Hyppää sisältöön

Jyväskylän tehdaspalo on saatu hallintaan, kertoo pelastuslaitos – sammutustyöt jatkuvat pitkälle yöhön

Alueen asukkaita kehotettiin pysymään sisällä Valmetin tehtaalla syttyneen palon takia. Nyt vaaratiedote on poistettu ja ilmanvaihdon voi jälleen avata, pelastuslaitos kertoi lauantai-iltana.

Valmetin tehtaalla suurpalo Jyväskylässä
Valmetin tehtaalla suurpalo Jyväskylässä
Tekijät

Rautpohjan teollisuusalueella Jyväskylässä syttynyt suuri tulipalo on saatu hallintaan, kertoo Keski-Suomen pelastuslaitos tiedotteessaan.

Jälkisammutustöiden arvioidaan kuitenkin jatkuvan pitkälle yöhön. Paikalla on edelleen parikymmentä pelastuslaitoksen yksikköä, myös yön aikana yksiköitä on palopaikalla vielä runsaasti.

Savunmuodostus on laantunut niin, että alueelle aiemmin annettu vaaratiedote on poistettu ja ilmanvaihdon voi jälleen aukaista, pelastuslaitos totesi tiedotteessaan lauantai-iltana ennen kello seitsemää.

Tulipalo Rautpohjan paperikontehtaalla Jyväskylässä. Kuva on otettu Vesangantieltä, jolle näkyi kauempana palavan tehtaan savunmuodostusta.
Suureksi luokiteltua paloa oli sammuttamassa parikymmentä pelastuslaitoksen yksikköä, jotka evakuoivat tehdasalueelta työntekijät. Kuva on otettu Vesangantieltä, jonne näkyi kauempana palavan tehtaan savunmuodostusta. Kuva: Toni Peltonen / Lehtikuva

Palo syttyi lauantaina Valmetin tehtaalla Rautpohjan teollisuusalueella. Rautpohjan tehdas on Valmetin paperi- ja kartonkikonetehdas ja valimo Jyväskylässä.

Tulipalo luokiteltiin suureksi, ja sitä oli alun perinkin sammuttamassa parikymmentä pelastuslaitoksen yksikköä, jotka evakuoivat työntekijät tehdasalueelta.

Paikalla Rautpohjan ja Hippoksen alueella oli voimakasta savunmuodostusta. Pelastuslaitos kehotti alueella olevia hakeutumaan sisätiloihin ja sulkemaan ilmanvaihdon.

Valmet kertoi lauantai-iltana lähettämässään tiedotteessa, että palon vaikutuksia tehtaaseen päästään arvioimaan, kun alueelle on turvallista mennä.

Savu kulki kohti keskikaupunkia

Yle Keski-Suomen toimittaja Timo Hytönen oli päivällä palopaikalla ja kertoi, että palokunta oli saanut tukahdutettua suurimpia liekkejä, mutta niitä näkyi yhä ajoittain.

– Tuulen suunta on sellainen, että savu kulkee kohti yliopiston kampusaluetta, Hippoksen liikunta-aluetta ja keskikaupunkia. Ihmisiä on kehotettu pysymään sisällä ja sulkemaan ikkunoita, hän raportoi paikalta.

Hytösen mukaan savu oli aluksi hyvin mustaa, mutta kello 13:n jälkeen jo jonkin verran vaaleampaa.

– Se saattaa kertoa siitä, että savussa on vähemmän öljyä ja enemmän vesihöyryä.

Yksi loukkaantui lievästi

Palo lähti liikkeelle tehtaalla valmistettavasta paperikoneesta. Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan tehtaan koeajokoneen tela räjähti. Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan kyse oli tämän laitteen laakerista, joka oli jumiutunut ja aiheuttanut yhdessä kuuman öljyn kanssa räjähdyksen.

Pelastuslaitos sai hälytyksen paikalle aamupäivällä vähän ennen yhtätoista.

Ensihoidon kenttäjohtaja Eero Eskelinen kertoi Keskisuomalaiselle (siirryt toiseen palveluun), että tulipalossa loukkaantui lievästi yksi ihminen. Ylen tietojen mukaan henkilö vietiin terveysasemalle tarkastuksiin.

Paikallisjohtaja Jaakko Puurulan mukaan palo sai alkunsa konehallissa tapahtuneesta vahingosta.

– Konehallissa oli palon syttyessä työntekijöitä muutamista muutamiin kymmeniin, mutta he ovat kaikki päässeet ulos. Savunmuodostus on voimakasta, ja mukana on mahdollisesti vaarallisia aineita, ainakin öljyjä, koska kyse on koneista, sanoi Puurula.

Vuonna 2020 päivättyjen tietojen mukaan Rautpohjan tehtaalla on töissä henkilöstöä noin 1 450 ja lisäksi tehdasalueella työskentelee päivittäin noin 350 ulkopuolista yhteistyökumppania. Viikonloppuna paikalla on normaalia vähemmän henkilökuntaa.

Näkyi tuhansien asukkaiden arjessa

Valmetin tehdas sijaitsee lähellä Jyväskylän keskustaa, joten palolla oli välittömiä vaikutuksia tuhansien asukkaiden elämään. Vieressä on myös Hippoksen liikunta-alue ja lähellä Keski-Suomen keskussairaala Nova.

Tuulen suunta oli puolenpäivän aikaan etelä-lounaasta noin viisi metriä sekunnissa. Näin ollen savu kulkeutui läheisille Savelan ja Syrjälän asuinalueille, joilla on yli 2 100 asukasta, sekä Kortepohjan asuinalueelle, jonka väliluku on yli 8 000. Läheisellä Mäki-Matin asuinalueella asuu noin 4 000 asukasta.

Puolenpäivän aikaan moni tehtaan läheisyydessä liikkunut henkilö oli ladannut palopaikalta kuvaa internetiin.

Juttua päivitetty 7. toukokuuta 2022 kello 19:25: Pelastuslaitos kertoi illalla ennen kello seitsemää, että rakennuspalo on saatu hallintaan ja alueelle annettu vaaratiedote on poistettu. Ilmanvaihdon voi jälleen avata.

Suosittelemme sinulle