Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Nato-jäsenyydellä on suomalaisten vankka tuki – 76 prosenttia haluaa Suomen Natoon

Taloustutkimuksen toukokuussa Ylelle tekemässä kyselyssä 76 prosenttia vastanneista kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä ja 12 prosenttia vastustaa. Epävarmat ovat kääntyneet Nato-jäsenyyden puolelle.

Naton lippu.
Nato-jäsenyyden suosio on kasvanut Suomessa kevään aikana rajusti. Kuva: Valda Kalnina / EPA
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Nato-jäsenhakemusta harkitsevalla valtiojohdolla on kansalaisten selkeä ja koko ajan vahvistuva tuki. Ylen kyselyissä Nato-jäsenyyttä kannatti helmikuussa 53, maaliskuussa 62 ja nyt toukokuussa 76 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Maaliskuussa Nato-kannastaan epävarmoja oli vastanneista vielä noin viidennes, mutta toukokuun alussa epävarmoja oli enää noin joka kymmenes vastaaja.

Taloustutkimuksen toimitusjohtajan Jari Pajusen mukaan Naton suosiossa on näkynyt kevään aikana "kiihtyvä kaari".

– Epävarmuus on vähentynyt, mutta vastustajien osuus on vähentynyt vielä enemmän, Pajunen kuvaa talven ja kevään kyselytulosten muutosta.

Helmikuussa Suomen Nato-jäsenhakemusta vastusti 28, maaliskuussa 16 ja toukokuussa enää 12 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenhakemus nostaisi kyllä-vastaajien osuuden 83 prosenttiin.

Suomen valtiojohdon asettuminen Nato-jäsenyyden kannalle vaikuttaisi lähes yhtä voimakkaasti, sillä 82 prosenttia vastanneista tukisi tasavallan presidentin ja hallituksen linjausta.

Naisten ja miesten väliset Nato-mielipiteiden erot ovat kaventuneet.

Toukokuun kyselyssä miehistä 81 ja naisista 72 prosenttia kannattaa Suomen Nato-jäsenhakemusta. Maaliskuussa miehistä Nato-jäsenyyden kannalla oli miehistä 71 ja naisista 53 prosenttia.

Maaliskuun kyselyssä kannastaan epävarmoja naisvastaajia oli lähes kolmannes, mutta nyt naisten mielipiteet ovat varmistuneet ja kääntyneet Naton suuntaan.

Venäjän hyökkäyssota nostaa Naton kannatusta

Maaliskuun ja toukokuun mittausten välissä on tapahtunut paljon. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kauhistuttanut ihmisiä ja kansainväliset reaktiot sotaa vastaan ovat voimistuneet.

Suomen turvallisuusympäristön muutosta selvittävä hallituksen ajankohtaisselonteko valmistui 13. huhtikuuta ja eduskunta aloitti selonteon käsittelyn viikkoa myöhemmin.

Eduskuntakeskustelussa 20. huhtikuuta tuli jo selväksi, että Suomen Nato-jäsenyyden takana on eduskuntapuolueiden vahva enemmistö.

Puolueiden sisällä Nato-kannat ovat kääntyneet

Ylen kyselyssä lähes kaikki kokoomuksen kannattajat tukevat Suomen Nato-jäsenhakemusta. Hallituspuolueista vahvimmin Nato-jäsenyyden kannalla ovat RKP:n ja keskustan äänestäjät.

Opposition perussuomalaisten ja hallituspuolue vihreiden äänestäjistä lähes kolme neljännestä vastaa, että Suomen tulisi liittyä Naton jäseneksi.

Kevään aikana Naton kannatus on vahvistunut kaikissa viime eduskuntavaaleissa kansanedustajia saaneissa puolueissa.

Pääministeripuolue SDP:n Nato-kanta selkiytyy, kun puoluevaltuusto päättää puolueen linjasta 14. toukokuuta.

Ylen tuoreessa kyselyssä 81 prosenttia SDP:n kannattajista tukee Suomen Nato-jäsenhakemusta. Helmikuussa Naton kannalla oli demareista 44 prosenttia ja maaliskuussa hieman yli puolet.

– SDP:n kannattajien joukossa Naton kannatus on noussut peräti kolmekymmentä prosenttiyksikköä, mitä voidaan pitää kyllä aika huimana. Myös vasemmistoliitossa on tapahtunut merkittävä mutos, kun selkeä enemmistö vasemmistoliiton kannattajista on nyt Nato-jäsenyyden kannalla, Taloustutkimuksen Jari Pajunen kertoo.

Tästä linkistä voit lukea lisää siitä, miten suomalaisten Nato-kantaa on selvitetty Taloustutkimuksen Ylelle tekemissä kyselyissä.

Suomalaiset eivät kaipaa Nato-kansanäänestystä

Vaatimukset Nato-kansanäänestyksestä ovat kevään aikana sulaneet.

Toukokuun kyselyssä enää 15 prosenttia vastanneista katsoo, että Suomen Nato-jäsenyydestä pitäisi järjestää kansanäänestys. Lähes neljä viidestä vastaajasta vastustaa Nato-kansanäänestystä.

Maaliskuun kyselyssä 65 prosenttia torjui kansanäänestyksen ja joka neljäs vastaaja piti sitä tarpeellisena. Helmikuun kyselyssä kansanäänestystä vastusti lähes puolet vastanneista ja kannatti kaksi viidestä vastaajasta.

Voit keskustella tästä artikkelista 10.5.2022 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Miten suomalaisten Nato-kanta on selvitetty? Lue tästä 5 kysymystä ja vastausta

Ylen kysely: Nato-jäsenyyden kannatus vahvistuu – 62 prosenttia haluaa nyt Natoon

Ylen kysely: Enemmistö suomalaisista kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä

Näin Suomen hallitus piirtää reittiä kohti Nato-jäsenyyttä – katso 4 keskeistä asiaa selonteosta

Natoon vai ei? Kolme keskeistä perustelua Suomen Nato-jäsenyyden puolesta ja kolme sitä vastaan

Suurlähettiläs Mikko Hautala: Suomi elää nyt vaaran vuosia, jokaisen tulee pitää katse pallossa

Suosittelemme sinulle