Hyppää sisältöön

Essote ylittämässä tämän vuoden budjetin 9,5 miljoonalla, säästöruuvia väännettävä yhä lujemmin

Talousarvion tälle vuodelle ennakoitu ylitys on kutistunut alkuvuodesta 3,6 miljoonalla eurolla. Sote-uudistus kasvattaa palkkakuluja tuntuvasti, koska palkat pitää sovittaa yhteen.

Anonyymi sairaanhoitaja kävelee Mikkelin keskussairaalan käytävällä.
Kuva: Esa Huuhko / Yle
Tuukka Lukinmaa

Essote-kuntayhtymän talous on nykyisen ennusteen perusteella ylittämässä tämän vuoden talousarvion 9,5 miljoonalla eurolla. Tilanne on parantunut alkuvuodesta, jolloin ennuste lupasi 13,6 miljoonan euron ylitystä.

Kuluja kasvattaa etenkin sote-uudistukseen liittyvä työntekijöiden palkkaharmonisointi.

Se tarkoittaa, että vähemmän ansaitsevien palkkoja pitää nostaa enemmän ansaitsevien tasolle, koska samaa työtä tekevien pitää saada samaa palkkaa, kun he siirtyvät vuonna 2023 aloittavien hyvinvointialueiden palvelukseen. Kenenkään palkkaa ei työnantajan vaihtuessa voi laskea.

Tulevaisuus tuo säästöjä ja riskejä

Ylimääräisellä säästöohjelmalla ja muilla toimilla budjetin ylitystä on alkuvuodesta saatu leikattua 3,6 miljoonalla eurolla.

− Säästöohjelman lisäksi positiivista vaikutusta on ollut ennakoitua suuremmalla palveluiden myynnillä Essoten ulkopuolisille sairaanhoitopiireille. Keski-Suomen keskussairaalasta on saatu tekonivelpotilaita ja uutena asiana potilaita on tulossa leikkaushoitoon nyt myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelta yhteensä noin 150, Essoten hallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä toteaa tiedotteessa.

− Olemme myös onnistuneet tekemään Essotessa hoitaja- ja lääkärirekrytointeja. Näin olemme pystyneet hieman vähentämään osto- ja vuokrapalveluiden käyttöä. Oma henkilöstö on aina näitä edullisempaa.

Vestala muistuttaa myös monista Essotea koskevista riskeistä ja epävarmuuksista. Henkilöstön palkkaneuvottelut ovat valtakunnallisesti kesken, ja koronapandemian aiheuttamista kuluista maksettavien korvausten suuruutta ei tarkkaan tiedetä. Ukrainan sota nostaa hintoja esimerkiksi aineissa, tarvikkeissa ja tavaroissa.

Hallitus päätti myös, että lisäsäästöohjelman toimenpiteitä tehostetaan ja samalla etsitään lisätoimia, jotta palkkaharmonisointiin saadaan riittävä varaus. Taloutta seurataan kuukausittain hallituksen kokouksissa loppuvuoden ajan.

Suosittelemme sinulle