Hyppää sisältöön

Fennovoiman ydinvoimalahankkeella on ollut alueelle iso merkitys, yritysten tulevaisuus mietityttää

Fennovoiman päättyneellä ydinvoimalahankkeella on ollut iso taloudellinen merkitys.

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien puheenjohtaja Marjo Kolehmainen.
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Marjo Kolehmainen. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Päivi Köngäs,
Pekka Loukkola

Kymmenen vuoden aikana Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen on käytetty 600-700 miljoonaa euroa. Alueella on työskennellyt noin 4000 ihmistä, joista 3000 on suomalaisia. Investointien ei kuitenkaan uskota olleen turhia.

Hankkeen epävarmuus on kuitenkin hillinnyt yritysten investointihalukkuutta, eikä isoimpia rekrytointeja ehditty aloittaa.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmaisen mukaan Pyhäjoella toimi useita yrityksiä, jotka joutuvat nyt miettimään jatkoaan.

– Tämä on ikävä asia koko alueen näkökulmasta, mutta ei katastrofi. Yrittäjäjärjestöissä ollaan sitä mieltä, että Fennovoiman päätös oli oikea, Kolehmainen sanoo.

Hankkeen epävarmuus on hillinnyt yritysten investointihalukkuutta, eikä esimerkiksi isoimpia rekrytointeja ehditty aloittaa. Tähän asti ydinvoimala-alueella tehtyjä valmistelevia töitä ovat tehneet pitkälti alueen omat yrittäjät.

Kolehmainen arvioi, että yritykset siirtyvät työmaalta Pohjois-Suomen muihin projekteihin.

– Yritykset ovat olleet varovaisia lähtemään investoimaan ja tekemään asioita, koska hankehan ei ole lähtenyt kunnolla liikkeelle ja rakentamislupaa ei ole saatu. Tulevaisuus on nyt näille yritykselle avoin, kertoo Kolehmainen.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle