Hyppää sisältöön

Leijonilla karu saldo ennen MM-kotikisoja – Jukka Jalonen kertoo haasteesta joukkuevalinnoissa: "Meillä on vähän liikaa pelaajia ryhmässä"

Leijonat kärsi neljännen peräkkäisen tappionsa, kun se hävisi Ruotsin EHT-turnauksen päätösottelussaan Ruotsille 4–3.

Mathias Brome ja Sakari Manninen kuvassa.
Mathias Brome ja Sakari Manninen kamppailivat kiekosta Tukholmassa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Henri Pitkänen,
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Tappiot Ruotsille, Sveitsille, Tshekille, ja tänään uudestaan Ruotsille. Leijonien viimeisten neljän ottelun saldo on paperilla karvasta luettavaa. Viimeksi Suomi on juhlinut voittoa vappuaattona Itävallasta maalein 4–2 Tshekin EHT-turnauksessa.

Maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen ei kuitenkaan ole kovin huolissaan, sillä pelit ovat olleet tasaisia ja neliviikkoinen valmistautumisrupeama MM-kisoihin on sujunut suunnitellusti.

– On voitettu ja hävitty pelejä. Yleensä jos hävitään ja ollaan fiksuja koutseja, niin opitaan tappioista vähän enemmän kuin voitoista. Se on tarkoitus nytkin tietenkin, Jalonen sanoi Yle Urheilulle pelin jälkeen.

Päivän otteluun leijonaluotsi ei ollut täysin tyytyväinen. Ruotsi tuli peliin terävästi ja iski Max Fribergin ja Joakim Nordströmin maaleilla taululle 2–0-lukemat, kun ensimmäistä erää oli pelattu vasta viisi minuuttia.

– Vähän nihkeä aloitus. Sitten paransimme, mutta ei ehkä ihan parhaimpaamme päästy. Tässä on tietenkin paljon muitakin asioita mielessä kuin tämän ottelun voitto, tappio tai tasapeli. Nyt pitää ruveta valitsemaan lopullista joukkuetta. Se on tässä päällimmäisenä mielessä.

Jalonen joutuu pohdiskelemaan tosissaan MM-joukkueen kokoonpanoa, sillä Leijonien rivit harvenivat Tre Kronoria vastaan pelatun ottelun kolmannessa erässä. Saku Mäenalanen loukkasi polveaan törmättyään tahattomasti päädyssä Ruotsin Anton Lindholmin kanssa. Mäenalanen poistui ontuen pukuhuoneeseen. Myös Atte Ohtamaa ja Mikko Lehtonen tarvitsivat paikkailua vaihtoaitiossa.

MM-kisat alkavat Leijonien osalta ensi perjantaina, kun vastaan asettuu Norja. Kaikki valmistautumisleirillä mukana olleet pelaajat eivät mahdu lopulliseen joukkueeseen.

– Omat haasteensa asettaa se, että meillä on vähän liikaa pelaajia ryhmässä. Kokonaisuuden kannalta se ei ole helppoa kenellekään.

Hyökkääjien valinnat aiheuttavat päänvaivaa

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen sanoo, että Jalosella on vaikea tehtävä edessään, etenkin hyökkääjien valintojen osalta.

– Siinä onkin mielenkiintoiset rakennuspalikat Jalosen valmennustiimillä edessä. Ottaako hän sinne jalkavia pelaajia, jotka ovat kestäviä, koska turnaus on aika pitkä. Vai ottaako hän sinne kookkaita kamppailupelaajia. Ja entäs keskikaista? Siinä on sellainen palapelin rakentaminen, että en haluaisi olla Jalosen housuissa, koska meillä on paljon hyviä pelaajia tarjolla.

Lehkosen mukaan Suomen maalivahtikolmikko ja olympialaisista tuttu puolustuskahdeksikko Henri Jokiharjulla täydennettynä ovat melko selkeitä valintoja.

Myös lisävahvistukset NHL:stä ovat yhä mahdollisia.

Lehkonen pohtii, että Los Angeles Kingsin Olli Määttä, Boston Bruinsin Erik Haula sekä Nashville Predatorsin Mikael Granlund ja Eeli Tolvanen olisivat hyviä ehdokkaita Leijoniin, jos heidän joukkueensa lähtevät kesälomille ensimmäisen pudotuspelikierroksen jälkeen.

Jukka Jalonen valmensi Jokereita kahden kauden ajan KHL:ssä.
Jukka Jalosella riittää mietittävää lopullisen MM-miehistön kokoonpanoa ajatellen. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Kakkosketju vastasi tehoista

Suomen takaa-ajosta vastasi Leijonien kakkosketju Harri Pesonen-Sakari Manninen-Teemu Hartikainen. Manninen iski rannelaukauksella kaksi maalia ja toi Suomen 2–2-tasatilanteeseen. Manninen ja Hartikainen pelasivat yhdessä KHL-joukkue Ufassa. Heidän ketjuunsa istutettu Pesonen on Mannisen mukaan mukava pelikaveri.

– Hyvin on lähtenyt. Harrin kanssa olemme pelanneet aikaisemminkin. Tuttu mies, on kiva pelata. Hän on hyvä pelimies ja hieno ihminen.

Kaksikko pelasi yhdessä vuoden 2019 MM-kisoissa, joissa Suomi ylsi kultaan. Ketjun yhteispeli toimi tänäänkin. Pesonen teki erinomaisen maskin Mannisen 2–2-osumaan ja Hartikainen keräsi kaksi syöttöpistettä.

Joel Kellman teki Tre Kronorin kolmannen maalin toisen erän lopussa. Emil Bemström laukoi voittomaalin ylivoimakuvion päätteeksi, kun Markus Nurmi istui jäähyllä kampituksesta. Pesonen rouhi pelin viimeisen maalin Hartikaisen syötöstä välittömästi seuraavasta aloituksesta. Loppulukemat siis 4–3.

Mannisen mukaan viimeaikaiset pelit ovat ratkenneet pieniin asioihin.

– Tiukka ja tasaväkinen peli, niin kuin aiemmatkin. Maalin pelejä nämä ovat. Pientä huolimattomuutta, mutta ei mitään isoja asioita. Niitä kun saadaan kuntoon. Nyt alkaa sitten kunnon pelit. Tässä on valmistauduttu. On hyvä, kun tulee lunta tupaan. Se antaa pientä kiukkua.

Joukkueen kapteeni Valtteri Filppula, 38, arvioi, että joukkueen huolimattomuus tietyissä tilanteissa on ymmärrettävää, kun ketjut ja kokoonpanot ovat eläneet ottelusta toiseen.

– Nyt alkaa tulla tietyt kentät esiin ja saadaan harjoituksia alle. Suomen jengi lähtee kisoihin luottavaisin mielin.

Päivitetty kello 21.30: Lisätty Ismo Lehkosen kommentit.

Lue lisää:

Leijonille kolmas peräkkäinen tappio – Tshekin päävalmentaja Kari Jalonen iski rahaa taululle ja pääsi hehkuttamaan omiensa esitystä

Tampereella juhlitaan kotikisojen alkamista – Leijonat nousevat lavalle jo ennen MM-kisojen ensimmäistä peliä

Joel Armian tai Harri Säterin kaudesta ei käänteitä puuttunut – yli 400 NHL-ottelun Armia vihdoin irti leijonapaidassa: "Kotikisat unelma pienestä pitäen"

Suosittelemme