Hyppää sisältöön

Kansanedustajat ovat nyt Venäjän infovaikuttamisen kohde – Ano Turtiainen kertoi Venäjän tv:ssä "globalistien" vallankaappauksesta Suomessa

Hybridikeskuksen Hanna Smithin mukaan kansanedustajiin vaikuttaminen kiihtyy sitä mukaa kun eduskunnan Nato-äänestys lähenee.

Ano Turtiainen eduskunnassa 20. huhtikuuta.
Venäläismedia lähestyy suomalaiskansanedustajia sitä mukaa, kun Nato-ratkaisu lähestyy. Kansanedustaja Ano Turtiainen kertoi huhtikuussa Venäjän NTV-kanavalla Nato-näkemyksistään. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Lähiviikkoina tehtävä Nato-ratkaisu suuntaa maailman huomiota Suomeen.

Niinisalon hiekkatöyräillä keskiviikkona Arrow 22 -sotaharjoituksia seurasi poikkeuksellisen suuri kansainvälinen kuvaaja- ja toimittajajoukko.

Valtaosa ulkomaisen median huomiosta on vilpitöntä kiinnostusta maailmanpoliittisesti historiallisina hetkinä, sanoo Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith.

Kaikki yhteydenotot eivät sellaisia ole. Esimerkiksi kansanedustajien kommentteja voidaan yrittää käyttää Venäjän hyökkäyssodan ympärillä vellovan propagandapelin osana.

– Suomeen kohdistuva kiinnostus on valtava. Tähän liittyy se, että joukossa voi olla joku, joka yrittää kääntää keskustelua eli spinnata sitä väärään suuntaan, Smith sanoo.

Ylen tietojen mukaan eri puolueiden kansanedustajille on tullut runsaasti haastattelupyyntöjä eri maiden tiedotusvälineistä, joitakin myös Venäjältä.

Yksi venäläismediasta haastattelupyynnön saanut on eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.). Hän kertoo jättäneensä reagoimatta haastattelupyyntöön.

Venäjältä on tullut yhteydenottoja ja haastattelupyyntöjä myös kansanedustaja Ano Turtiaiselle (vkk.).

Huhtikuun lopussa Venäjän NTV-televisiokanavalla julkaistiin Turtiaisen haastattelu. NTV on yksi Venäjän päätelevisiokanavista.

Siinä hän muun muassa kiistää suomalaisten tutkimuslaitosten Nato-kyselyiden tulokset.

Maaliskuussa Ylen kannatusmittauksessa 62 prosenttia vastasi kannattavansa Natoa, ja huhtikuussa Helsingin sanomien mittauksessa 59 prosenttia.

Turtiainen väittää haastatelussa, että toisin kuin mielipidemittaukset osoittavat, enemmistö suomalaisista ei kannata Naton jäsenyyttä. Sen sijaan Turtiaisen mukaan Natoon hakemisessa on kyse siitä, että “maata hallitsevat nyt globalistit, joiden pitkäaikainen haave on riistää Suomen itsenäisyys”.

Turtiainen: Yhteydenottoja on tullut

Eduskunnan kuppilassa torstaina tavoitettu Turtiainen vahvistaa sanoneensa NTV:lle näin. Väite perustuu häneen yhteyttä ottaneiden kansalaisten sanomisiin.

– Kyllä. Olen saanut valtavasti yhteydenottoja kansalaisilta ja sen pohjalta sen sanoin.

– Näin väitettiin, että yli 65-vuotiaat on suljettu pois (kyselyistä) ja että asiaa kysytään nuoremmilta, joilla ei ole ymmärrystä Venäjän kanssa toimimisesta, Turtiainen sanoo.

Turtiaisen mukaan englannin kielellä esitetty haastattelupyyntö tuli eduskunnan sähköpostiin.

– Tein heti selväksi, että en halua antaa haastattelua englanniksi vaan pyysin suomi–venäjä-tulkkauksen, ettei tule väärinkäsityksiä, Turtiainen kertoo.

Turtiainen sanoo olevansa tietoinen, että Venäjä pyrkii nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa käyttämään kommentteja omaan propagandaansa. Hänen mukaansa näin tekee myös Suomen media.

– Totta kai. Olen sosiaalisessa mediassa tuonutkin esille, tähän ei pitäisi suomalaisten koskea pitkällä tikullakaan. Ei kummankaan puolen propagandaan lähteä mukaan.

Ylen haastattelun aikana Turtiaisen seurana eduskunnan kuppilassa oli VKK:n toinen varapuheenjohtaja Jarno Vähäkainu sekä puolueen Helsingin paikallisyhdistyksen perustajajäsen Sofia Kazakov.

Facebook-sivullaan Kazakov on toistanut saman väitteen kuin Turtiainen NTV:lle: “globalistit” siirtävät valtaa Suomessa muun muassa Natoon.

Puolustusasiat alkoivat kiinnostaa

Turtiainen toimi huhtikuun jälkipuoliskolle asti puolustusvaliokunnan varajäsenenä.

Eduskunnan pöytäkirjojen mukaan Turtiainen ei viime syksynä juuri osallistunut valiokunnan kokouksiin.

Jännitteinen maailmanpoliittinen tilanne on lisännyt kansanedustajien kiinnostusta puolustusvaliokunnan työhön.

Tänä keväänä Turtiainen oli läsnä kahdeksassa puolustusvaliokunnan kokouksessa sekä ennen Venäjän hyökkäystä että sen aikana. Niissä käsiteltiin muun muassa turvallisuustilannetta ja Naton puolustusministerikokousta.

– Siellä olen ollut totta kai, hän toteaa.

Ylelle kerrotaan, että valiokunnassa aikaisemmin jokseenkin näkymättömän edustajan yhtäkkinen kiinnostus ja kokouksiin ilmaantuminen pantiin merkille. Asiasta ei kuitenkaan käyty keskustelua.

Monet kokousten aiheista, kuten Natoon ja Euroopan turvallisuutta liittyvät kysymykset, oli erikseen lailla määrätty salassapidettäviksi.

Vaitiolon piirissä olleissa kokouksissa on ollut kuultavana esimerkiksi Puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen.

Valiokuntatyö on keskeinen osa kansanedustajien työtä.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola kommentoi siihen liittyviä salassapitovelvoitteita yleisellä tasolla sähköpostitse.

– Lähtökohta on se, että noudatetaan lakia eikä salassa pidettävää tietoa vuodeta. Eduskunnan työjärjestyksessä on nimenomainen viittaus rikoslakiin, mikäli henkilö syyllistyisi salassapitorikokseen tai salassapitorikkomukseen.

– Edustajien perehdytyksessä valiokuntatyöhön nämä asiat heille selvennetään ja tuodaan esille myös rikosoikeudellinen vastuu, mikäli toimitaan säännösten vastaisesti.

Perussuomalaisten mandaatilla valiokunnassa olleen Turtiaisen valiokuntajäsenyys siirtyi huhtikuussa takaisin perussuomalaisille. PS oli vaatinut paikkaa jo syksyllä takaisin itselleen, ja prosessi kesti kevääseen asti.

Smith: Mielenmuutokset ilahduttavat Venäjää

Tällä viikolla Venäjän media on mustamaalannut Suomea paikkaansapitämättömillä väitteillä siitä, että Suomi olisi siirtämässä joukkojaan lähemmäksi itärajaa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kumosi väitteen valeuutiseksi tiedotustilaisuudessa Niinisalossa keskiviikkona.

Hanna Smith ennakoi, että vaikuttamisen tahti kiihtyy, mitä lähemmäksi Suomen lähiviikkoina koittavaa jäsenhakemuspäätöstä mennään.

Venäjän informaatiovaikuttamisen tarkoituksena on myös säikytellä.

– Logiikka menee siinä, että Naton jäsenyyden puolelle kallistumassa oleva kansanedustaja ajattelee, että Venäjän toimet menevät liian hulluksi ja äänestää ei, Smith avaa.

Uutisointi esimerkiksi mieltään muuttaneista suomalaisedustajista voi olla käyttökelpoista.

– Mitä enemmän tulee niitä, jotka muuttavat mieltä ja äänestävät joko tyhjää tai ei, sen parempi Venäjän informaatiovaikuttamisen kannalta.

Isoa vaikutusta Suomen poliittisiin ratkaisuihin tällä tuskin Smithin mukaan on.

– Suomen päätökseen hakea Natoon ei enää voi kovin vahvasti päästä käsiksi, ja siitä Venäjäkin on aika tietoinen. Silti on oletettavaa, että ennen äänestystä spinnauksen tasoa nostetaan.

Muokattu 7.5. klo 14: poistettu maininta, että Kazakov olisi VKK:n perustajajäsen. Hän on paikallisyhdistyksen perustajajäsen.

Suosittelemme