittiin, että vaihdevuosioireita lievittävän hormonikorvaushoidon sivuvaikutus on yliseksuaalisuus, ja että “tästä pitäisi puhua julkisesti”.

Ilmeisesti hormonikorvaushoito pitäisi turvallisuussyistä lopettaa yli viisikymppisiltä naisilta. Eihän tässä kohta voi kävellä kadullakaan rauhassa, kun ikääntyneet naiset käyvät kiinni sepalukseen.

Naureskelukuvia otetaan kaikista niistä, jotka eivät ole turvautuneet plastiikkakirurgiaan.

Samaan aikaan lehtien juoru-uutisissa naureskellaan ihmisten vanhenemiselle. Näitä juttuja jaetaan myös somessa uudestaan ja uudestaan. Esimerkiksi muutamissa Facebookin sinkkuryhmissä, tulee aika ajoin vastaan kuvapari takavuosien Top Gun -elokuvan päätähdistä.

Kuvaparilla halutaan todistaa, miten eri tavalla miehet ja naiset ikääntyvät. Tom Cruise kirurgisine rasvansiirtoineen näyttää edelleen “komealta” ja “nuorekkaalta”, kun taas elokuvan naispääosan esittäjä Kelly McGillisistä on valittu mahdollisimman epäedustava kuva supermarketin pihalla. Kuvassa näkyy kuusikymppinen nainen ilman meikkiä ja täytepistoksia.

Samanlaisia naureskelukuvia (tosin sukupuolesta riippumatta) otetaan kaikista niistä, jotka eivät ole turvautuneet plastiikkakirurgiaan, vähän aikaa sitten esimerkiksi ihmemies McGyverin näyttelijästä Richard Andersonista.

Siis ajatella – kerta kaikkiaan jymyuutinen!

...että ihminen vanhenee ja että hänen ulkonäkönsä muuttuu!

Samalla kun toitotetaan suureen ääneen keho- ja seksipositiivisuutta, yksi syrjinnän muoto tuntuu tyystin unohtuneen – ikä.

Vanhenemiseen kohdistetaan kaksi täysin toisilleen vastakkaista vaatimusta. Toisen mukaan pitäisi mystisellä tavalla vanheta “kunniallisesti” ja toisen mukaan ei saisi vanheta päivääkään. Ilmeisesti ihmiset hellivät alitajunnassaan jonkinlaista iättömyyden ja pysähtyneisyyden fantasiaa – että kuolemakin olisi juuri omalla kohdalla vältettävä kohtalo.

Samalla kun toitotetaan suureen ääneen keho- ja seksipositiivisuutta, yksi syrjinnän muoto tuntuu tyystin unohtuneen – ikä. Siksi ikääntyneet kehot ovat vapaata riistaa. Niitä on lupa julkisesti riepotella ja alentaa, eikä juuri kukaan yllä ikääntymään oikein.

Kun tarkastelee arvokkaan vanhenemisen ja syrjään vetäytymisen ihannetta lähemmin, paljastuu näkemys, jonka mukaan elämä pitäisi ajaa alas neljänkymmenenviiden ikävuoden tienoilla. Sen jälkeen pitäisi elää seuraavat neljäkymmentä vuotta seinätapettina eikä missään nimessä pitää melua itsestään. Seksuaalisuus pitäisi piilottaa, ja oma keho verhota ikäihmiselle sopiviin tuulipukuihin.

Ehkäpä vanheneminen koetaan loukkaukseksi ympäristölle.

Pikapuoliin rypyillekin laaditaan varmaan tautiluokitus.

Jokainen somekommentoija, joka lähtee myllyttämään tällaista eetosta, syyllistyy omalta osaltaan ageismiin eli ikäsyrjintään. Sen looginen päätepiste löytyy vanhustenhoidosta. Jos jo viisikymppistä pidetään yhteiskunnallisena hukkapalana, ei voi olla yllätys, että vanhustenhoidosta tingitään ja että kunnat kilpailuttavat palveluja säästöön jäävien eurojen kuvat silmissään.

Ehkä tällainen ikääntyneen ihmisen alennusmyynti on somekommentoijien mielestä sitten sitä “arvokkaasti vanhenemista”?

Asta Leppä

Kirjoittaja on vanha.

Voit keskustella kolumnista 13.5. klo 23.00 asti.

Suosittelemme