Hyppää sisältöön

KHO: Mikkelin kaupungin maksettava palomestarille yli 50 000 euroa korvauksia varallaolosta

Palomestari ei voinut poistua paloaseman läheisyydestä varallaoloaikanaan arki-iltaisin ja viikonloppuisin.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen vene Mikkelin satamassa.
Etelä-Savon pelastuslaitoksen vene Mikkelin satamassa. Kuva: Elli Tervo / Yle
Maria Bonnor
Avaa Yle-sovelluksessa

Rantasalmen paloaseman yksikönjohtajana työskennelleen palomestarin varallaoloa on pidettävä työaikana, linjaa korkein hallinto-oikeus (KHO).

KHO kumosi hallinto-oikeuden aiemman päätöksen sekä Etelä-Savon pelastuslautakunnan ja Mikkelin kaupungin pelastusjohtajan päätökset.

KHO velvoittaa Mikkelin kaupungin maksamaan palomestarille yleisen virka- ja työehtosopimuksen mukaisia palkkasaatavia toukokuusta 2013 elokuuhun 2015 hänen vaatimansa 51 428 euroa.

Viime vuosina Suomessa ja EU-tasolla on tullut paljon uutta oikeuskäytäntöä varallaoloon liittyen.

Tällä viikolla työtuomioistuin määräsi Pohjois-Savon pelastuslaitoksen maksamaan 1,25 miljoonaa euroa varallaolokorvauksia viidelle työntekijälle.

Viiden minuutin valmiusaika esti kotiinlähdön

KHO:n perusteluissa todetaan, että varallaoloaika on ollut virka-ajan ulkopuolella arkipäivisin ja viikonloppuisin. Yksikönjohtajana palomestarin on tullut olla lähtövalmiudessa viiden minuutin kuluessa hälytyksen saatuaan.

Palomestari muutti toukokuun 2013 noin 20 kilometrin päähän paloasemasta. KHO katsoo, että valmiusaika ja tehtävän luonne eivät ole mahdollistaneet oleskelua missään muualla kuin työpaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä.

Päätöksessä on otettu huomioon se, että palomestari on yksikönjohtaja, mikä korostaa tehtävän kiireellistä luonnetta.

KHO katsoo, että varallaoloaikaan liittyvät velvoitteet ovat vaikuttaneet yksikönjohtajan mahdollisuuksiin käyttää vapaasti aika, jolloin häneltä ei ole edellytetty työtehtävien suorittamista ja käyttää se omiin asioihinsa.

Siksi varallaolo on luettava kokonaisuudessaan työajaksi.

Suosittelemme