Hyppää sisältöön

Poikkeuksellinen mediahuomio sävyttää Arrow 22 -sotaharjoitusta, vaikka sen sisältö on suunniteltu rutiinilla jo ajat sitten

Maavoimien Arrow 22 -harjoitukseen Niinisalossa Satakunnassa osallistuu suomalaisten lisäksi kansainvälisiä joukkoja Isosta-Britanniasta, Latviasta, Yhdysvalloista ja Virosta.

Kaksi vihreän kasvovärin avulla naamioitunutta sotilasta seisoo rinnkkain. Toisella rinnalla rynnäkkökivääri.
Karjalan prikaatin panssarijääkäri Paavo Terä ja alikersantti Iivo Hyökki osallistuvat Arrow 22 -harjoitukseen, joka kehittää joukkojen toimintaa kansainvälisessä ympäristössä. Kuva: Tapio Termonen / Yle
Tapio Termonen,
Karri Laihonen,
Soila Ojanen

Maavoimien mekanisoidun Arrow 22 -harjoituksen keskiviikkoinen mediapäivä veti tuvan täyteen Niinisalossa Satakunnassa.

Harjoitusta johtava Panssariprikaatin komentaja, eversti Rainer Kuosmanen arvioi tilannetta realistisesti.

Hiekkaisen kangasmetsikön aukealla sotilaspukuinen mies syö keittoa kertakäyttölautaselta.
Harjoituksen johtajan, eversti Rainer Kuosmasen mukaan harjoitus etenee hyvin suunnitelmien mukaan. Kuva: Tapio Termonen / Yle

– Harjoituksen runko ollut tällainen jo vuosia, ja nyt tehtävää harjoitusta suunnittelimme viime syksynä. Runsas mediahuomio liittyy tietenkin enemmän ajankohtaan kuin itse harjoitukseen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt kiinnostusta monikansalliseen sotaharjoitukseen. Paikalla oli 40 mediaa ja noin 80 toimittajaa. Iso osa paikalle tulleista edusti kansainvälistä mediaa.

– Yleensä toimittajia on paikalla puolenkymmentä. Nyt mediaa oli kaksi bussilastillista, vertasi Kuosmanen normaalitilanteeseen.

Poutapilvisellä peltoaukealla on on ihmisiä, joista osa on pukeutunut armeijan vaatteistiin.
Niinisalon Pohjankankaalla harjoitusta seurasi poikkeuksellisen suuri joukko mediaa. Kuva: Karri Laihonen / Yle

Arrow 22:n tarkoitus on kouluttaa ensisijaisesti omia varusmiehiä. Harjoitus on suunniteltu kehittämään mekanisoitujen joukkojen toimintaa kansainvälisessä ympäristössä. Mekanisoitu taisteluosasto liikkuu sen liikkuvuutta parantavilla panssaroiduilla tela- tai pyöräajoneuvoilla.

Harjoituksen tarkoitus on vahvistaa kansainvälisen avun vastaanottoa ja isäntämaan tuen antamisen suorituskykyä.

– Kansainväliset kumppanit antavat lisää keinoja kouluttaa omaa joukkoa. Lähtökohta tietenkin on, että toimintamme on Nato-yhteensopivaa. Olemme olleet Nato-rauhankumppani jo pitkään, Kuosmanen sanoi.

Harjoituksen kulkuun suuri mediahuomio ei vaikuta. Kuosmasen mukaan kireä maailmanpoliittinen tilanne ei enää juurikaan näy varuskunnissa, vaikka alussa Ukrainan tilanteesta keskusteltiin paljon.

Sotilasajoneuvo hiekkaisessa metsikössä. Päällä maastokangasta.
Stryker-taisteluajoneuvo on yksi harjoitukseen osallistuvasta 150 panssaroidusta ajoneuvosta. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Harjoituksessa oppii uutta

Harjoitukseen osallistuvat kranaatinheitinkomppanian alikersantti Juho Kilpeläinen Karjalan prikaatista kiittelee harjoitusta, jossa hän tuntee oppineensa paljon uutta. Kansainvälisten kumppanien osallistuminen harjoitukseen tuntuu hyvältä.

– Emme ole missään tapauksessa yksin, vaan meillä on tuki naapureilta, Kilpeläinen arvioi.

Armeijan haalarissa ja kypärässä oleva nuori mies hymyilee panssarivaunun vieressä.
Alikersantti Juho Kilpeläisen mukaan harjoituksen tavoitteet on saavutettu hyvin. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Harjoitusta seurasivat keskiviikkona myös puolustusministeri Antti Kaikkonen ja Iso-Britannian puolustusministeri Ben Wallace.

Osa harjoitusjoukosta siirtyy Niinisalosta Säkylään ensi sunnuntaina.

Säkylässä toteutettavaan taisteluharjoitukseen osallistuu Porin prikaatin harjoitusjoukon lisäksi Ison-Britannian ja USA:n joukko. Harjoituksen taisteluammuntavaihe on 7.–13.5. Niinisalon Pohjankankaalla.

Harjoitus päättyy 13. toukokuuta.

Suosittelemme sinulle