Hyppää sisältöön

Twitter-botit uhkaavat kaataa Elon Muskin miljardikaupan – Arttu ja Inkeri synnyttivät suomea puhuvan rokotevastaisen botin päivässä

Elon Musk laittoi Twitter-diilin jäihin siihen saakka, kunnes botti- ja valetilien määrä on selvitetty  

Elon Musk.
Twitterin ostanut miljardööri Elon Musk on luvannut laittaa pikaviestipalvelussa hääräävät botit kuriin. Kuva: Brendan Smialowski / AFP
Marko Pulkkinen

Sosiaalisen median palvelu Twitter on viime aikoina ollut ahkerasti otsikoissa sen jälkeen kun maailman rikkain mies Elon Musk teki palvelusta 41 miljardiln euron ostotarjouksen.

Elon Musk on luvannut tehdä Twitterin algoritmeista avoimeen lähdekoodiin perustuvia. Tarkoitus on näin lisätä käyttäjien luottamusta ja ”päihittää botit” (siirryt toiseen palveluun).

Tänään Musk ilmoitti laittaneensa Twitter-kaupan "väliaikaisesti jäihin". Hän haluaa varmuuden siitä, että valetilien määrä on todella alle viisi prosenttia käyttäjistä.

Twitterissä botit voivat vahvistaa pöhinää tykkäämällä tiettyihin aihealueisiin liittyvistä keskusteluista tai jakamalla niihin liittyviä linkkejä. Näin bottien jakamista aiheista kasvaa tavallaan isompia kuin ne oikeasti ovatkaan.

– Esimerkiksi koronakeskustelusta on esitetty sellaisia lukuja, että puolet kaikista viesteistä olisi automatisoitujen tilien lähettämiä, sanoo viestinnän ja teknologian tutkija Salla-Maaria Laaksonen.

Donald Trumpille myötämielisten bottien (siirryt toiseen palveluun) on epäilty olleen vaikuttamassa jopa vuoden 2016 presidentinvaalien lopputulokseen.

Salla-Maaria Laaksonen poseeraa Twitteristä tietoa kokoavan infotaulun takana Päivälehden museossa.
Tutkija Salla-Maaria Laaksosen mielestä bottien käyttämä kieli on vielä sen verran kömpelöä, että botit erottaa ennen pitkää muiden tweettajien joukosta. Kuva: Marko Pulkkinen / Yle

Tällä hetkellä Twiter sallii palvelussaan bottien käytön. Valtaosa boteista onkin varsin harmittomia. Ne saattavat jakaa päivityksissään tietoa vaikkapa siitä, millainen on päivän säätila.

Mutta taitavimmat botit voivat käydä toisen Twitter-käyttäjän kanssa keskusteluja niin, ettei tämä välttämättä edes huomaa kinaavansa jostain aiheesta tekoälyn eikä ihmisen kanssa.

Tekoäly pystyy tuottamaan järkevältä kuulostavia lauseita, kun sille annetaan suuri määrä tekstejä mistä ammentaa sanottavansa. Saamastaan materiaalista se hakee oppia siihen, miten keskustelua kannattaisi jatkaa, ja kommentoi sitten muiden some-päivityksiä niin kuin asiasta jotain ymmärtäisikin.

Tällä hetkellä botit käyvät keskusteluja lähinnä englanniksi, mutta Arttu Kataja ja Inkeri Koskinen päättivät kokeilla, kuinka helppoa on tuottaaa auttavaa suomen kieltä suoltava botti.

Harrastaja koodaa botin päivässä

Arttu Kataja työskentelee ohjelmistoalalla, joten hän ei ole koodaajana mikään keltanokka. Silti botin rakentamisen vaivattomuus tekoälyohjelma GPT3:lla yllätti hänet.

– Asiaan perehtynyt koodaa botin päivässä, Arttu Kataja arvioi.

Artun käyttämä tekoälyohjelma tuottaa englanninkielisiä kommentteja.

Uutta kierrettä Artun kokeilut saivat, kun hänen vaimonsa Inkeri vinkkasi DeepL -nimisestä konekääntäjästä, joka tuottaa melko uskottavaa suomen kieltä.

Arttu Kataja ja Inkeri Koskinen istuvat vierekkäin ja katsovat kameraan.
Arttu Kataja ja Inkeri Koskinen ovat WorriedMom82 nimisen botin vanhempia. Kuva: Marko Pulkkinen/Yle

Tieteenfilosofiaa tutkivan Inkeri Koskisen kiinnostus botteihin oli herännyt jo aiemmin, kun hän oli seurannut englanniksi käytävää tieteenvastaista verkkokeskustelua.

– Tieteenvastaisessa keskustelussa on mukana kaikenlaisia trolleja, ja boteilla sitä keskustelua ikään kuin voimistetaan. Botteja käyttämällä syntyy vaikutelma kokoaan suuremmasta osallistujajoukosta.

Inkeri loi bottiohjelmassa hahmon nimeltä WorriedMom82. Hahmoa synnytettäessä sen ajatuksia kuvataan tekoälyohjelmalle muutamalla lauseella.

Inkeri keksi pariskunnan yhteiselle puuhastelulleen hyvän koemaaston, rokotevastaisen keskustelun.

Inkerin ja Artun luomus, WorriedMom82, on kahden lapsen äiti, joka epäilee että koronarokotukset ovat vaarallisia, ja siksi hän haluaa varoittaa muita rokotteiden mahdollisista vaaroista.

Keskustelun alussa WorriedMom82 vielä kuulostaa huolestuneelta, viranomaisten toimintaan tyytymättömältä äidiltä. Mutta melko pian tekoäly eksyy sivupolulle ja jatkaa matkaansa syvemmälle metsään tähän tapaan:

Tutkija Salla– Maaria Laaksoselle bottien sekoilu on tuttua.

– Jossain vaiheessa kyllä huomaa, että botti lähtee vaihtamaan aihetta tai tekee vaikkapa kielioppivirheitä.

WorriedMom82 eksyi melko nopeasti puhumaan koronarokotteiden sijasta siitä, kuinka rokotteet lisäävät riskiä sairastua sepelvaltimotautiin.

Toisaalta: myös ihan tavalliset netinkäyttäjät ovat väittäneet koronarokotteiden aiheuttavan muun muassa lapsettomuutta, ja "superkoronaa" (siirryt toiseen palveluun). Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa.

WorriedMom82 ei ole näitä tai muitakaan vääriä tietoja levittämässä Twitterissä, sillä Inkerin ja Artun yhteinen botti–lapsi elää vain koeympäristössä Inkerin tietokoneella.

KATSO TÄSTÄ PUOLI SEITSEMÄN JUTUSTA KUINKA BOTTI SYNTYI

Kuvakaappaus twitterbotti WorriedMom82 ja Inkerin välillä,  Inkeri kysyy: Antaisitko koronarokotteen lapsillesi?
Artun ja Inkerin tekemä WorriedMom82 -botti on huolestunut koronarokotteiden vaaroista (video)

LUE LISÄÄ

Valheenpaljastaja: Botti vai ihminen? Näistä merkeistä tunnistat botin

Uutispodcast-banneri – ulkoinen sisältöMaailman rikkain mies Elon Musk sekoilee Twitterissä ja haluaa pelastaa ihmiskunnan

Lue myös:

Suosittelemme sinulle