Ilmajokelaisessa paritalossa puretaan muuttolaatikoita. Tapio Soini on muuttanut uuteen kotiin puolisonsa kanssa viikkoa aikaisemmin.
– Suunnitelmat muuttuivat kevään aikana. Meidän oli tarkoitus rakentaa uusi omakotitalo autotalleineen samalle alueelle, Soini kertoo.
Pariskunta osti omakotitalotontin 1,5 vuotta sitten ja on viimeisen vuoden aikana käynyt aktiivista keskustelua eri talovalmistajien kanssa. Rakennuskustannusten nousu teki tepposet, ja lopullinen tarjous itse talosta oli noin 30 000 euroa arvokkaampi kuin mihin Soini oli keskusteluissa varautunut.
Pariskunta päätti laittaa rakennussuunnitelmat jäihin toistaiseksi.
– Alkoi tuntua, että rakentamisen juna meni ohi eikä ollut tietoa, missä kohtaa hintapiikkiä mennään. Asuntolainan koko olisi ollut noin 400 000 euroa. Vaikka omaa osaamista ja kontakteja löytyy jonkin verran, ei se riitä kompensoimaan näin suurta hintaeroa.
Talo olisi toimitettu pariskunnalle levyvalmiina, jolloin paketin hinta kattaisi noin 80 prosenttia rakennuskustannuksista – lisäksi olisi siis tullut vielä muita kuluja. Suunnitelmissa oli rakentaa kohtalaisen suuri omakotitalo, autotalli ja autokatos.
– Taisi tulla oman isäni suusta totuus, että mietipäs nyt vielä kerran. Hieman harmittaa, että se piti omalta isältä kuulla, Soini naurahtaa.
Uudehkot omakotitalot liikkuvat nyt vauhdilla
Soini puolisoineen ei ole ainoa, jonka suunnitelmat ovat muuttuneet. Soittokierros muutamalle Etelä-Pohjanmaalla toimiville kiinteistönvälittäjälle paljastaa, että uudehko omakotitalo on nyt haluttua valuuttaa.
Välittäjien mukaan osa heidän asiakkaistaan on päätynyt kuoppaamaan rakennussuunnitelmansa ja jääneet odottamaan hintojen laskua, vaikka tontti olisikin ostettuna.
Jo korona aloitti perheasuntojen kysynnän, kertaa OP Koti Etelä-Pohjanmaa Oy:n toimitusjohtaja Petteri Miettinen.
– Uudehkoille omakotitaloille on nyt ottajia. Jos aikaisemmin niiden myyntiaika oli noin 100 päivää, nyt se on noin 25 päivää. Mutta tietyt kriteerit on täytyttävä; hinta, neliöt ja sijainti, Miettinen sanoo.
Hänen mukaansa nyt kysytään omakotitaloja, joissa on viisi huonetta, etätyömahdollisuus, taloon mahtuu kahdesta kolmeen lasta ja aikuiset. Toivottu talo on uudehko, ja siinä on koneellinen ilmanvaihto.
Kasvanut kysyntä on nostanut jonkin verran hintoja. Miettisen mukaan asiakas hyväksyy noin 10 prosentin hinnankorotuksen, mutta ei juuri sen enempää.
Kiinteistömaailma Asuntolakeus Oy:n toimitusjohtaja Heidi-Maria Sumukarin mukaan asuntokauppoja vauhdittaa myös halu saada lainasopimus nyt, kun korot ovat vielä maltillisia.
Myös Sumukarilla on kokemusta asiakkaista, jotka ovat lykänneet oman talon rakentamista korkeiden rakennuskustannusten vuoksi.
– Ostetaan nyt valmis ratkaisu, ja siirretään rakennusprojektia 2-5 vuotta eteenpäin, hän sanoo.
Sumukarin mukaan nyt myydään hyväkuntoisia omakotitaloja, jotka eivät vaadi isoa remonttia. Tämän lisäksi isommat rivitalo- ja paritaloasunnot käyvät kaupaksi.
– Ihmiset ottavat yhteyttä jo ennen kuin kohteita tulee myyntiin. On ehkä jääty kakkoseksi tarjouskilpailussa eikä samaa haluta kokea uudelleen. Perheasuntojen kohdalta tulee kommenttia, ettei uutta myytävää tule.
Kiinteistönvälittäjä Sauli Kemppainen Omakodit Seinäjoesta kertoo niin ikään, että omakotitalot liikkuvat nyt hyvin. Seinäjoen keskusta ja lähialueet varsinkin kiinnostavat, erityisesti uudehkot talot mutta myös vanhempia myydään.
– Suurin syy suureen menekkiin on tuntumani mukaan omakotitalorakentamisen ajatuksen kuopanneet tai siirtäneet. He ovat tulleet lisäksi jo valmiiksi korkeaan kysyntään.
Talotehtailla riittää vielä kysyntää mutta päätöstä harkitaan enemmän
Ylen toimitus kysyi viideltä talotehtaalta, kulkeeko myynti entiseen malliin ja miten kustannukset ovat kehittyneet. Kyselyyn vastasivat Kannustalo, Jetta-Talo, Älvsbytalo ja Den-Group, joka myy ratkaisuja Finnlamellin, Designtalon ja Ainoakodin asiakkaille.
Kaikki vastaavat, että myynti on kulkenut edelleen hyvin. Ensimmäinen kvartaali on sujunut vähintään viime vuoden tasolla.
– Kysyntä on hiljentynyt vähän, mutta ei radikaalisti. Päätöstä rakentaa harkitaan mielestäni nyt aiempaa enemmän. Aloitusta siirretään, jos koetaan esimerkiksi oma lainanhoitokyky tai maailmantilanteeseen liittyvä riski liian isoksi. Jatko riippuu paljon maailmantilanteen kehityksestä, toteaa Kannustalo Oy:n toimitusjohtaja Mika Uusitalo.
– Raaka-aine- ja materiaalikustannukset ovat nousseet lähes jokaisessa tuoteryhmässä. Teräsjohdannaiset sekä puutavara ehkä voimakkaimmin sekä materiaalit, joiden valmistuksessa energian hinnalla on suuri merkitys, esimerkiksi lasivilla, kertoo Jetta-Talot Oy:n toimitusjohtaja Tero Hietaniemi.
Hietaniemi muistuttaa, että vastuulliset talotehtaat antavat sovitulle toimitusviikolle sitovan hinnan. Hintojen ennustaminen epävarmassa tilanteessa onkin haastavaa.
Hietaniemen näkemyksen mukaan talotehtaat eivät voi merkittävästi tinkiä katteista.
– Kaikki vastuulliset toimijat ovat pakotettuja siirtämään raaka-aineen hinnan korotukset lopputuotteen hintaan. Alan kova kilpailutilanne on pitänyt talotehtaiden katteet varsin matalalla tasolla, joten en usko, että omasta katteesta voi merkittävästi tinkiä.
Älvsbytalon toimitusjohtaja Jan Rusk kertoo talopakettien hintojen nousseen vuoden aikana 8-10 prosenttia, ja kahden vuoden aikana nousua on ollut 12-14 prosenttia. Hinnat eivät ole hänen mukaansa nousseet yhtä nopeasti kuin materiaalikustannukset.
DEN-Groupin markkinointi- ja viestintäjohtaja Maria Mroue toteaa Ruskin tavoin, ettei täyttä kustannusnousua ole pystytty viemään talopakettien hintoihin.
Tontti saa odottaa maltillisempaa hintatasoa
Myös Seinäjoen kaupunki on herännyt rakennuskustannusten noususta ja materiaalien saatavuudesta aiheutuvaan epävarmuuteen rakennusprojekteissa.
Tonttien varausaikoja on pidennetty kevään aikana. Aikaisemmin tonttia sai pitää varattuna vuoden, nyt maksimiaika on 1,5 vuotta.
– Tarve pidennykselle tuli esiin varaajien yhteydenottojen myötä. Rakennustöitä halutaan puntaroida kauemmin, kertoo palveluvastaava Tarja Karhu Seinäjoen kaupungilta.
Varausaikana tontti on joko ostettava tai vuokrattava.
Tapio Soinilla puolisoineen on nyt on rauha taloprojektin kanssa. Asiat helpottuivat, kun päätös rakentamisen lykkäämisestä oli tehty.
– Tosi kiva paritalo löydettiin, asiat etenivät nopeasti. Maaliskuun alussa olimme taloa katsomassa ja saman kuukauden aikana teimme kaupat.
Soini laskeskelee, että säästöä saatiin nyt reilusti yli 100 000 euroa.
– Jouduin tekemään vähän kompromissia, en saanut sitä autotallia ja useampaa autokatosta mutta olen todella tyytyväinen tilanteeseen.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 12.5. kello 23:een saakka.