Hyppää sisältöön

Rengasliikkeissä myydään nyt paikoin ei-oota, syynä Venäjän hyökkäys Ukrainaan: "Logistinen ketju on sekoittunut pahemman kerran"

Rengasalan etujärjestön mukaan renkaiden saatavuudessa näkyy esimerkiksi rengastuotannon siirtyminen Venäjältä muihin maihin.

Kesärenkaita rengasliikkeessä.
Rengasalan etujärjestön Autonrengasliiton mukaan rengasvalikoimissa voi olla puutteita siellä täällä. Ne eivät koske mitään tiettyjä, yksittäisiä rengasmalleja tai kokoja. Kuva on arkistosta. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Ilona Pesu

Kesärenkaiden myyntisesonki käy kuumana, mutta rengasliikkeissä joudutaan myymään paikoin ei-oota.

Autonrengasliiton puheenjohtajan Jarmo Nuoran mukaan rengasvalikoimissa on alkanut näkyä ajoittaisia puutteita kevään edetessä. Esimerkiksi yksittäiset rengasmallit tai -koot voivat olla tilapäisesti loppu ja toimitusajat tavallista pidempiä.

Aiemmin rengasmarkkinoita sekoitti koronapandemia, nyt Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Nuoran mukaan rengasvalmistajat ovat siirtäneet tuotantoaan pois Venäjältä, ja myös aiemmin Venäjältä tuotuja raaka-aineita on ryhdytty hakemaan muualta.

– Logistinen ketju on sieltä alkupäästä sekoittunut pahemman kerran. Näillä kaikilla tekijöillä on yhteisvaikutus, joka näkyy myös saatavuudessa, Nuora sanoo.

Nuora ei ota kantaa yksittäisten rengasvalmistajien tuotantoon vaan toteaa, että tilanne on vaikuttanut useiden rengasvalmistajien toimintaan. Hänen mukaansa Venäjällä on valmistettu etenkin talvirenkaita, mutta myös kesärenkaita.

Valikoima voi kaventua

Nuoran mukaan kesärenkaiden saatavuutta helpottaa toistaiseksi se, että liikkeet ovat tilanneet renkaita varastoihinsa jo talven aikana.

– Tavaraa on kohtuullisia määriä liikkeiden varastoissa, mutta kesään kun mennään, puutoksia ja toimitusongelmia rupeaa varmaan näkymään enemmän, Nuora sanoo.

Hänen mukaansa autoilijat eivät ole vaarassa jäädä ilman renkaita, mutta valinnanvaraa voi olla tavallista vähemmän.

Nuoran mukaan on vaikea ennakoida, kuinka renkaiden saatavuus lähitulevaisuudessa kehittyy. Tilanteeseen vaikuttaa muun muassa se, millaisia ratkaisuja rengasvalmistajat tekevät ja kuinka tuotteet jakautuvat eri maiden markkinoille.

– Jonkinlaisia saatavuusongelmia tulee varmasti talvirenkaiden osalta olemaan, mutta sielläkin renkaita löytyy kyllä. Kyse on siitä, onko tiettyä merkkiä ja mallia, Nuora kertoo.

Renkaiden kuntoa kannattaa seurata

Jarmo Nuora ei lähde ennakoimaan, kuinka mahdolliset saatavuusongelmat näkyvät renkaiden hinnoissa.

– Jonkinlaista hinnannousua on tullut kevään aikana tavarantoimittajien suunnasta. Se on jossain määrin nostanut kuluttajahintoja, mutta on vaikea sanoa, mitä tapahtuu tästä eteenpäin. Toive on, että hinnat eivät nousisi kovin paljon, mutta väistämättä tuotantokustannukset tulevat nousemaan jonkin verran, Nuora pohtii.

Autoilijoille hänelle on yksi vinkki: renkaiden kuntoa kannattaa yleensäkin seurata säännöllisesti, jottei uusimistarve tule eteen yllättäen.

– Jos kerran kuussa jaksaisi kurkistaa auton alle, se olisi hyvä tapa. Eikä vain kurkistettaisi lokasuojan reunan yli, vaan kunnolla sinne auton alle, miltä renkaan keskikohta ja sisäsivu näyttää.

Mitä ajatuksia uutinen herätti? Keskustelu on auki 6.5. klo 23.00 asti.

Lue myös: Kesärenkaita ei ajeta enää loppuun, vaan uudet vaihdetaan alle reilusti ennen sakkorajaa – yli 80 prosentilla on hyväkuntoiset renkaat

Autonrenkaista reilusti yli puolet on tuotu Venäjältä – ei tuoda enää: Varastot tyhjentyvät kesällä, hinnat nousevat jo nyt

Suosittelemme sinulle