Hyppää sisältöön

Ilmiömäiseltä Valtteri Bottakselta kovaa puhetta Viaplaylle huiman nousun jälkeen: "Palkintokoroke on hyvä tavoite"

Valtteri Bottas säväytti viidennellä sijalla Miamin aika-ajoissa. Edelle ehtivät vain Ferrarin ja Red Bullin kuljettajat. Suomalainen oli erittäin itsevarma Viaplayn haastattelussa aika-ajojen jälkeen.

Valtteri Bottas Miamin F1-varikolla.
Valtteri Bottas on päässyt vauhtiin vaikeuksien jälkeen. Kuva: STELLA Pictures/ddp/abaca press
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Valtteri Bottas säväytti Miamin F1-kilpailun aika-ajoissa lauantaina. Suomalaiskuljettaja oli peräti viides heti kärkitiimien Ferrarin ja Red Bullin kuljettajien jälkeen.

Bottaksella oli ollut ennen aika-ajoja erittäin hankala viikonloppu. Ensimmäisissä harjoituksissa suomalainen rysäytti ulos, eikä hän päässyt lainkaan toisissa harjoituksissa radalle. Lisäksi Bottakselle jouduttiin rysäyksen takia vaihtamaan osia auton voimayksikköön. Bottas otti käyttöön kolmannen turbonsa ja turbo-ohjaimen. Niitä on sallittu kaudelle kolme, joten seuraavat vaihdot tarkoittavat lähtöruuturangaistusta.

Aika-ajotkaan eivät lähteneet suomalaiselta liikkeelle ilman ongelmia. Suomalainen lähti viimeisten joukossa ensimmäisessä osiossa nopealle kierrokselle. Lopun ruuhkassa Bottas ei pystynyt enää parantamaan aikaansa, kun hän jäi jumiin ruuhkaan. Kello ehti umpeutua.

Bottas joutui jännittämään, mutta pääsi viimeisenä jatkoon 15. sijalla. Toisessa osiossa Bottas kepitti kovia nimiä ja oli peräti kuudes. Päätösosiossa Bottas vielä paransi pykälällä ja oli viides. Taakse jäivät esimerkiksi Mercedes-kuljettajat Lewis Hamilton (6:s) ja George Russell (12:s).

Bottas kuvaili Viaplaylle aika-ajoaan hyväksi.

– Varsinkin kakkososiossa ja kolmososiossa alkoi löytyä hyvä rytmi. Verraten eiliseen saatiin hyvä comeback. Saatiin asetukset kohdilleen. Oikeaan aikaaan ehti löytää rytmin. Sai autosta kaiken irti. Auto oli kyllä nopea tänään, Bottas kuvaili.

Valtteri Bottas Miamin F1-radalla.
Valtteri Bottas oli iskussa Miamin palmujen keskellä. Kuva: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Bottas oli ottanut vähän mallia tallikaverinsa Guanyu Zhoun säädöistä, kun hän ei päässyt perjantaina juurikaan ajamaan.

Säätöjä ei suomalaisen mukaan tarvinnut kuitenkaan tehdä paljoa. Aika-ajoon tehtiin Bottaksen mukaan vain vähän hienosäätöä viimeisten harjoitusten jälkeen.

– Tänä vuonna ei ole muutenkaan tarvinnut hirveästi tehdä muutoksia, Bottas sanoo.

Hän korosti onnistumisen takana etenkin löytynyttä rytmiä ajamiseen.

– Rytmi on kaikki kaikessa tällä radalla, joka on vaikea ja on välillä huono pito. Piti vaan rauhassa keskittyä omaan tekemiseen, eikä välittää muiden sähläämisestä, Bottas sanoi.

Sunnuntain kisalta suomalainen odottaa paljon. Edellä on siis vain Ferrarin ja Red Bullin neljä kuljettajaa.

– Olen ensimmäistä kertaa tällä kaudella puhtaalla puolella lähtöruudukkoa. Toivottavasti tulee hyvä lähtö, eikä mitään draamaa. Toivottavasti tulee puhdas kisa, Bottas sanoi ennen kuin täräytti itsevarmasti.

– Ei se palkintokoroke ole kaukana. Mielestäni se on hyvä tavoite.

Ferrari Red Bullia vahvempi kärkitaistossa

Aika-ajojen paalupaikkataistossa Ferrari otti pidemmän korren Red Bullista. Charles Leclerc oli 0,190 sekuntia nopeampi kuin tallitoverinsa Carlos Sainz. Max Verstappen hävisi vain viisi sekunnin tuhannesosaa Sainzille ja oli kolmas. Sergio Perez jätettiin neljänneksi.

Ferrari-kaksikosta Sainz oli silti tyytyväinen, koska hän kolaroi perjantain harjoituksissa.

– Palauduin eilisen kovasta kolarista. Ei ollut helppoa saada itseluottamusta takaisin tällaisella Miamin kaltaisella radalla, mutta pidin pääni kylmänä kolmososioon saakka, Sainz kuvaili.

– Pystyin tekemään pari hyvää kierrosta, mutta en aivan paaluun saakka. Mutta lähtökohtiin nähden otan tämän kakkossijan.

Charles Leclerc nosti peukkua Miamin paalupaikan jälkeen.
Charles Leclerc tuuletti paalupaikkaansa, mutta myös tallitoveri Carlos Sainz oli tyytyväinen. Kuva: Formula 1 via Getty Images

Hollantilaiskuljettaja oli kuitenkin heti aika-ajon jälkeen tyytyväinen tulokseensa. Perjantain ensimmäisissä harjoituksissa Verstappen kolautti seinään. Auton vaihdelaatikko vaihdettiin. Toinen harjoitussessio päättyi vain muutaman kierroksen jälkeen hydrauliikkaongelmiin.

– Ajoin kirjaimellisesti neljä tai viisi kierrosta eilen, joten tänään oli kyse vielä radan oppimisesta. Yritin etsiä kunnon balanssia autoon. Olin vähän yllättynyt, että olimme näin kilpailukykyisiä, Verstappen sanoo.

Verstappen ajoi mutkan leveäksi viimeisellä nopealla kierroksellaan, eikä päässyt edes haastamaan kunnolla Ferrareita lopussa.

– Tätä rataa ei ole helppoa opetella. Totta kai haluaa olla paalulla, mutta lähtökohtiin nähden teimme todella hyvää työtä. Meidän pitää ruveta tekemään näistä viikonlopuista vähemmän vaikeita.

– Meillä on hyvä mahdollisuus huomenna. Meillä on vauhtia. Auto käyttäytyy aika hyvin. Odotan innolla huomista.

Paalumies Leclerc tiedostaa myös, että kilpailusta on tulossa kova.

– Red Bull on äärimmäisen nopea suorilla. Olemme nopeita mutkissa. Tulee tiukka haaste huomenna, Leclerc povasi.

Miamin F1-kilpailu ajetaan sunnuntaina Suomen aikaa kello 22.30 alkaen. Kisaa seurataan hetki hetkeltä Yle Urheilun verkkosivuilla.

Lue lisää:

Yle seuraa Miamin F1-kisaa hetki hetkeltä: Valtteri Bottas janoaa palkintokoroketaisteluun | F1-asiantuntija kertoo, mitä jymypaukku vaatisi

Suosittelemme