Hyppää sisältöön

Pelätty Punainen kolmonen Lalli Partinen osasi ottaa yleisönsä – "Pidetty ja hauska mies"

Kaukaloiden kovaotteinen, mutta huumorintajuinen suurpuolustaja Lalli Partinen kuoli 80-vuotiaana.

Lalli Partinen kuvassa
Jääkiekkoilija Lalli Partinen vuoden 1965 MM-kisoissa Tampereella. Kuva: Lehtikuva
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Lalli Partinen kuului 1960- ja 1970-luvun suuriin suomalaisiin jääkiekkoilijoihin, jotka koko urheiluyleisö tunsi pelkällä etu- tai lempinimellä. 80-vuotiaana keskiviikkona kuollut Partinen oli isokokoinen ja kovaotteinen puolustaja, jolla oli nopeasti palanut sytytyslanka ja harvinaislaatuinen tilannekomiikan taju.

– Hän oli tosi pidetty ja hauska mies. Lalli, jonka minä tunsin, oli tohtori Jekyll ja Hyde. Hän oli joukkueen sisällä tosi leppoisa, mukava persoona, mutta kentällä tyyli muuttui, Partisen kanssa vuosia HIFK:ssa maalivahtina pelannut Stig Wetzell kertoo.

Partinen syntyi elokuussa 1941 evakkomatkalla Kannonkoskella ja sai etunimensä isänsä toiveen mukaisesti. Isä kaatui jatkosodassa talvella 1942, eikä Lalli Partiselle jäänyt muistikuvia isästään, joka ehti nähdä poikansa kastejuhlassa.

Jääkiekkoyleisö tunsi Partisen "Idän jättiläisenä" tai "Punaisena kolmosena". Partinen taklasi kovaa ja leukasuoja heilui, kun hän sanaili vastustajien ja katsojienkin kanssa.

Partinen koki olleensa erotuomarien silmätikku, joka joutui puhtaistakin taklauksista jäähylle.

– Muistan pelitilanteen, kun Lalli taklasi kulmassa ja tuomari vihelsi. Lalli luuli saavansa jäähyn tai esitti luulevansa niin, ja ryntäsi hirveää vauhtia jäähyaitioon. Tuomari pyöri hetken sekavana, koska ei ollut viheltänyt Lallille jäähyä taklauksesta. Tuomari antoikin sitten käytösrangaistuksen Lallille, Wetzell kertoo.

Partinen oli kotiyleisön suosikki ja vierasyleisön silmätikku. Hän osasi ottaa huomiosta kaiken irti.

– Porissa Lalli lähti vaihtoon, mutta kompastui ja kaatui b-pisteiden kohdalla. Yleisö nauroi. Lalli nousi ylös ja kaatui uudelleen. Yleisö nauroi, mutta jo vaimeammin. Sitten Lalli kaatui kolmannen ja neljännen kerran, ja siinä vaiheessa yleisö ei enää reagoinut. Häntä harmitti varmaan suunnattomasti, miten yleisö kohteli häntä, Wetzell sanoo.

Lalli Partinen kuvassa
Lalli Partinen vuoden 1968 talviolympialaisissa Ranskan Grenoblessa. Kuva: Lehtikuva

"Kyllästyin täydellisesti"

Partisen pääsarjaura alkoi 1959 SaiPassa, jota hän edusti vuoteen 1969 asti. Tuolloin SaiPa putosi sarjasta, ja Partinen siirtyi HIFK:hon. Samalla työ paperitehtaassa vaihtui myyntityöhön.

Ensimmäisissä miesten MM-kisoissaan Tampereella 1965 Partinen herätti huomiota taklaamalla kerralla kolmea kanadalaispelaajaa. Partinen edusti Suomea viisi kertaa miesten MM-kisoissa ja kerran olympialaisissa.

Partinen tähtäsi MM-joukkueeseen vielä keväällä 1977, mutta kisat jäivät liigakauden rytinöiden alle. Lokakuussa 1976 Tampereella pelatussa ottelussa Ilvestä vastaan Partinen hermostui ja veti tahallaan lämärin kohti erotuomaria. Helmikuussa 1977 pelatussa ottelussa HIFK–KooVee Partinen menetti hermonsa ja löi KooVeen Arto Jokista sekä KooVeen huoltajaa Hannu Soroa.

Partinen sai kuukauden pelikiellon ja ilmoitti lopettavansa uransa. Sen hän teki lokakuussa 1977 pelaamansa jäähyväisottelun jälkeen. Peliuransa jälkeen Partinen toimi Suomen Jääkiekkoliiton toimitusjohtajana 1986–1988.

– Kyllästyin täydellisesti urheilun kulisseissa tapahtuvaan riitelyyn ja kyräilyyn, Partinen sanoi Helsingin Sanomille 2001.

Eläkeläisenä Partinen valittiin Lappeenrannan kaupunginvaltuustoon 2012 sitoutumattoman Myö-kansalaisliikkeen ehdokkaana. Hän keräsi vaaleissa kuudenneksi eniten ääniä kotikaupungistaan ja istui valtuustossa yhden nelivuotiskauden.

Partisen kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa.

Lue myös:

Kiekkolegenda Lalli Partinen on kuollut 80-vuotiaana

Suosittelemme sinulle