Hyppää sisältöön

Moni on saanut tarpeekseen Boris Johnsonin puolueen jatkuvista skandaaleista – Britannian paikallisvaaleissa rangaistiin konservatiiveja

Liberaalidemokraatit, työväenpuolue ja vihreät ovat vaalien menestyjiä. Pohjois-Irlannissa huomio keskittyy Sinn Féinin vaalitulokseen.

Boris Johnson taluttaa koiraa kohti äänestyspaikkaa.
Boris Johnson saapui torstaina 5. toukokuuta äänestyspaikalle Lontoossa Dilyn-koiransa kanssa. Kuva: Andy Rain / EPA
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Britanniassa torstaina järjestetyt paikallisvaalit ovat monin paikoin osoittautuneet ennakoiduksi selkäsaunaksi hallituspuolue konservatiiveille.

Pääministeri Boris Johnsonin puolue on menettänyt suuren määrän valtuutettuja ja valta on livennyt puolueen näpeistä monissa aiemmin varmoina konservatiivialueina pidetyissä paikoissa.

Erityisen symbolisina menetyksinä pidetään Lontoon alueen Westminsteriä, Barnetia ja Wandsworthia, joissa valta siirtyy vuosikymmenien jälkeen työväenpuolueelle.

Wandsworthissa konservatiivit ovat pitäneet valtaa vuodesta 1978 lähtien, eikä Westminster ole koskaan aiemmin ollut työväenpuolueen vallassa.

Johnson oli vuodet 2008–2016 Lontoon pormestarina, ja nautti tuolloin suurta suosiota.

Äänestyspaikkaa osoittava kyltti. Taustalla nainen koiran kanssa.
Lontoon alueella konservatiivit menettivät vuosikymmeniä hallussaan pitämiään alueita. Kuva on otettu 5. toukokuuta Wimbledonissa. Kuva: AOP

Erityisesti liberaalidemokraatit ja vihreät ovat onnistuneet lisäämään paikkamääräänsä edellisvaaleista. Työväenpuolueen menestys on ollut uusien valtuutettujen määrällä mitattuna maltillisempaa.

Pohjois-Irlannissa tulos ehkä valmis vasta viikonloppuna

Torstain aluevaaleissa valittiin paikallisia päättäjiä Pohjois-Irlannissa, Skotlannissa, Walesissa ja osassa Englantia.

Skotlannissa työväenpuolue on ohittamassa konservatiivit ja nousemassa toiseksi suurimmaksi puolueeksi Skotlannin kansallispuolueen SNP:n jälkeen.

Erityinen mielenkiinto on kohdistunut Pohjois-Irlannin alueparlamentin vaaliin, sillä Sinn Féinille povattu menestys voisi johtaa väkivaltaisuuksiin. Terrori-iskuja tehneen Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittiseksi siiveksi aiemmin luokiteltu Sinn Féin -puolue kannattaa Irlannin ja Pohjois-Irlannin yhdistymistä.

Puolueen on ennakoitu nousevan ensimmäistä kertaa alueparlamentin suurimmaksi ryhmäksi.

Pohjois-Irlannin, Skotlannin ja Walesin tulosten julkistaminen etenee selvästi Englantia hitaammin. Pohjois-Irlannissa tulos saattaa selvitä vasta viikonlopun aikana.

Osa konservatiiveistä tehnyt pesäeroa puolueeseensa

Hallituspuolueen huonon vaalituloksen syinä pidetään viime aikaista elinkustannusten rajua nousua sekä pääministeri Boris Johnsonin ja konservatiivipuolueen kansanedustajien jatkuvia skandaaleja. Suuttumusta äänestäjissä on herättänyt esimerkiksi partygate-skandaalina tunnettu koronarajoituksia rikkonut juhlinta pääministerin virka-asunnolla.

Lisää aiheesta: Boris Johnsonin piina jatkuu: lisää paljastuksia kosteista juhlista – "viiniperjantaita" läpi pandemian

Johnson sai aiemmin tänä vuonna historian ensimmäisenä istuvana brittipääministerinä sakkorangaistuksen rikottuaan koronarajoituksia.

Paljon julkisuutta ovat saaneet myös konservatiivipoliitikkojen erilaiset talous- ja seksiskandaalit sekä kummalliset kommentit elinkustannusten noususta.

Mielenosoittajia ja kylttejä, joissa vaaditaan hallituksen eroa ja syytetään konservatiiveja korruptiosta ja valehtelusta.
Mielenosoittajat syyttivät konservatiiveja korruptiosta ja valehtelusta, ja vaativat hallituksen eroa Lontoossa 27. huhtikuuta. Kuva: Vuk Valcic / AOP

Osa paikallispoliitikoista tekikin vaalikampanjan aikana pesäeroa puolueeseensa julistautumalla paikallisiksi konservatiiveiksi, jotka ovat aivan erilaisia kuin valtakunnallisesti toimivat konservatiivit.

Konservatiiveja Carlislen kaupunginvaltuustossa johtavan John Mallinsonin mukaan vaalikampanjan aikana oli vaikeaa siirtää keskustelua valtakunnallisista skandaaleista paikallisiin asioihin.

– Ihmisillä ei tunnu enää olevan luottamusta siihen, että pääministeri puhuisi totta, Mallinson sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa.

Samaan aikaan, kun konservatiivipuolue kärsi kirveleviä tappioita eteläisen Englannin perinteisillä tukialueillaan, pärjäsi se paremmin Britannian EU-eron puolesta innokkaasti äänestäneillä Keski- ja Pohjois-Englannin alueilla. Näillä alueilla Johnsonin puolue sai vuoden 2019 parlamenttivaaleissa suurvoiton.

Vaatimukset Johnsonin erosta kiihtynevät jälleen

Konservatiivipuolueessa on jo pidemmän aikaa esiintynyt vaatimuksia Boris Johnsonin erosta. Huonon vaalituloksen jälkeen nämä vaatimukset lisääntynevät.

– Puolueen johdon Westminsterissä on nyt katsottava itseään kunnolla peilistä löytääkseen syyt valtuustopaikkojen menettämiseen, konservatiiveja Plymouthissa edustava Simon Bosher suosittelee.

Boris Johnson taustallaan Britannian lippu.
Vaatimukset Boris Johnsonin erottamiseksi saanevat lisää vauhtia vaalituloksen valmistuttua. Kuva on otettu pääministerin Downing Streetin virka-asunnossa 5. toukokuuta. Kuva: Neil Hall / EPA

Boris Johnson on sanonut ottavansa täyden vastuun vaalituloksesta. Hän kuitenkin sanoi perjantaina vaalituloksen antavan monitulkintaisen viestin. Hän sanoo tulkitsevansa vaalitulosta niin, että äänestäjät haluavat hänen keskittyvän jatkossa isoihin ja merkityksellisiin asioihin.

Hänen mukaansa vaalit olivat puolueelle osassa Englantia rankka kokemus, mutta hän iloitsee konservatiivien joillakin paikkakunnilla kasvaneesta suosiosta.

Oppositiossa olevaa työväenpuoluetta johtava Keir Starmer julisti perjantaina vaalituloksen olevan käännekohta hänen puolueelleen.

– Fantastinen tulos. Todella fantastinen, Starmer sanoi tukijoilleen Lontoossa, ja ennakoi puolueen nousun vuoden 2019 parlamenttivaalien pohjanoteerauksesta nyt alkaneen.

Politiikan kommentaattorit ja työväenpuolueen vasen laita ovat kuitenkin huomauttaneet, ettei puolueen vaalitulos Lontoon ulkopuolella ollut niin hyvä kuin olisi voinut odottaa.

Lue myös:

BBC:n vaaliseuranta

Sky Newsin vaaliseuranta

The Guardianin vaaliseuranta

The Daily Telegraphin vaaliseuranta

Lisää aiheesta:

Väkivaltaisesta historiastaan tunnetulle Sinn Féin -puolueelle ennustetaan vaalivoittoa Pohjois-Irlannissa – tätä se tarkoittaisi

Väite: Britannian pääministerin huomio herpaantuu, kun naisedustaja vilauttelee haarojaan – tutkija listasi oleelliset seikat mediamylläkästä

Terveiset täkin alta! Britanniassa energianhinnat ovat niin huimat, että ohjeena on pitää ihminen lämpimänä kodin sijaan

Boris Johnsonin koronasääntöjen rikkomisesta syntynyt vahinko voi olla pysyvä – enemmistö briteistä vaatii edelleen pääministerin eroa

Britannian pääministeri Boris Johnson pyysi anteeksi korona-ajan juhlia – "Tiedän, ettei se riitä"

Suosittelemme sinulle