Hyppää sisältöön

Neljänsien koronarokotusten laajentaminen voi aiheuttaa ruuhkaa Essoten palveluissa, rokottajien määrää ei saada hetkessä nostettua

THL laajensi neljänsiä rokotuksia koskevaa suositustaa torstaina. Essote laajentaa rokottamista ensi viikosta alkaen.

Hoitaja täyttämässä lääkeruiskuun koronarokotetta.
Rokotushenkilökuntaa on vähennetty, kun rokotusten kysyntä on kattavuuden parantuessa vähentynyt. Kuva: Antro Valo / Yle
Tuukka Lukinmaa

Neljännen koronarokoteannoksen antaminen aiempaa laajemmille väestöryhmille voi ruuhkauttaa rokotuspalveluita Essoten alueella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti torstaina neljänsien rokotusten suosituksen laajentamisesta. THL suosittelee nyt, että neljättä koronarokoteannosta jaetaan myös niille iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet.

Aiempi suositus koski 12 vuotta täyttäneitä vakavasti immuunipuutteisia, 80 vuotta täyttäneitä ja hoivakodeissa asuvia iäkkäitä.

Essoten rokotuspisteillä laajennettu suositus otetaan käyttöön ensi viikolla maanantaista 9. toukokuuta alkaen.

– Neljännen rokoteannoksen saavat silloin myös ne iäkkäät, jotka eivät pärjää yksin kotona ja iäkkäät, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä. Edellisestä rokoteannoksesta tulee olla kulunut vähintään kolme kuukautta, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo tiedotteessa.

Ruuhkien välttämiseksi Gärdström pyytää suosimaan nettiajanvarausta koronarokotukseen hakeutuville.

– Olemme pienentäneet rokotuskapasiteettia vähentyneen kysynnän vuoksi, eikä kapasiteettia pystytä nostamaan nopeasti. Siksi kysynnän kasvaessa ruuhkia voi alkuun syntyä neljänsien rokotusten laajentuessa uusille ryhmille, Gärdström sanoo.

Suosittelemme sinulle