Hyppää sisältöön

Ylen Antti Kuronen vieraili ukrainalaisessa sotilassairaalassa lähellä rintamaa – haavoittuneiden määrä kasvanut, tarkkoja lukuja ei kerrota

Donetskin alueella sijaitsevassa sairaalassa hoidetaan myös siviilejä, jotka ovat haavoittuneet Venäjän tulituksessa.

Sotilas näyttää palan raketista, joka on osunut lähelle kenttäsairaalaa edellisenä yönä. Kuva: Antti Kuronen / Yle
Antti Kuronen

DONESTKIN ALUE Kenttäsairaalasta rintamalle on alle viisi kilometriä. Tarkka sijainti Donetskin alueella on salainen.

Ja salailuun on hyvä syy. Edellisenä yönä Venäjän ampuma grad-raketti on iskeytynyt lähimetsään.

Kenttäsairaalassa annetaan ensiapua rintamalla haavoittuneille sotilaille. Heidät siirretään oikeisiin sairaaloihin kauemmas rintamalta, kun heidän tilansa on riittävän vakaa.

– Haavoittuneita on aika paljon, mutta emme voi kertoa tarkkoja määriä. Selviämme tästä silti hyvin. Sotilas- ja siviilipotilaiden suhteen, sanoo Stepan.

Stepan on kenttäsairaalan komentaja. Emme kerro hänen emmekä muidenkaan haastateltavien koko nimiä turvallisuussyistä.

Stepanin mukaan haavoittuneiden ja kaatuneiden ukrainalaissotilaiden määrä on lisääntynyt viime päivinä.

Komentaja näyttää valokuvan sirpaleen läpäisemästä kypärästä. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Venäjän niin kutsuttu suurhyökkäys on ollut käynnissä jo pari viikkoa Itä-Ukrainan Donbasissa. Venäjän joukot eivät ole onnistuneet murtautumaan Ukrainan puolustuksen läpi. Siitä syystä Venäjä turvautuu tykistöön.

Myös siviilejä hoidetaan

Venäjä tulittaa Ukrainan sotilaita, mutta myös rintaman tuntumassa eläviä siviilejä lähes tauotta. Kenttäsairaalassa onkin hoidettu myös vakavasti haavoittuneita paikallisia asukkaita.

Komentaja näyttää puhelimestaan kuvan nuoresta pojasta, jolla on valtava sirpalevamma sääressä. Hänen mukaansa jalka oli amputoitava, jotta poika selviäisi hengissä.

– Sota on iskenyt täydellä teholla siviileihin tällä alueella vasta hiljattain. Olemme hoitaneet viisi kriittisessä tilassa ollutta siviiliä.

Komentaja kuvailee kenttäsairaalaa ensiapuasemaksi. Hän esittelee huonetta, jossa on kaksi yksinkertaista leikkauspöytää ja valoja.

Kenttäsairaalan ensiapuhuone on yksinkertainen, mutta siellä on pelastettu useiden sotilaiden henki. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Tarkoitukseen on valittu kellarissa sijaitseva huone. Armeijan käyttämät ambulanssit ovat panssaroituja. Sellaisella Ylen tiimikin tuotiin paikalle.

"He tulittavat sairaaloita"

Kramatorskin keskussairaalan lääkäri Oleksi on myös vierailulla kenttäsairaalassa. Hän vahvistaa, että haavoittuneita siviilejä on yhä enemmän Donbasissa.

– Joka päivä tulee kymmeniä haavoitteita siviilejä Donetskin ja Luhanskin alueilta. Näemme, että hyökkääjävaltio on raakalaismainen. He tulittavat sairaaloita, vanhuuskoteja ja asuintaloja. Terveellä järjellä sitä ei pysty selittämään, Oleksi toteaa.

Oleksin mukaan on kohtuutonta, että sairaalassa olevat potilaat joutuvat pelkäämään ilmaiskuja.

Kenttäsairaalan komentaja kiittää ulkomaalaisesta tuesta.

– Sodan ensimmäisinä päivinä moni ei uskonut lännessä, että Ukraina pysyy pystyssä, mutta jo ensimmäisen viikon aikana tunsimme lännen tuen. Sen ansiosta olemme täällä tänään.

Sairaalaan on saatu kansainvälistä lääkintäapua. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Komentajan mukaan sairaala saa materiaalista apua, mutta myös vapaaehtoisia lääkäreitä on tullut rintamalle.

Isku Ylen vierailun aikaan

Kenttäsairaalassa tapaan kaksi puolalaista vapaaehtoista lääkäriä. He eivät halua esiintyä kuvissa, mutta kertovat, että he tekevät leikkauksia ja antavat ensiapua.

Haavoittuneiden lisäksi kenttäsairaalaan tuodaan myös kaatuneita ukrainalaisia sotilaita. Näen kun neljä ruumissäkkiä lastataan ambulanssiin.

Kun Yle on kenttäsairaalassa kohdistaa Venäjä iskuja alueelle. Ne eivät osu sairaalaan.

Toimittaja Antti Kuronen tuhoutuneen kerrostalon edessä. Antilla suojaliivi jossa lukee press

Kuin ihmeen kaupalla kenttäsairaala ei vielä ole saanut suoria osumia. Ne eivät todennäköisesti pysäyttäisi toimintaa, koska suuri osa ensiavusta annetaan maan alla.

Suosittelemme sinulle