Hyppää sisältöön

Venäjä maalittaa suomalaista mediaa, kohteinaan Ylen toimitusjohtaja ja lehtien päätoimittajia – tällainen on Pietarin "Kyber front Z"

Pietarilainen trollitehdas "Kyber front Z" värvää venäläisiä lähettämään viestejä länsimedioiden somekanaviin.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova lokakuussa 2021.
Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova, jota trollitehdas siteeraa. Kuva: Venäjän ulkoministeriö / STELLA Pictures / ddp / abaca press
Jyrki Saarikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäläinen trollitehdas maalittaa nyt myös suomalaisia kohteita. Trollitehtaan Telegram-sivustolle tekemässä päivityksessä julkaistaan suomalaismedioiden päätoimittajien sometilejä, ja kehotetaan välittämään niihin viestejä.

Trollitehdas siteeraa Venäjän ulkoministeriön tiedottajaa Marija Zaharovaa, joka väittää, että Venäjän edustajien haastattelut olisi läntisissä tiedotusvälineissä kielletty.

Tämä ei pidä paikkaansa.

Väitteeseen vedoten päätoimittajilta kehotetaan kysymään, "kuinka kauan [tiedotusvälineet] aikovat kätkeä totuuden Kiovan hallituksen tekemistä rikoksista".

Kuvakaappaus Telegram-viestistä.
"Sensuroitu" -tekstin alla Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharovan siteerataan sanoneen, että länsimaisia tiedotusvälineiden toimittajia on kielletty haastattelemasta Venäjän edustajia. Tällä perusteella trollitehdas kehottaa lähettämään tiedotusvälineiden sometileille viestejä "totuuden" puolesta. Maalittamisen kohteina on Suomen ja viiden muun länsimaan mediaa. Kuva: Telegram

Suomessa kohteina neljä tiedotusvälinettä

Suomalaisia tiedotusvälineitä on mainittu kaikkiaan neljä. Ylen ohella kohteita ovat lehdet Keskisuomalainen ja Etelä-Saimaa, sekä helpolla suomen kielellä tietoa välittävä Selkokeskus.

Trollitehdas linkkaa Ylen hallintoneuvoston puheenjohtajan Arto Satosen ja toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilan sometilien osoitteita.

Suomalainen media joutuu nyt tiettävästi ensi kertaa Venäjän maalittamaksi. Suomi on listalla mainittu toisena Yhtysvaltain jälkeen. Myös amerikkalaismediasta esiin nostetaan merkittävimpien lehtien ja tv-kanavien päätoimittajien some-tilit.

Muut listalle päätyneen maat ovat Saksa, Puola, Italia ja Ranska.

Trollaukseen värvätään kansalaisia

Hyökkäyksen alkamisen jälkeen Venäjä on aloittanut entistä aggressiivisemman trollauksen sotaan viittaavalla "Kyber front Z" -tunnuksella. Länsimaihin suunnattuja sosiaalisen median vaikutusyrityksiä – niin sanottuja trollitehtaita – on Venäjällä ollut toiminnassa jo vuosia.

Pietarissa toimivan Fontanka-sivuston toimittaja soluttautui mukaan "Kyber front Z" -trollitehtaan toimintaan.

Brittiläisen Guardian-lehden mukaan pietarilainen trollitehdas on pyrkinyt täyttämään viesteillään länsijohtajien sometilejä. Toiminnan taustalla epäillään olevan Jevgeni Prigozhin, jonka perustama Internet Research Agency sekaantui syytösten mukaan vuonna 2016 Yhdysvaltain presidentinvaaleihin Donald Trumpin hyväksi.

Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen on trollausoperaatioihin – kuten maalittamiseen – alettu värvätä myös tavallisia venäläisiä internetin käyttäjiä.

Tavoitteena sometilien tukkiminen

Maalituksella pyritään täyttämään kohteiden sometilit. Venäläisten trollitehtaiden sivuilla on nähty kuittauksia annettujen maalitustehtävien täyttämisestä.

Kun Venäjä on estänyt pääsyn useimmille läntisille somealustoille, joutuvat myös häiritsijät käyttämään työlästä VPN-yhteyttä. Samaan keinoon on Venäjällä pakko turvautua myös niiden, jotka pyrkivät Kremlin ulottumattomissa olevien medioiden äärelle.

Somevaikuttamisen ohella "Kyber front Z" järjestää aktivisteilleen myös tapahtumia. Erään tällaisen tarkoituksena oli kiinnittää huomiota "Kiovan tekemiin rikoksiin".

Korjattu keskiviikkona, 4.5. klo 18.25 väite, että Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova olisi julkaissut kehotuksen maalittaa suomalaisia. Häntä on siteerattu trollitehtaan päivityksessä, mutta kehotus maalitukseen tulee trollitehtaalta, ei Zaharovalta.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 5.5. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Venäjän ulkoministeriö nosti Ylen toimittajan esimerkiksi "epäeettisestä toimittajasta"

Analyysi: Venäjä jättää kotirintaman yhä pahempaan pimentoon sodan raakuudesta

Silpoutuneita ruumiita ja henkensä edestä pelkääviä vankeja somessa – Ukrainan propagandan rujo puoli on toistaiseksi annettu anteeksi

Venäjän sota valheilla - Ukraina on ollut vuosia Venäjän informaatiosodan päämaali.

Yle Pietarin trollitehtaalla – Näin Venäjän propagandaa rustataan kellon ympäri

Suosittelemme