Hyppää sisältöön

Outokummun usko Hanhikiven ydinvoimalaan loppui, joten teräsjätti kirjasi sijoituksensa alas jo viime vuonna – Ukrainan sota vahvisti epäilyt

Suomalaiset omistajat ovat yksi toisensa jälkeen kertoneet halustaan vetäytyä Hanhikiven ydinvoimalahankkeesta. Teräsjätti Outokumpu nollasi omistuksensa jo viime vuoden lopulla.

Nainen kävelee ulos Outokummun tehdasalueelta Torniossa
Outokumpu alaskirjasi Fennovoiman ydinvoimahankkeen osaltaan vuoden 2021 lopulla. Arkistokuva. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Raimo Torikka

Teräsyhtiö Outokumpu Oyj on yksi Fennovoiman suurimmista suomalaisista sijoittajista noin 14 prosentin osuudella. Outokummun omistus on Voimaosakeyhtiö SF:n kautta, joka omistaa Fennovoimasta 66 prosenttia.

Monet piensijoittajat ovat pyrkineet hankkeesta ulos viimeisten vuosien aikana. Sijoittajien pelko on nyt realisoitunut ja hanke näyttää ajavan totaalisesti karille, kun Fennovoima ilmoitti yhteistyön Rosatomin kanssa päättyneen.

Lue lisää: Fennovoima purki sopimuksen Rosatomin kanssa – hallituksen puheenjohtaja: Selvä peli, korvausvaatimuksille ei perusteita

Outokummun Tornion tehtaiden tiedotuspäällikön Niina Kostianderin mukaan Fennovoiman ilmoitus yhteistyön lopettamisesta Rosatomin kanssa oli oikea.

– Fennovoiman päätös päättää voimalan laitostoimitussopimus on ymmärrettävä ja mielestämme täysin oikea näissä olosuhteissa.

Outokummulla epäily hankkeen toteutumisesta oli vahva ja yhtiö päätyi sen mukaiseen ratkaisuun jo viime vuoden lopulla.

– Omalta osaltamme alaskirjasimme projektin viime vuoden viimeisen neljänneksen yhteydessä nollaan. Se kertoo siitä, että emme uskoneet hankkeen toteutumiseen. Venäjän aloittama sota alleviivasi projektin mahdottomuutta, Kostiander kertoo.

Hänen mukaansa vielä ei ole kuitenkaan täysin selvää, kuinka Outokumpu toimii Fennovoiman ja Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen osalta tulevaisuudessa.

– Kyse on erittäin monimutkaisesta ja laajasta sopimusjuridisesta kokonaisuudesta. Fennovoiman pääomistajan, Voimaosakeyhtiö SF:n vähemmistöosakkaana seuraamme tilannetta.

Hankkeen kaatuminen ei vaikuta Outokummun tehtaan toimintaan

Kostianderin mukaan Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen kaatuminen ei vaikuta Tornion terästehtaan toimintaan.

– Sähkön hankintamme ei ole tähänkään asti ollut riippuvainen Fennovoima-projektista.

Metalli- ja terästeollisuus on keskeisessä asemassa Suomen tavoitellessa hiilineutraalisuutta vuoteen 2035 mennessä. Outokumpu on pyrkinyt osaltaan toimimaan vastuullisesti.

– Ilmastotavoitteemme vuoksi mahdollisimman vähäpäästöisen sähkön käyttö on meille jatkossakin tärkeää. Olemme pystyneet nostamaan vähäpäästöisen sähkön osuutta tavoitteidemme mukaisesti tähänkin asti ilman Fennovoima-hanketta, Kostiander vakuuttaa.

Outokumpu esimerkiksi omistaa osan tuulivoimayhtiö Rajakiiri Oy:stä, jolla on tuulimyllyjä muun muassa Outokummun Tornion tehtaiden edustalla.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 8.5. kello 23 saakka.

Lue lisää:

Tästä alueesta Pohjois-Pohjanmaalla saattaa tulla jättimäinen aavekaupunki – kokosimme ratkaisevat kysymykset Hanhikiven ydinvoimalan tulevaisuudesta

Fennovoiman pienomistajista ei löydy halua jatkaa Pyhäjoen karille karahtaneessa ydinvoimahankkeessa, vaikka uusi laitostoimittaja ilmaantuisi

Analyysi: Fennovoiman omistajat pyristelevät eroon painajaishankkeestaan – voimalan kohtaloa selvitetään "juristikatraan kanssa"

Suosittelemme sinulle