Hyppää sisältöön

"Yrityskauppa on täynnä tunteita" – asiantuntija kannustaa yrittäjiä pohtimaan ja valmistelemaan kauppaa riittävän ajoissa

Pohjois-Pohjanmaalla joka kolmas pk-yrittäjä kertoo arvioivansa omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden aikana. Tilanne koskee tuhansia yrittäjiä, jotka miettivät liiketoimintansa tulevaisuutta.

Vanhempi työntekijä toimistossa.
Moni yrittäjä joutuu tulevina vuosina pohtimaan omaa ja yrityksensä tulevaisuutta. Kuva: Anna Berkut / AOP
Risto Ukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuhannet ikääntyvät yrittäjät etsivät tulevina vuosina työlleen jatkajaa tai lopettavat toimintansa Pohjois-Pohjanmaalla.

Sukupolvenvaihdosten tarve on säilynyt korkealla tasolla, ja arviolta joka kolmas pk-yritys kokee tarvetta omistajanvaihdokseen seuraavan viiden vuoden aikana. Se tarkoittaa noin 4 000–5 000 yrittäjää eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata.

Tilanteeseen haetaan Pohjois-Pohjanmaalla kohennusta niin yrittäjä- kuin ostajapuolellakin eri keinoin. Tukeaan tarjoavat muun muassa Oulun seudun uusyrityskeskus, Business Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät, jonka kehityspäällikkö Paula Pihlajamaa kannustaa yrittäjiä miettimään ja valmistelemaan vaihdosta riittävän ajoissa.

– Omistajanvaihdos on täynnä tunteita. Osalle oman yrityksen myynti voi olla hyvinkin rankka kokemus ja saattaa muuttaa koko identiteettiä, kun yrittäjyys loppuu.

Pihlajamaan mukaan tunnetekijöihin ja pehmeisiin arvoihin pitäisi kiinnittää huomattavasti enemmän huomiota yrityskaupoissa.

Eri osapuolten kohtaamista helpotetaan Pohjois-Pohjanmaalla eri tahojen yhteistyöllä ja tapahtumilla. Oulussa järjestetään lauantaina ensimmäinen Yritysmarkkinat-tapahtuma, jossa parikymmentä ennakkoon ilmoittautunutta yritystä ja ostajaa kohtaavat toisensa.

Lisää aiheesta:

Työvoimapula hankaloittaa yritysten kasvua ja kehitystä Pohjois-Pohjanmaalla – suhdanneodotukset laskeneet viime syksystä

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme