Hyppää sisältöön

Meppi Elsi Katainen: Maanviljelijöiden paremmat sopimukset kaupan ja teollisuuden kanssa turvaisivat ruokahuoltoa uhkaavaa tilannetta

Keskustan europarlamentaarikko Elsi Katainen muistuttaa, että viljelijät voivat tuottaa energiaa myös itse. Tähän Katainen esittää rahallista korvausta.

Europarlamentaarikko Elsi Katainen Strasbourgissa
Keskustan kuopiolainen europarlamentaarikko Elsi Katainen korosti Euroopan parlamentin täysistuntopuheessaan toukokuun alussa ruokahuollon vakavaa tilannetta. Kuva: Anna Ronkainen / Yle
Anna Ronkainen

Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.) sanoo, että maanviljelijöiden asemaa elintarvikeketjussa on parannettava nyt monin eri tavoin. Yksi tärkeimmistä keinoista on Kataisen mielestä ruoantuottajien paremmat sopimukset kaupan ja teollisuuden kanssa.

– Sopimuskausia kaupan ja teollisuuden kanssa on voitava lyhentää, jos tuotantopanosten hinnat nousevat rajusti. Siihen on pystyttävä nopeasti reagoimaan, Katainen painottaa.

Ruoantuottajien markkinoilta saatavan tuotteiden hinnan tulisi Kataisen mielestä nousta vähintään kohtuulliselle tasolle.

– Viljelijän on saatava tuotteestaan sellainen hinta, että se peittää tuotantokustannukset. Jonkinlaisia sopimusneuvotteluja kaupan kanssa on jo tekeillä, mutta lyhyempiä sopimuskausia tuisi suosia myös tulevaisuudessa.

Ruokaturvan ja huoltovarmuuden tilannetta hän pitää erittäin vakavana.

– Jos ei ole kannattavia maatiloja, ei ole ruokaturvaa. Tähän on suhtauduttava erityisellä vakavuudella ja se koskettaa koko Euroopan ja maailman ruokahuoltoa.

Aiemmin tiistaina tuore maa-ja metsätalousministeri Antti Kurvinen heitti myös pallon maatalouden kriisistä kaupan suuntaan.

Myös muutama vuosi sitten voimaan tullut elintarvikemarkkinalaki antaa selkänojaa, jonka avulla kauppojen ja viljelijöiden välisiin sopimuksiin voitaisiin puuttua.

Traktori peltotöissä, kuvattuna takaapäin auringonvalossa.
Maatalous on kamppaillut pitkään kannattavuusongelmien kanssa jo ennen Ukrainan sodan alkamista. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Energian hinnalla suuri vaikutus maatilojen toimintaan

Katainen nosti huolen ruokaturvasta ja huoltovarmuudesta esiin myös Euroopan parlamentin täysistuntopuheessaan keskiviikkona Strasbourgissa.

Puheessaan hän korosti, miten esimerkiksi energian hinnan nousu vaikuttaa ruokamarkkinoihin.

Ylen haastattelussa hän arvioi, että ruoan hinnat tulevat pysymään korkealla. Taustalla on esimerkiksi maakaasun hintojen noususta johtuva lannotteiden kallistuminen.

– Energian hinta on keskeisen tärkeää maatiloille. Viljelijät voivat tuottaa energiaa myös itse ja siihen pitäisi antaa mahdollisuus ja rahallinen korvaus, Katainen esittää.

Hallitus päätti maaliskuussa, että Suomi varautuu Ukrainan sodan vaikutuksiin tukemalla ruuantuotantoa 300 miljoonan euron hätäapupaketilla. Taustalla on myös pitkään jatkunut maatalouden kannattavuuskriisi.

Katainen on tyytyväinen tukipakettiin, mutta arvioi tuen olevan riittämätön. Sitä tarvitaan lisää myös EU:n päätöksenteon kautta.

– Ruokaturva täytyy huomioida myös seuraavassa EU-paketissa, jos sellainen tulee. Hätäapupaketin energia ja pakolaisasiat tulevat olemaan keskiössä, kun pyristelemme eroon Venäjän fossiilisesta energiasta.

Lisäksi Katainen muistuttaa, että myös paikallisella päätöksenteolla julkisissa hankinnoissa on vaikutusta ruoantuotantoon kotimaassa.

Lue lisää:

Saarikko: Suomi varautuu Ukrainan sodan vaikutuksiin omaa ruuantuotantoa tukevalla 300 miljoonan euron hätäapupaketilla

Tuore maa- ja metsätalousministeri Kurvinen heitti pallon maatalouden kriisistä kaupalle: "Te ratkaisette sen, onko suomalaista ruokaa vai ei"

Suosittelemme sinulle