Hyppää sisältöön

Ylen kannatusmittaus: Kokoomuksen kannatus laskee huippulukemista, vasemmistoliitto ohittaa vihreät

Kokoomus onnistuu pitämään kiinni omista kannattajistaan, mutta osa SDP:tä äänestäneistä siirtyy katsomoon. Vasemmistoliiton ja vihreiden välillä nähdään harvinainen muutos, kun vasemmistopuolue kiilaa kilpailijansa ohi.

Puoluekannatusmittauksen tulos: KOK: 24,1, SDP: 17,9, PS: 14,6, KESK: 13,5, VAS: 9, VIHR: 8,8, RKP: 4,3, KD: 3,3, LIIK: 2,3, MUU: 2,2
Kuva: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle
Hannu Tikkala

Kokoomuksen suosio taittuu huippulukemista Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa.

Puolueen kannatus laskee kahdella prosenttiyksiköllä kuukauden takaisesta mittauksesta, jossa puolue saavutti kaikkien aikojen suurimman suosion Ylen mittauksissa. Tuolloin puolueen kannatus oli 26,1 prosenttia.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja pitää laskua huippulukemista luonnollisena kehityksenä, nyt kun suurin osa muista puolueista on kertonut Nato-kannastaan entistä tarkemmin.

– Maaliskuun mittauksessa kokoomuksen myönteinen Nato-kanta oli tekijä, joka nosti puolueen kannatusta. Saattaa olla, että kokoomuksen kannatuksessa näkyy edelleen puolueen myönteinen Nato-kanta.

Kokoomus on Turjan mukaan onnistunut edelleen pitämään omista äänestäjistään kiinni. Sen sijaan keskustaa, perussuomalaisia, RKP:ta tai kristillisdemokraatteja edellisissä vaaleissa äänestäneet ilmoittavat enenevässä määrin, että he eivät enää kannata kokoomusta.

– Voi sanoa, että kokoomus sai poikkeuksellisen paljon ylimääräistä kannatusta muilta puolueilta viime mittauksessa.

Toiseksi suosituimman puolueen paikan mittauksessa pitää SDP. Puolue menettää kuitenkin kannatusta hieman yli prosenttiyksikön.

– SDP menettää jonkin verran kannatusta vasemmistoliitolle. Tässä on ehkä enemmän kyse siitä, että puolueen kannattajia on enemmän siirtynyt katsomoon.

SDP:n kannatus on tasaista eri mittausviikkojen aikana.

Perussuomalaisten ja keskustan kannatus nousee

Perussuomalaisten kannatus nousee prosenttiyksiköllä verrattuna Ylen maaliskuun mittaukseen. Taustalla ei ole Turjan mukaan ainakaan merkittävissä määrin puoluevaltuuston uusi, myönteinen Nato-kanta, josta puolue kertoi viime viikon lauantaina.

Puoluevaltuuston linjaus ei ehtinyt vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin kuin muutaman päivän ajan kannatusmittauksen haastattelujakson aikana. Tosin puolueen johtohenkilöt kertoivat jo aiemmin kannoistaan.

– Perussuomalaisilla näkyy selvästi nyt se, että puolue saa kannattajia takaisin katsomosta. Eli perussuomalaiset on onnistunut pitämään aiempaa mittausta paremmin kannattajistaan kiinni.

Turjan mukaan perussuomalaiset saa takaisin ihmisiä myös kokoomuksesta, jonka suosio laskee aiemmasta.

Keskustan kannatus nousee hieman yli prosenttiyksiköllä 13,5 prosenttiin. Puolueen tuoreella Nato-kannalla on ainakin ajallinen yhteys puolueen kannatuksen nousemiseen.

– Se on nähtävissä, että keskustan Nato-linjauksen jälkeinen viikko oli keskustalle hyvä.

Keskustan puoluevaltuusto linjasi huhtikuun alussa, että keskustan johto ja ministerit voivat hyväksyä tarvittaessa Suomen jäsenyyden puolustusliitossa.

Vasemmistoliitto kiilaa vihreiden ohi

Vihreiden ja vasemmistoliiton välisessä kannatusmittelössä nähdään harvinainen muutos: vasemmistoliitto menee mittauksessa vihreiden ohi.

Puolueiden kannatusmuutokset eivät ole isoja, mutta kyse on symbolisesti merkittävästä asiasta molemmille puolueille.

– Ei todellakaan ole yleistä, että vasemmistoliitto ohittaa vihreät. Jos oikein katsoin, niin vasemmistoliiton kannatus on ollut niukasti vihreitä suurempi lokakuussa 2014, Turja sanoo.

RKP:n, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin kannatus säilyy lähes samalla tasolla kuin edellisessä mittauksessa.

Erikoista mittauksessa on myös se, että tavallista suurempi osa vastaajista ilmoittaa puoluekantansa. Lähes 75 prosenttia vastaajista kertoo, mitä puoluetta he kannattavat tällä hetkellä.

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit keskustella aiheesta 6.5.2022 kello 23:een asti.

Lue lisää:

Ylen kannatusmittaus: Kokoomuksella kova loikka, PS vajosi eniten – demarit syö hallituskumppaneiden ääniä

Ylen puoluekannatusmittaus: tutki, miten puolueiden kannatus on muuttunut viime vuosina

Suosittelemme sinulle