Hyppää sisältöön

Tällaista on keskustelu Putinia tukevien suomenvenäläisten suljetussa ryhmässä – osa vihjaa erimielisten hakkaamisella: "Pitää lyödä heti"

Joukko suomenvenäläisiä järjestää sunnuntaina autokulkueen Venäjän tukemiseksi. Yle seurasi keskustelua tapahtumaa suunnittelevassa suljetussa some-ryhmässä.

Kuvakaappauksia Venäjää tukevaa autokulkuetta suunnittelevasta WhatsApp-ryhmästä.
Venäjää tukevan autokulkueen suunnittelijat jakavat ryhmässään nationalistisia meemejä ja kuvia aseista. Kuva: Joonas Haverinen / Yle
Veli-Pekka Hämäläinen,
Simo Ortamo
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Sunnuntain Venäjä-mielisen autokulkueen taustalla näyttää olevan pienehkö joukko presidentti Vladimir Putinin politiikkaa tukevia suomenvenäläisiä.

Yle seurasi keskustelua tapahtumaa suunnittelevassa suljetussa sosiaalisen median ryhmässä. Selvitimme myös taustoja kulkueen järjestävästä yhdistyksestä.

Rufi-niminen yhdistys on ilmoittanut järjestävänsä "Kunnian autokulkueen" sunnuntaina 8.5. kello 10. Tarkkaa reittiä ei ole turvallisuussyistä kerrottu, mutta alustava suunnitelma on ollut liikkua Hyvinkäältä Helsingin kautta Vantaalle.

Rufi on järjestänyt aiemminkin Suomessa muistotilaisuuksia voitonpäivänä, jota vietetään Venäjällä 9.5. Tällä kertaa tapahtuma on herättänyt kuitenkin huomiota Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyksen vuoksi.

Moni suomenvenäläisistä on allekirjoittanut kulkuetta vastustavan vetoomuksen. Sen perusteella näyttää, että kulkueella on suomenvenäläisissä selvästi enemmän vastustajia kuin kannattajia.

Venäjän Suomen-suurlähetystö kertoo Ylelle antavansa kulkueelle moraalisen tukensa.

Järjestäjä: Tukee Venäjää taistelussa natsismia vastaan

Järjestäjien julkaiseman Facebook-kirjoituksen mukaan kulkue tukee Venäjää "sen vaikeassa taistelussa natsismia ja fasismia ja russofobiaa vastaan".

Yhdistysrekisterin perusteella Rufi ry:n puheenjohtaja on tulkki Daria Skippari-Smirnov. Hän sanoo puhelinhaastattelussa Ylelle, että autokulkueen motiivi ei ole provosoida suomalaisia tai ukrainalaisia. Hänen mukaansa kulkue on mielenilmaus rauhan puolesta.

Ymmärrättekö, miksi tapahtuma nähdään Suomessa tuen osoituksena Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan?

– Ymmärrän. Koska te ette kerro totuutta suomalaisille. Suomalaiset ovat ihan sokeita, Skippari-Smirnov sanoo.

Hän viittaa totuudella Venäjän luomaan kuvaan, jonka mukaan Ukraina on syyllinen vuosia jatkuneeseen sotaan Itä-Ukrainassa. Venäjä on kuitenkin luonut sodan ja on sen pääosapuoli.

Skippari-Smirnovin mukaan autokulkueella on Rufi ry:n lisäksi myös muita järjestäjiä, joita hän ei suostu kertomaan. Hän myös kiistää olevansa enää yhdistyksen puheenjohtaja.

Facebook-kirjoituksessa osallistujia kehotetaan tuomaan mukanaan Suomen ja Venäjän lippuja, mutta myös Venäjän miehittämän Itä-Ukrainan eli Donbasin ja Neuvostoliiton liput käyvät.

Halukkaille jaetaan Pyhän Yrjön nauha. Se on sotilaallinen muistonauha, jota pidetään nykyään merkkinä Kremlin tukemisesta. Esimerkiksi Ukrainassa nauha on kielletty.

Tällaista on keskustelu kulkueen suljetussa Whatsapp-ryhmässä

Yle seurasi keskustelua suljetussa venäjänkielisessä Whatsapp-ryhmässä, jossa tapahtumaa suunnitellaan. Noin 70 hengen ryhmässä on aggressiivinen ja kansalliskiihkoinen ilmapiiri.

Useampi keskustelija on esimerkiksi kirjoittanut mahdollisten vastamielenosoittajien pahoinpitelemisestä.

– Täytyy heti lyödä, jotta nuo huorat heräävät ja näkevät totuuden, eräs kirjoittaa kulkuetta vastustavista suomenvenäläisistä.

– Nämä täytyy listiä, kirjoittaa toinen.

Muutama heistä on pohtinut jopa ampuma-aseiden ottamista mukaan, ja kaksi on jakanut poseerauskuvan aseen kanssa.

– Joo, vain laillisia [aseita]. Minulla on haulikko, eräs kirjoittaa.

Toinen asekuvista on sittemmin poistettu. Useampi kirjoittaja haluaa ottaa mukaan pesäpallomailan vastamielenosoittajien varalta.

– Neuvon ottamaan mukaan pesäpallomailan tai hiuslakkapullon, kirjoittaa yksi.

Ennakkoon on mahdotonta sanoa, kuinka vakavia väkivalta-aikeet ovat. Monesti samanmielisissä someryhmissä näkyy kovempaa uhoa kuin itse mielenosoituksissa. Ryhmässä on myös huolta heihin itseensä kohdistuvasta väkivallasta.

Järjestäjä tuomitsee väkivaltaiset viestit

Tapahtuman suunnittelun lisäksi ryhmän jäsenet jakavat Venäjän hallintoa ja sen sotaa tukevia meemejä ja kuvia sekä keskustelevat sotaan liittyvistä uutisaiheista.

Ryhmän jäsenet käyttävät ukrainalaisista halventavaa kieltä. Erään mielestä ukrainalaiset pitäisi hakata lapioilla, toisen mielestä haudata.

Keskustelua on myös erimielisten venäläisten ilmiantamisesta Venäjän viranomaisille.

Osa pitää suomalaisia hölmöinä, koska he uskovat Ukrainan ja suomalaismedian välittämiä tietoja sodan tapahtumista.

Ryhmässä leviää myös kertomuksia venäläisten kohtaamista uhkailuista ja syrjinnästä. Eräs kertoo, että joku puhkoi hänen autonsa renkaat Venäjän lippua esittävän tarran takia.

Kuvakaappauksia Venäjää tukevaa autokulkuetta suunnittelevan ryhmän WhatsApp-keskustelusta.
Näissä viesteissä kirjoittajat puhuvat pesäpallomailojen mukaan ottamisesta, vastustajien hakkaamisesta ja ukrainalaisten hautaamisesta. Kuva: Joonas Haverinen / Yle

Daria Skippari-Smirnov on Whatsapp-ryhmän ylläpitäjä. Hän sanoo Ylelle tuomitsevansa väkivaltaiset viestit ryhmässä.

– Jotkut ovat päässeet vauhtiin. Sellaiset ihmiset poistetaan ryhmästä, hän sanoo.

Milloin heidät poistetaan?

– Sitä mukaa kuin heidät huomataan.

Skippari-Smirnov sanoo itsekin saaneensa suuren määrän loukkaavia viestejä ja jopa "tappouhkauksia ukrainalaisilta natseilta".

Muutama minuutti Ylen haastattelun jälkeen Skippari-Smirnov julkaisee ryhmässä ääniviestin, jossa pyytää osallistujia poistamaan kaikki kuvat ja viestit väkivallasta.

Tämän jutun julkaisun aikaan ryhmässä oli kuitenkin edelleen jäseniä, jotka olivat aiemmin kirjoittaneet väkivaltaisia viestejä.

Venäjän suurlähetystö: Annamme moraalisen tukemme

Venäjän hyökkäystä tukevia automarsseja on järjestetty viime kuukausina muun muassa Saksassa, Irlannissa ja Kreikassa. Kulkueet näyttävät Venäjän hallinnon koordinoimilta, arvioivat britannialaisen The Times -lehden haastattelemat asiantuntijat.

Venäjän Suomen-suurlähetystö sanoo Ylelle sähköpostitse, ettei se ota osaa kulkueen järjestämiseen, mutta antaa sille moraalisen tukensa. Lähetystö toivoo, että yhdistys järjestää kulkueen yhteisymmärryksessä poliisin kanssa ylilyöntien välttämiseksi.

Aiemmin keväällä suurlähetystö pyysi suomenvenäläisiä kertomaan kohtaamastaan syrjinnästä. Moni suomenvenäläinen kritisoi kampanjaa voimakkaasti.

Järjestäjät väittävät Facebookissa, että heitä tukee suurlähetystön lisäksi myös Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus. Keskus on osa Venäjän Rossotrudnitšestvo-kulttuurisuhdevirastoa, jota The Times -lehden asiantuntijat pitävät ulkomaisten kulkueiden mahdollisena taustatahona.

Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus kertoo Ylelle sähköpostitse, ettei se osallistu kulkueen valmisteluun. Keskus sanoo uskovansa, että kulkueella on osansa avoimessa julkisessa keskustelussa.

"Suuri isänmaallinen informaatiosota"

Autokulkueen järjestävä Rufi ry on jo monen vuoden ajan osallistunut Venäjän toimia Ukrainassa tukeviin tapahtumiin.

Puheenjohtajana toiminut Daria Skippari-Smirnov on esimerkiksi ollut useana vuotena järjestämässä "Kuolemattoman rykmentin" nimellä kulkevia Venäjän voitonpäivän juhlallisuuksia Suomessa. Eri puolilla Venäjää ja maailmaa järjestettävissä kulkueissa muistellaan toisessa maailmansodassa taistelleita neuvostosotilaita, mutta viime vuosina se on saanut yhä nationalistisempia sävyjä.

Vuonna 2018 Skippari-Smirnov sai kunniakirjan, jonka oli allekirjoittanut "Kuolemattoman rykmentin" kansainvälisen järjestäjäkomitean puheenjohtaja, venäläinen kansanedustaja Nikolai Zemtsov.

Samana vuonna Skippari-Smirnov vieraili miehitetyllä Krimillä "suomalaisvaltuuskunnan" edustajana ja osallistui siellä lehdistötilaisuuteen yhdessä Venäjä-aktivisti Johan Bäckmanin kanssa. Toinen suomalainen infosoturi Janus Putkonen on puolestaan puhunut Rufi ry:n pikkujouluissa etäyhteydellä Donetskista.

Facebookissa Skippari-Smirnov on jo pitkään kuulunut muun muassa "Suuri isänmaallinen informaatiosota" -nimiseen ryhmään. Nimensä mukaisesti ryhmässä jaetaan Venäjän propagandaa esimerkiksi Ukrainan sodasta.

Suomenvenäläisiä paljon, vain murto-osa mukana kulkueessa

Rufi ry:n toimintaa kannattaa aktiivisesti vain osa suomenvenäläisistä. Esimerkiksi vuoden 2018 "Kuolemattoman rykmentin marssiin" osallistui järjestäjän ilmoituksen mukaan noin 250–300 ihmistä. Sunnuntain autokulkueeseen osallistuu Skippari-Smirnovin mukaan noin 70 ihmistä, aiemman tiedon perusteella ei ehkä senkään vertaa.

Vastaavasti esimerkiksi autokulkuetta vastustavassa suomenvenäläisen vetoomuksessa oli torstaina päivällä yli 4 000 allekirjoitusta. Vetoomuksesta ei tosin voi tietää, ovatko kaikki allekirjoittajat suomenvenäläisiä tai edes aitoja ihmisiä.

Ylen tietojen mukaan Helsinkiin on suunnitteilla myös ainakin kaksi suomenvenäläisten vastamielenosoitusta autokulkueelle.

Suomessa asui toissa vuoden lopussa runsaat 28 000 Venäjän kansalaista, joista osa on kaksoiskansalaisia. Venäjänkielisiä oli huomattavasti enemmän, yli 84 000.

Lisätty 5.5. klo 16.42 tieto suomenvenäläisten suunnittelemista vastamielenosoituksista.

Suosittelemme sinulle