Hyppää sisältöön

"Elämässä mitään ei saa ilmaiseksi", opettaa Kristoffer Sandbacka – kymppiluokka Base Campilla nousee arvosanojen lisäksi itsetunto

Kruunupyyn kansanopisto tarjoaa peruskoulunsa päättäneille nuorille haastavan, mutta kannustavan vaihtoehdon kymppiluokalle. Base Camp -nimeä kantavan vuoden aikana tulevat tutuksi muun muassa yöpyminen ja ruoanlaitto luonnossa. Vuosi huipentuu viikon matkaan Italiassa.

Vuosi kymppiluokalla voi olla monelle nuorelle mullistava. Kruunupyyn kansanopisto Kvarnenissa korotetaan arvosanoja, mutta opetetaan myös erä- ja selviytymistaitoja. Kymppiluokka Base Camp haastaa nuoria, ja johtoajatuksena on onnistuminen. Löysimme luokan oman elokuvan kuvauksista Kruunupyynjoelta.
Juha Kemppainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjanmaalla Kruunupyyssä nuorille on tarjolla harvinainen tapa löytää elämälleen suunta. Ulkona oleminen ja monenlainen tekeminen on iso osa Base Campia, ja erilaisia selviytymistaitoja opitaan samalla, kun arvosanat voi saada uuteen nousuun.

Tulviva Kruunupyynjoki tarjoaa hyytävät puitteet kymppiluokka Base Campin elokuvalle. Elokuvan teemana on pelkojen kohtaaminen ja käsittely. Kansanopisto Kvarnenin oppilaat näyttelevät, ja opettajat puolestaan pitävät huolen vaarallisista stunteista.

Koronatilanteen takia oma elokuva korvaa teatteriesityksen nyt toisena vuonna peräjälkeen.

Kymmenen kuvauspäivän sessio huipentuu Repoveden kansallispuiston Olhavanvuoren pystysuorille kallioseinämille.

Itsetunto nousee tiiviissä ryhmässä ja yhdessä tekemällä

Kruunupyyläinen Joona Saaristo toimii elokuvassa assistenttina. Luontopainotteinen kymppiluokka on ollut hänen elämässään käänteentekevä:

– Mä oon ennen ollut tosi introvertti, en ole hirveästi puhunu kenenkään kans, mut nyt mä olen alkanut taas uskaltaa puhua kavereitten kanssa. Mun mielestä tosi hyvä paikka, sosiaalisestikin.

Kymppiluokka Base Campin oppilas Joona Saaristo äänittää koulun elokuvaa.
Joona Saaristo äänittää elokuvaa. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Peruskoulun jälkeen Joona ei ollut varma, mitä haluaisi tehdä tulevaisuudessa. Kvarnenissa vietetyn vuoden jälkeen päämäärä on selvillä: media-alan koulu Kokkolassa.

Ensi syksynä kymppiluokka siirtyy Suomessa historiaan. Sen korvaa tutkintokoulutukseen valmentava koulutus, lyhennettynä TUVA. Kankeasta termistä huolimatta TUVA-koulutus tuo joustavuutta opintoihin. Myös Base Camp jatkaa kuten tähänkin saakka.

Viikko Pohjois-Italiassa itse kerätyllä matkakassalla

Toukokuun lopussa luokka lentää viikoksi Italian Gardajärvelle. Siellä ohjelmassa on maastopyöräilyä sekä via ferrata -vuorikiipeilyä. Ja kenties Italian korkeimman sarjatason, Serie A:n, jalkapallo-ottelu.

Kymppiluokka Base Campin opettaja Kristoffer Sandbacka luokan oman elokuvan kuvauksissa.
Ottamalla elämästä vastuun voi saavuttaa paljon, sanoo opettaja Kristoffer Sandbacka. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Oppilaat ovat keränneet vuoden aikana rahat matkaan itse. Joulumyyjäisissä meni kaupaksi itse tehty puukelkka ja paikallisen marketin pihassa puolestaan 80 litraa hernekeittoa tuoreen leivän kera.

Lisäksi nuoret ovat kiertäneet alueen yrityksiä ja myyneet mainostilaa omaan Base Camp -lehteen (linkin takana vuoden 2019 lehti).

Kymppiluokka Base Campin opettaja Kristoffer Sandbacka sanoo, että joka vuosi matkarahoilla on saatu katettua lennot sekä täysi ylläpito. Ylitse jäävä budjetti käytetään erilaisiin kiinnostuksen kohteisiin paikan päällä.

– Elämässä ei saa mitään ilmaiseksi, mutta ottamalla siitä vastuun voi saavuttaa paljon, kiteyttää Sandbacka.

Lisää aiheesta: Kymppiluokkaa ei voi valita enää yhteishaussa, koska valmentavat nivelopinnot yhdistyvät – 9-luokkalainen Venni Tarpio: "Kyllä mä veikkaan, että kaikki nuoret jo tietävät"

Kymppiluokka jää historiaan, kun uusi TUVA-koulutus alkaa elokuussa – lukioon voi edetä jopa kesken lukuvuoden

Suosittelemme sinulle