Hyppää sisältöön

Isä varasti kansan rahat, ja nyt poika lupaa "kultaisen ajan" palaavan – tällainen on Bongbong Marcos, joka noussee Filippiinien presidentiksi

Bongbong Marcos on onnistunut kirjoittamaan maansa ja perheensä historian uusiksi, koska puolet äänioikeutetuista on niin nuoria, ettei muista diktatuurin aikaa.

Bongbong Marcos puhumassa taustallaan Filippiinien lippu.
Ferdinand "Bongbong" Marcos junior puhui 7. toukokuuta vaalitilaisuudessa Paranaquessa. Kuva: Francis R. Malasig / EPA
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vanha valtaperhe näyttää olevan pian taas Filippiinien johdossa. Entisen diktaattorin Ferdinand Marcosin poika Ferdinand Marcos junior on voittamassa tämänpäiväiset presidentinvaalit.

Lempinimellä Bongbong tunnettu 64-vuotias poika-Marcos veti jo ääntenlaskun alussa selvän eron pahimpaan kilpailijaansa varapresidentti Leni Robredoon. Ääntenlaskun ollessa vielä kesken Marcosin ennakoidaan saavan jopa kaksi kertaa enemmän ääniä kuin Robredo.

Kaikkiaan ehdokkaita on kymmenen. Filippiineillä presidentinvaaleissa on vain yksi kierros.

Marcosin varapresidenttiehdokkaana on Sara Duterte-Carpio, joka on kovaotteisesta huumesodastaan ja erikoisista lausunnoistaan tunnetun istuvan presidentin Rodrigo Duterten tytär.

Leni Robredo näyttää musteen tahrimaa sormeaan äänestyspaikalla.
Presidenttiehdokas Leni Robredo näytti maanantaina musteen tahrimaa sormeaan äänestyspaikalla Nagassa. Kuva: EPA

Kansa kaatoi isä-Marcosin 1980-luvulla

Bongbong Marcos on nousemassa presidentiksi 36 vuotta isänsä Ferdinandin syrjäyttämisen jälkeen. Isä-Marcos piti Filippiinejä tiukassa otteessa vuodesta 1965 alkaen. Hän nousi valtaan vaaleilla, mutta piti myöhemmin vallasta kiinni sotatilalain avulla.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Filippiinien diktatuurin aikana vangittiin kymmeniä tuhansia ihmisiä. Kidutuksen uhreiksi joutuneita oli noin 35 000. Yli 3 200 ihmistä surmattiin.

Tuhansille uhreille on maksettu myöhemmin korvauksia, mutta silti Marcosin tukijat kiistävät mitään vainoa tapahtuneen.

Marcos kaatui lopulta vuonna 1986 kansan noustua vastarintaan. Laajojen mielenosoitusten sytykkeenä olivat Marcosin yritys väärentää vaalitulos sekä kyllästyminen Marcosin perheen väärinkäytöksiin ja ylelliseen elämään.

Perhe oli varastanut valtion varoja jopa kymmenen miljardin euron edestä ja tuhlailun symboliksi nousivat Marcosin Imelda-vaimon kengät. Kenkiä löytyi Imeldan kaapeista 3 000 paria. Vain noin kolmasosa kavalletuista varoista on saatu takaisin.

Kenkiä hyllyillä.
Osa Imelda Marcosin valtavasta kenkäkokoelmasta. Kuva on The Kingmaker -dokumentista. Kuva: Showtime / AOP

Filippiinien historia kirjoitettiin uusiksi

Marcosin suvun väärinkäytökset ovat suurelle osalle filippiiniläisistä kuitenkin jo etäistä historiaa. Peräti puolet äänioikeutetuista on niin nuoria, ettei heillä ole omakohtaisia muistoja diktatuuriajasta.

Tämä on antanut Bongbong Marcosille ja hänen tukijoilleen tilaisuuden kirjoittaa maansa historian uusiksi. Marcosin leiri on luonnollisesti kiistänyt syyllistyneensä minkäänlaiseen vääristelyyn.

Bongbong ja Imelda Marcos rinnakkain.
Bongbong ja Imelda Marcos vierailivat Ferdinand Marcosin haudalla 1. marraskuuta 2019. Kuva: Francis R. Malasig / EPA

Muun muassa Tiktokia ja Youtubea hyödyntäen Bongbong on pystynyt esittämään isänsä valtakauden "kultaisena kautena". Tukijoiden mukaan väitteet menneiden vuosikymmenten rötöksistä ovat kilpailijoiden levittämiä valheita.

Marcosin kaudella rikollisuuden muistellaan olleen kurissa ja maan rakentamisen vauhdissa. Nämä "vanhat hyvät ajat" lupaa optimismia ja yhtenäisyyttä kampanjassaan julistanut poika-Marcos nyt palauttaa.

Vaalilupauksiin kuuluvat muun muassa hintojen laskeminen ja työpaikkojen luominen. Isäänsä Bongbong Marcos on nimittänyt poliittiseksi neroksi.

Isä-Marcos kuoli vuonna 1989 maanpaossa Havaijilla, mutta 92-vuotias Imelda-äiti on edelleen suvun matriarkka. Ferdinand Marcosin kuoltua leski ja lapset palasivat Filippiineille, ja perhe on osallistunut aktiivisesti politiikkaan.

Imelda Marcos suutelee miehensä lasiarkun pintaa. Lasin alla on Ferdinand Marcosin ruumis.
Imelda Marcos suutelee miehensä lasiarkun pintaa. Ferdinand Marcosin palsamoitu ruumis oli esillä kryptassa vuodet 1993–2016. Kuvan ottamishetki ei ole tiedossa. Kuva: Showtime / AOP

Lue myös:

Filippiineillä äänestetään tänään uudesta presidentistä – ennakkosuosikkina maan edesmenneen diktaattorin poika

Filippiineillä entisen diktaattorin puoliso Imelda Marcos tuomittiin korruptiosta

Diktaattori Marcosin suku väijyy paluuta valtaan Filippiineillä – kannattajat muistelevat lämmöllä rakennusbuumia ja järjestystä

Suosittelemme sinulle