Hyppää sisältöön

Nuorisofestari Mikkeli On Air sulkee jopa kadun – Vilma Paasoja: "Tällaista ei ole Mikkelissä ennen ollut, tää on supersiistiä"

Nuorten itsensä suunnittelema ja toteuttama festivaali sisältää paljon erilaista tekemistä Mikkelin keskustassa.

Paleface nojaamassa aitan seinään.
Karri "Paleface" Miettinen vetää Mikkeli On Air-tapahtumassa rap-musiikkiin keskittyvää työpajaa. Arkistokuva. Kuva: Arttu Timonen / Yle
Milka Krogerus
Avaa Yle-sovelluksessa

Mikkelissä järjestetään lauantaina 7. toukokuuta ensimmäistä kertaa uusi nuorisofestivaali Mikkeli On Air.

Kyseessä on nuorten itsensä nuorille tekemä ja suunnittelema tapahtuma, jossa pääpaino on yhdessä tekemisellä. Päivän aikana työpajoissa pääsee toteuttamaan itseään monin tavoin, ja illalla juhlitaan.

Mikkelin tapahtuma on osa isompaa kokonaisuutta, jossa samanlainen tapahtuma järjestetään yhtä aikaa myös Tampereella, Oulussa ja Rovaniemellä. Tapahtumasta ollaan yhteydessä päätapahtumaan Tampereelle ison videoscreenin kautta päivän aikana.

Tapahtuma valtaa myös Mikkelin keskustasta Maaherrankadun Raatihuoneenkadulta Savilahden kadulle. Katu on siis suljettu liikenteeltä ja kadulla nähdään muun muassa nuorten käytössä oleva graffitiseinä ja katukoriskentät.

Koko tapahtuman ideointi jätettiin heti alussa nuorille itselleen.

– Ei me nuorisopalveluiden väki välttämättä tiedetä trendejä ja mitä aktiviteettea nuoret haluaisi. Onneksi meillä on Mikkelissä tosi aktiivinen nuorisovaltuusto, joilta sitten kysyttiin, että haluaisiko he lähteä suunnitelemaan ja toteuttamaan tätä tapahtumaa, sanoo Mikkelin nuorisopalveluiden Jani Lastuniemi.

Nuorisovaltuusto otti kopin ja lähti ideoimaan tapahtumaa, jossa olisi mahdollisimman paljon erilaista tekemistä mahdollisimman monelle. Pohjaideana käytettiin syksyllä järjestettyä Mikkelin nuorisovaltuuston 20-vuotisjuhlaa.

– Haluttiin tähänkin mukaan joku iso artisti, mutta haluttiin myös tehdä tästä isompi juttu. Keksittiin, että työpajat voisi olla kivoja ja sitten alkoi nousta esiin vaikka mitä ideoita, nuorisovaltuuston varapuheenjohtjaa Vilma Paasonen kertoo.

Työpajoissa tehdään päivän aikana muun muassa festaridokkari, skeitataan, maalataan graffiteja ja perehdytään rap-musiikkiin Karri “Paleface” Miettisen johdolla.

Illan musiikista vastaa suomalaisartisti Costee. Artistivalintakin on nuorisovaltuuston käsialaa.

– Haluttiin jotain vähän erilaista ja Costee tuli mieleen. Sitten vaan ajateltiin, että jengi kuuntelee sitä, itsekin kuuntelen sitä, se voisi olla meidän artisti, Paasonen kertoo.

Nuorisovaltuuston jäsenet ovat töissä festareilla, mutta pääsevät myös itse nauttimaan tapahtuman työpajoista. Paasonen on tapahtumasta ennakkoon hyvin innoissaan, vaikka edessä on perjantaina vielä paljon työtä.

– Kaiken täyttymys olisi yhdessä tekeminen ja se, että kaikilla on hauskaa. Ja kun päästään valtaamaan Maaherrankatu niin voidaan näyttää, että Mikkelissä on nuoria. Tällaista ei ole Mikkelissä ennen ollut, tää on supersiistiä.

Suosittelemme sinulle