Hyppää sisältöön

Filippiineillä äänestetään tänään uudesta presidentistä – ennakkosuosikkina maan edesmenneen diktaattorin poika

Kannatuskyselyiden perusteella Ferdinand Marcos jr. on voittamassa vaalit äänivyöryllä. Kisa käydään käytännössä hänen ja maan nykyisen varapresidentin Leni Robredon välillä.

Presidenttiehdokas Ferdinand Marcos Jr. pitää puhetta kampanjansa aikana.
Filippiinien presidenttiehdokas Ferdinand Marcos Jr. Kuva: Rolex Dena Pena / EPA-EFE
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaakkois-Aasiassa Filippiineillä äänestetään tänään uudesta presidentistä. Väistyvän presidentin Rodrigo Duterten paikkaa havittelee kaikkiaan kymmenen ehdokasta.

Presidenttikisan selkeä ennakkosuosikki on Ferdinand Marcos Jr., Filippiinien edesmenneen diktaattorin Ferdinand Marcosin poika.

Voittoon nähdään Marcosin lisäksi olevan mahdollisuus ainoastaan maan nykyisellä varapresidentillä Leni Robredolla.

Vaaliuurnat avautuivat paikallista aikaa aamukuudelta ja äänestyksen on määrä päättyä iltaseitsemältä. Saaristovaltion aika on Suomea viisi tuntia edellä.

Marcos Jr. jätti äänensä maan pohjoisosassa sijaitsevassa Batacin kaupungissa, jossa pommikoirat tarkastivat äänestyspaikan ennen kuin presidenttiehdokas saapui paikalle nuoremman siskonsa ja vanhimman poikansa kanssa. Heitä seurasi perheen pramea matriarkka ja entisen diktaattorin leski, 92-vuotias Imelda Marcos.

Varapresidentti Robredo puolestaan äänesti maan keskiosassa sijaitsevassa Magaraossa.

Äänestysprosentin odotetaan nousevan korkeaksi

Kampanjakauden jälkeen kannatuskyselyiden ovat viitanneet siihen, että Marcos Jr. on voittamassa vaalit äänivyöryllä. Hänellä on merkittävä johto Robredoon ja varapresidentin voitto vaatisi joko heikkoa äänestysinnokkuutta tai viimehetken äänitulvaa.

Äänestysprosentin on kuitenkin etukäteen arvioitu nousevan korkeaksi. Äänioikeutettuja on yli 65 miljoonaa.

Filippiineillä voittoon riittää, että ehdokas saa enemmän ääniä kuin muut.

Sen jälkeen, kun Robredo ilmoitti ehdokkuudestaan viime lokakuussa, vapaaehtoisryhmät ovat pyrkineet vakuuttamaan äänestäjiä tukemaan varapresidenttiä äänestyksessä, jonka he näkevät "taisteluksi maan sielusta".

Vanhemman Marcosin korruptoituneen hirmuhallinnon valkopesu, kilpailevien eliittiperheiden tuki ja yleinen pettymys Marcosin diktatuurin jälkeisiin hallintoihin ovat ruokkineet nuoremman Marcosin suosiota.

Väkivaltaisuudet varjostavat vaalipäivää

Vaalipäivää varjosti myöhään sunnuntaina tapahtunut kranaatti-isku. Etelä-Filippiineillä viisi kranaattia räjähti äänestyspaikan ulkopuolella ja yhdeksän ihmistä haavoittui.

Asiasta kertoi maanantaina poliisi, jonka mukaan uhrit olivat kävelleet syrjäisistä vuoristokylistään äänestyspaikalle antaakseen äänensä.

– Heidän tapanaan on tulla ajoissa alas kylistään, jotka sijaitsevat 8-12 tunnin kävelymatkan päässä, sanoi poliisin edustaja Roldan Kuntong.

Vaalien aika on perinteisesti epävakaata maassa, jossa aselait ovat löyhiä ja poliittinen kulttuuri väkivaltaista. Poliisin mukaan kuluva vaalikausi on kuitenkin ollut verrattain rauhanomainen.

Kranaatti-isku tapahtui Datu Unsayssa Mindanaon saarella. Alueella on useita aseistautuneita ryhmittymiä, muun muassa islamisteja ja kommunistikapinallisia.

Minuutteja myöhemmin läheisessä Shariff Aguakissa räjähti niin ikään kranaatti, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.

Poliisi: Vaaleihin liittyviä "tapauksia" verrattain vähän

Vaalikomissio yrittää edustajansa mukaan varmistaa, liittyvätkö sunnuntai-illan kranaatti-iskut vaaleihin.

Varapresidentiksi pyrkivä väistyvän presidentin Rodrigo Duterten tytär Sara Duterte kertoi toimittajille toivovansa, etteivät väkivaltaisuudet riistä äänestäjiltä heidän äänioikeuttaan. Nuorempi Duterte on toiminut Mindanaon saarella sijaitsevan Davaon kaupungin pormestarina.

Vaaleissa on haussa yli 18 000 tehtävää. Presidentin lisäksi vaaleissa valitaan muun muassa kaupunginvaltuutettuja.

Tuhannet poliisit, sotilaat ja rannikkovartioston jäsenet ovat levittäytyneet ympäri saariryhmää varmistaakseen äänestyspaikkojen ja äänestyksen turvallisuuden.

Kansallisen poliisin edustajan mukaan tammikuun 9. päivästä lähtien oli sunnuntaihin mennessä tapahtunut 16 "vaaleihin liittyvää varmistettua tapausta", mukaan lukien neljä ampumista ja "pieni laiton vangitseminen".

Esimerkiksi vuoden 2016 presidentinvaalien aikaan vastaavanlaisia tapauksia oli 133.

Suosittelemme sinulle